Verdiepende programma's
Durf je het aan om je eigen gedachtegoed aan een kritisch onderzoek te onderwerpen? Ben je bereid om in dialoog te gaan met andersdenkenden omdat ze wel eens gelijk zouden kunnen hebben? Wil je je stem luider laten klinken in het maatschappelijk debat? Met de verdiepende programma's - workshops, congressen, trainingen, boeken - van PACT breid je je kritische blik op maatschappelijke trends verder uit.
Swipe verder of kies meteen een programma op maat:
Boeken voor kritische denkers
Hoe vrij is jouw vrije geest Ă©cht?
De VUB draagt de V hoog in het vaandel: de V van vrijheid. We willen vrij zijn om alles in vraag te stellen. Vrij om te beslissen over ons eigen lichaam. Vrij om hogere machten af te wijzen. Maar onze vrijheid staat onder druk. Polarisatie, groeiende intolerantie en fake nieuws, aangejaagd door de algoritmes en echokamers van het internet, knagen aan onze waarden. Met dit boek heb je het antidotum voor dit sluipende gif in handen.
32 wetenschappers en opiniemakers, scherpe denkers van binnen en buiten de universiteit, vertellen wat die âVâ betekent. Voor henzelf, voor hun vakgebied, voor hun leven en hun werk. Deze vrije geesten - vrijdenkers in de ware zin van het woord â inspireren om kritisch en met een open blik naar de wereld te kijken.
Wat is waarheid en wie bepaalt wat waarheid is?
Continue je eigen kennis tegen het licht houden en bijschaven, schept de verwachting dat er zoiets bestaat als 'de waarheid'. Maar bestaat de waarheid wel? En wie bepaalt wat waarheid is? Waarheidszoekers zoals journalisten en wetenschappers staan vandaag meer dan ooit onder druk. We verwachten van hen de waarheid en niets dan waarheid. Toch krijgen ze te maken met wantrouwen, scepsis en weerstand. In het boek Een vraag naar waarheid belichten VUB-wetenschappers hun kijk op (de zoektocht naar) waarheid.
Download gratis het boek Bestel het boek (âŹ30)
Boeken van Caroline Pauwels
Ronduit. Aantekeningen van een possibilist.
Programma voor leerlingen en klassen
PACT School tour
In de PACT School Tour trekken meer dan 140 gerenommeerde VUB-proffen naar Vlaamse scholen en geven ze leerlingen via gastlessen inzichten in boeiende thema's waarin kritisch denken en maatschappelijk engagement centraal staan. Ook curator Alicja Gescinska doet mee met een lezing over de betekenis van vrijheid. Ze zal de leerlingen meenemen op een filosofische zoektocht naar wat vrijheid is in theorie en in praktijk.
Programma voor studenten
Keuzevak Redelijk Eigenzinnig
Redelijk Eigenzinnig is een interdisciplinair keuzevak waarbij studenten uit verschillende opleidingen samenkomen om kritisch na te denken over urgente maatschappelijke vraagstukken. Ze leren samenwerken, creatief zijn en een maatschappelijk engagement opnemen. Elk jaar neemt Redelijk Eigenzinnig Ă©Ă©n centraal thema onder de loep.
Workshop: Student Speakers Corner
Op 3 mei demonstreren VUB- en EHB-studenten hun redenaarstalent tijdens de Studentsâ Speakers Corner. Die vindt naar jaarlijkse traditie plaats op de Internationale Dag van de Persvrijheid. Onze studenten geven in een gebalde en uitdagende speech hun kijk op een maatschappelijke of politieke kwestie en zetten daarmee het publiek aan het denken. Samen met professor Gustaaf Cornelis begeleidt curator Alicja Gescinska de studenten vanaf april naar hun âmoment van waarheidâ.
Programma voor doctoraatstudenten
Doctoral Derby
Tijdens de doctoral derby leren jonge VUB-wetenschappers hun onderzoek op een eenvoudige en doeltreffende manier uit te leggen aan een breed publiek. Wie dat het beste kan, wint de derby. Aan de derby gaan drie maanden van intensieve voorbereiding en een training op maat vooraf.
Met dank aan
Inspirator Caroline Pauwels
PACT dankt zijn naam aan wijlen VUB-rector Caroline Pauwels (1964-2022). Kritisch denken was voor haar een permanente opdracht. Het gebeurt niet zonder moeite, is nooit vanzelfsprekend en gaat altijd gepaard met nuance. En vooral met dialoog. Caroline Pauwels heeft zich mateloos ingezet om de dialoog met de samenleving naar een hoger niveau te tillen. Het is die wisselwerking met studenten, met wetenschappers en met de brede samenleving die we met de Caroline Pauwels Academy of Critical Thinking (PACT) willen verderzetten.
Gastcurator Alicja Gescinska
In 2023-2024 was Alicja Gescinska gastcurator van het eerste seizoen van PACT. Met de possibilistische ideeën van wijlen VUB-rector Caroline Pauwels in gedachten en in samenwerking met VUB-wetenschappers werkte ze mee aan een gevarieerd programma voor leerlingen, studenten, doctoraatsstudenten en een maatschappelijk betrokken publiek. Daarmee is ze een inspiratie om op een emancipatorische manier naar de wereld te kijken en het heft voor verandering in eigen handen te nemen.
Henri Poincaré
"Het denken mag zich nooit onderwerpen. Noch aan een dogma, noch aan een partij, noch aan een hartstocht, noch aan een belang, noch aan een vooroordeel, noch aan om het even wat, maar uitsluitend aan de feiten zelf, want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken." Deze woorden schreef de Franse wiskundige en wetenschapsfilosoof Henri PoincarĂ© in 1908. Sindsdien maken ze deel uit van het DNA van de VUB. Ze staan symbool voor het kritisch denken waartoe we elke VUBâer stimuleren.
Manifest
Met een academy of critical thinking wil de VUB een zo breed mogelijk publiek duidelijk maken dat twijfel, onzekerheid en voortschrijdend inzicht geen zwakten zijn, maar net de motor van echte wetenschappelijke en maatschappelijke vooruitgang. Alleen zo kunnen we een antwoord bieden op de almaar groter wordende uitdagingen die we in onze samenleving, op ons contintent en in de wereld zien opduiken.
Lees meer over de missie en visie van PACT in dit manifest.
De wereld heeft je nodig. Actie!
Verandering begint met zelfreflectie en kritisch denken, maar stopt er niet. Als Urban Engaged University nodigen we onze studenten, academici en medewerkers uit om een stap verder te gaan en actie te ondernemen. Zij kunnen deelnemen aan projecten en activiteiten rond vijf thema's: People, Peace, Prosperity, Planet, Partnership. Deze thema's zijn geĂŻnspireerd op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen waarmee de VN tegen 2030 de armoede wil bannen en van onze planeet een duurzame plek wil maken.