1917–1944
Jean Burgers wordt geboren in Schaarbeek op 6 juli 1917. Hij volgt het middelbaar onderwijs aan het atheneum van Sint-Gillis, waar hij uitblinkt in de richting Latijn-Wiskunde. In 1935 schrijft hij zich in aan de faculteit Toegepaste Wetenschappen van de ULB, waar hij zal afstuderen als licentiaat in de elektromechanica. Als actief lid van socialistische studentengroepen en van de legendarische Cercle du Libre Examen, zet hij zijn eerste stappen in de antifascistische strijd.
Aan de vooravond van de oorlog lijkt zijn toekomst uitgestippeld: een leven aan de zijde van zijn grote liefde, Hélène Levat, eveneens een begenadigd studente, die zal afstuderen als wiskundige. Tijdens de chaotische begindagen van de Duitse inval trekken ze samen naar het zuiden van Frankrijk, waar ze op 10 juni in het huwelijk treden. Na hun terugkeer in België gaat Jean aan de slag bij een elektriciteitsbedrijf dat hem uitstuurt naar La Louvière.
Al snel neemt Jean opnieuw contact op met Robert Leclercq, een jeugdvriend en oud-medestudent aan de ULB. Samen leggen ze de fundamenten van wat zou uitgroeien tot de ‘Groupe G’, een van de meest efficiënte sabotagegroepen uit de Tweede Wereldoorlog. Jean neemt al snel de leiding op zich en staat mee aan de basis van verschillende geruchtmakende acties tegen de Duitse bezetter.
De meest spectaculaire daarvan is de zogenaamde “Grande Coupure” van 15 januari 1944: een gecoördineerde aanslag op het Belgische hoogspanningsnet, die een enorme elektriciteitspanne veroorzaakt De bezetter zal naar schatting tien miljoen arbeidsuren nodig hebben om de schade te herstellen. De bezetter reageert furieus en gaat koortsachtig op zoek naar de verantwoordelijken van deze bijzonder pijnlijke slag voor de nazistische oorlogsindustrie.
Op 17 maart 1944 wordt Jean Burgers gearresteerd. Via de gevangenis van Sint-Gillis en het SS-Auffanglager van Breendonk wordt hij op 8 mei 1944 gedeporteerd naar het concentratiekamp van Buchenwald. Op 5 september 1944, terwijl België zich stilaan opmaakt voor uitgelaten bevrijdingsfeesten, wordt Jean door de SS vermoord. Hij wordt opgehangen in Buchenwald.
Pas eind april bereikt het tragische nieuws zijn boezemvriend Robert Leclercq, die de ondankbare taak op zich neemt om het Hélène te vertellen.
Bronnen:
● William Ugueux, Le Groupe G, Editions Elsevier Séquoia, 1978.
● Memorial Buchenwald: https://www.buchenwald.de/en/geschichte/biografien/ltg-ausstellung/jean…