Een oase in de stad
Een wadi is een mooi voorbeeld van een nature based solution. Daarbij zoek je natuurlijke oplossingen om de gevolgen van de klimaatverandering in te perken. Extreme weersveranderingen zorgen namelijk voor een dubbele uitdaging: een verhoogd overstromingsrisico als gevolg van hevige regenval enerzijds en waterschaarste tijdens kurkdroge zomermaanden anderzijds.
Opslag zoet regenwater
Wadi’s kunnen regenwater tijdelijk opslaan zodat het langzaam kan infiltreren in de bodem. Zo vullen ze de grondwatervoorraden aan. Dat is vooral van belang in stedelijke omgevingen. De verharde ondergrond zorgt ervoor dat het meeste regenwater niet traag in de grond kan sijpelen. In plaats daarvan baant het zich via riolen én via een afvalwaterzuiveringsstation een weg naar de rivieren en komt het uiteindelijk in de zee terecht. Zo gaat een heleboel kostbaar lokaal zoetwater verloren. Onderzoekers van de vakgroep Hydrologie bestuderen daarom hoe een ze een circulaire regenwaterhuishouding op de hele campus kunnen vormgeven. Zo willen we onze ambitie van 'zero rainwater waste' waarmaken.
Afkoeling omgeving
Daarnaast helpen wadi’s ook het hitte-eilandeffect tegen te gaan: ze koelen de omgeving af omdat er bij verdamping thermische energie wordt opgenomen. Bovendien warmt water ook erg traag op, waardoor de omgeving langer koel blijft. Zo helpen ze de stad lokaal gevoelig af te koelen op warme dagen.
Meer biodiversiteit
Wadi’s zijn niet alleen belangrijk in de stedelijke water- en warmtehuishouding. Ze hebben daarnaast ook veel potentieel om de biodiversiteit in de stad te versterken. Wadi’s worden vandaag nog te vaak ontworpen met grassen aan de oevers die een erg lage natuurwaarde hebben. Onderzoekers van de vakgroep Biologie aan de VUB hebben er daarom verschillende vochtminnende planten en waterplanten aangebracht. Die bieden beschutting voor kleine zoogdieren, amfibieën en insecten.
Living lab
Via de wadi’s kunnen we bovendien bestuderen hoe vochtminnende (water-) planten reageren op afwisselende periodes van droogte. Dit living lab kan belangrijke inzichten opleveren om onze steden klimaatbestendiger te maken. Daarnaast worden ze ook dankbaar gebruikt in werkcolleges voor onze studenten biologie en ingenieurswetenschappen. Wonderlijke modderpoelen!