Wie kan aanmelden?

Vanwege administratieve redenen kunnen enkel niet-visumplichtige studenten in de volgende situaties zich aanmelden voor een start in het tweede semester:

  • Studenten die zich aanmelden op basis van een Belgisch diploma, ongeacht of ze in het eerste semester een andere opleiding zijn gestart aan de VUB of een andere instelling.
  • Studenten die zich aanmelden op basis van een buitenlands diploma, reeds zijn ingeschreven in het huidige academiejaar aan de VUB en van opleiding willen veranderen. Voor deze studenten is er toelating van de decaan nodig om te kunnen starten in de nieuwe opleiding.

Starten in februari: kan dit?

Schakelprogramma's, voorbereidingsprogramma's, masters, credit- en examencontracten

Vanaf 1 december kan je via de inschrijvingspagina starten met je inschrijving voor het 2de semester. Heb je vragen over je vakkenpakket? Neem contact op met je studietrajectbegeleider

Bacheloropleidingen met een verplichte ijkingstoets (starttoets)

Voor opleidingen met een verplichte ijkingstoets is het niet altijd mogelijk om te starten in het tweede semester. Neem contact op via ijkingstoets@vub.be voor meer informatie. Ga hier na of voor de opleiding van jouw keuze de deelname aan een ijkingstoets verplicht is.

Andere bacheloropleidingen

Starten in het tweede semester is niet altijd mogelijk. Klik op de faculteit van de opleiding die je wenst te volgen voor meer informatie of neem contact op met de studietrajectbegeleiders.

Overzicht vakkenpakketten

Drempeljaar 1
Ben je eerstejaarsstudent in een bachelor aan de VUB en start je in het 2de semester? Ook dan zijn de drempelregels van toepassing. Lees hier alle info over de drempel. 
 
Drempeljaar 2
Het is niet mogelijk om in het 2de semester over te stappen naar dezelfde opleiding aan de VUB. Lees hier alle info over de drempel.

Ben jij een overstapper van een andere instelling of wil je je eerdere studies hernemen? 

Dan is het mogelijk dat jouw vakkenpakket afwijkt van de voorstellen die hierboven staan. Contacteer je studietrajectbegeleider zodat zij ervoor kunnen zorgen dat je zelf je pakket kan aanpassen. Houd wel steeds rekening met de richtlijnen voor een individueel studietraject.

Hoe schrijf je je in? 
Schrijf je online in via deze link. Het is mogelijk dat je na het ondertekenen van je inschrijvingscontract automatisch geregistreerd wordt voor het volledige vakkenpakket. De administratie zal dit zo snel mogelijk rechtzetten, conform het voorgestelde vakkenpakket van jouw opleiding. 

Afwijken van het geselecteerde vakkenpakket

Wil je minder vakken opnemen dan het geselecteerde vakkenpakket van jouw opleiding? Dat kan enkel in geval van een specifiek statuut, uitzonderlijke omstandigheden of indien je reeds een bachelor of master hebt behaald. Je kan hiervoor dit online uitzonderingsformulier invullen. De decaan van je faculteit beoordeelt je uitzonderingsaanvraag en beslist of de afwijking op je studietraject al dan niet wordt toegekend. Eens een beslissing is genomen, word je per e-mail op de hoogte gebracht.

Speciale statuten die in aanmerking komen:

  • Werkstudenten: die hun studies combineren met een tewerkstelling van minstens 80 uur/maand.
  • Reflex-statuut: studenten met een functiebeperking, topsporters, studentondernemers en vluchtelingen. 
  • Beursstudenten die hun studies combineren met een tewerkstelling van minstens 16 uur/week.
  • Heroriënteren: studenten die veranderen van opleiding in de loop van hetzelfde academiejaar (bij een andere instelling of aan de VUB) 

Klaar om te starten in het 2de semester?

Zit je nog met twijfels? Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen rond studeren aan de VUB.