1920-1944
Fernande Volral, afkomstig uit Charleroi, was een jonge couturière, die zich vanaf 1941 actief inzette voor het verzet. Via de communistische verzetsleider Raoul Baligand werd ze verbindingsagent voor de Gewapende Partizanen (Partisans Armés). In 1942 sloot ze zich aan bij een verzetsgroep in de Brusselse wijk Molenbeek, gevestigd in de rue de la Perle 10 en verbonden aan het Onafhankelijkheidsfront. Tegen het einde van dat jaar leidde ze enkele gedurfde sabotageacties.
Op 23 februari 1943 werd Fernande thuis gearresteerd, na verraad. Ze probeerde zich met een vuurwapen te verdedigen en verwondde een van de twee Gestapo-agenten die haar kwamen ophalen, maar werd alsnog overmeesterd. Via de gevangenis van Sint-Gillis werd ze op 11 september 1943 gedeporteerd naar Duitsland. Ze kwam terecht in de gevangenis van Leer, waar ze wachtte op haar proces voor het Volksgerichtshof.
Op 26 maart 1944 werd ze – samen met haar medeverzetsstrijdster Marguerite Bervoets – ter dood veroordeeld. Beiden werden overgebracht naar de gevangenis van Wolfenbüttel, waar ze op 7 augustus 1944 met de bijl werden onthoofd.
In de laatste afscheidsbrief van 7 augustus 1944 aan haar moeder schreef Fernande: “Mijn kleine moeder, ik heb droevig nieuws te vertellen, wees alsjeblieft moedig. Ik ben ter dood veroordeeld. Waarschijnlijk word ik vanavond geëxecuteerd. Je moet aan mijn broer denken en de beproeving goed doorstaan. Wat mijn kleine broertje betreft, zeg hem dat hij een man moet zijn. Dat is alles wat ik van hem vraag. Binnenkort zal de wereld vrij zijn en het is voor hem, mijn kleine Claude, dat ik zal hebben gevochten.”
Claude Volral, haar jongere broer, eerde haar nagedachtenis zijn leven lang. Tot vlak voor zijn overlijden in 2020 ijverde hij, toen 92 jaar oud, voor publieke erkenning van zijn zus. Uiteindelijk werd in augustus 2020 in Charleroi een straat naar Fernande Volral genoemd, net zoals er ook in Jette is. In Brussel is er ook een bushalte die in de naam van Fernande Volral draagt.
Bronnen:
● Sudinfo, 20 februari 2020
● Krant De Morgen, 14 december 2024
● Ledenmagazine Helden van het verzet, maart 2025