1922-2018
Jean Franckson, bijgenaamd “Martial”, begon in 1939 op zeventienjarige leeftijd aan zijn studie geneeskunde aan de Université libre de Bruxelles (ULB). Al snel raakte hij betrokken bij het studentenverzet. In oktober 1940 hielp hij mee aan de oprichting van het clandestiene inlichtingennetwerk Comité de Surveillance de l’Université Libre de Bruxelles. Samen met zijn vader, ingenieur Marcel Franckson, nam hij deel aan verzetsoperaties die later zouden uitgroeien tot de inlichtingen- en sabotageorganisatie Service Hotton. Daarnaast was hij ook actief binnen het inlichtingennetwerk Luc-Marc. In 1943 werd Jean lokaal leider binnen Service Hotton in de regio Chimay-Couvin.
Het verzetswerk beperkte zich zeker niet tot het inlichtingenwerk. Geleidelijk aan schakelden vader en zoon op gerichte sabotageacties ter ondersteuning van de geallieerde opmars over. Wat begon als een onderdeel van het Onafhankelijkheidsfront evolueerde naar een onafhankelijke verzetsgroep, die later aansluiting vond bij de Britse Special Operations Executive (SOE).
Van juni tot september 1944 voerde de ‘Groep Franckson’ ongeveer zestig sabotageacties uit. Daarbij werden tien locomotieven, tien vrachtwagens, drie pantserwagens en een tank vernield. Communicatiekabels van de Wehrmacht werden herhaaldelijk onklaar gemaakt en zo’n 150 Duitse militairen werden uitgeschakeld. Deze acties gingen gepaard met zware verliezen: acht groepsleden sneuvelden, 61 werden opgepakt door de Sipo-SD. Van hen werden er 23 geëxecuteerd of stierven ze in nazi-concentratiekampen aan uitputting.
Op 27 mei 1944 werd Jean’s vader door de bezetter gearresteerd. Hij overleed in 1945 in het concentratiekamp van Buchenwald. Jean, toen 22 jaar oud, nam alleen de leiding over het uitgebreide netwerk over. Nochtans leefde ook hij al sinds februari 1943 ondergedoken, nadat hij zich na een verklikking maar net op tijd in veiligheid kon brengen.
Na de bevrijding hervatte Jean zijn studies, studeerde af als arts en bouwde een academische carrière uit als hoogleraar aan de ULB. Ook na de oorlog bleef hij actief in veteranenorganisaties en zette hij zich in voor de herinnering aan het verzet. Jean Franckson overleed in 2018 op 95-jarige leeftijd.
Bronnen:
● Resistance in Belgium: https://data.arch.be/wiki/Item:Q7939
● Cegesoma: https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/guerilla-specia…