Een eetbare omgeving
Bij de aanleg van de boomgaard wist de VUB al dat er in de toekomst nog gebouwd zou worden in deze zone. Onze keuze viel daarom op fruitbomen: die leven niet heel lang. De kans op protest bij het rooien van de bomen was dan ook iets kleiner. Het merendeel van de oude bomen was inderdaad al gestorven toen de bouwplannen op tafel kwamen. Toch konden we twee bomen redden: een oude appelaar en een walnotenboom.
Fruitboomgaard
In 2020 werd een gloednieuwe laag- en hoogstamboomgaard aangeplant. Er kwam een divers palet aan fruitsoorten: kers, appel, walnoot en peer, maar ook vergeten fruit zoals kweepeer en mispel. Kweepeer levert knalgele, grote peerachtige vruchten waarmee je uitstekende confituur kan maken. Mispels werden in onze contreien ingevoerd door de Romeinen en zien eruit als kleine appeltjes. Ze zijn op hun best als ze in de herfst aan de boom blijven hangen en bevriezen bij de eerste nachtvorst. Nadien begint het vruchtvlees licht te rotten en wordt het bruin. Daardoor ontstaat een aangename zoete smaak. Zeker het proberen waard! Rondom de XY-gebouwen vind je heel wat struiken met voedsel voor de dieren op en rond de campus.
Vandaag zoeken we nog een plekje voor een aantal Schaarbeekse kriekenbomen. De oogst kan verwerkt worden in een echt streekproduct: Brussels kriekenbier, op basis van lambic.
Kruidentuin
In de toekomst zijn er nog plannen voor eetbare hoekjes in het park. Wat dacht je van een permanente kruidentuin met rozemarijn, tijm en laurier? Nuttig, zeker voor de bijna 1.300 studenten die op de campus op kot zitten en regelmatig hun eigen potje koken.