Jouw programma
Er is een mooie balans tussen het aantal uren hoor- en werkcolleges. Tijdens de hoorcolleges krijg je allerhande nieuwe wiskundige theorieën aangeleerd, terwijl je tijdens de werkcolleges zelf aan de slag gaat en wiskundige oefeningen en vraagstukken tracht op te lossen. Reken in totaal op 24 uren les per week, waarvan ongeveer de helft practica en oefeningen. Er is dus ruim voldoende tijd om nadien zelfstandig aan de slag te gaan, maar je kan steeds rekenen op extra begeleiding indien nodig. Het aantal uren les neemt lichtjes af in de hogere jaren, zodat je nog meer tijd krijgt om zelfstandig te studeren.
Het is niet mogelijk om deze opleiding in avondonderwijs te volgen.
Lieve Lambrechts | Student Ambassador Wiskunde
"Ik schreef me in voor de opleiding Wiskunde, gewoon omdat ik er goed in was in het middelbaar. Maar ik werd al snel echt verliefd op wiskunde met al haar mogelijkheden en toepassingen. De uitdaging, het denkwerk... het laat me niet meer los. Waarom aan de VUB? Simpel: de sfeer, de vrijheid en het persoonlijk contact met proffen en assistenten. Combineer dit met een prachtige groene campus waar altijd wel iets te beleven valt, en je voelt je hier gewoon echt thuis."
Programmainhoud
Bachelorjaren
Welkom bij de enige opleiding Wiskunde in Vlaanderen waar je vanaf je eerste bachelorjaar kennis maakt met Data Science, en dat in combinatie met fundamentele én toegepaste wiskunde. Data Science is een toepassingsgebied van de wiskunde dat onder andere Artificial Intelligence en Machine Learning omvat.
De bacheloropleiding omvat 180 studiepunten die je normaal in 3 jaar behaalt. Je volgt een verplicht pakket aan vakken van 144 studiepunten dat bestaat uit fundamentele wiskunde zoals analyse, lineaire algebra, discrete wiskunde en meetkunde, en toegepaste wiskunde zoals statistiek, digitale wiskunde en optimalisatie. Vanaf het tweede jaar vul je dit aan met een flexibel gedeelte van 36 studiepunten dat je zelf samenstelt door twee profielen te kiezen die aansluiten bij jouw interesses.
In bachelorjaar 2 kies je 1 van volgende profielen:
- Computerwetenschappen 1
- Fysica 1
In bachelorjaar 3 kies je 1 van volgende profielen:
- Fundamentele wiskunde
- Computerwetenschappen 2
- Fysica 2
- Digital health
- Onderwijs
Deze profielen vul je eventueel aan met keuzevakken.
In het derde jaar is een internationale uitwisseling via Erasmus mogelijk.
Je verwerft diepgaande kennis, maar houdt tegelijk alternatieve oplossingen uit andere domeinen voor ogen.
Programmainhoud
Masterjaren
De masteropleiding organiseren we samen met de Universiteit Antwerpen. Beide universiteiten bieden je een wetenschappelijke opleiding van hoog niveau.
Je volgt 1 dag per week in Antwerpen les. Die kruisbestuiving biedt veel voordelen. Niet alleen is het aanbod van opleidingsonderdelen op deze manier groter, het contact met nieuwe docenten en studenten opent deuren. Tijdens je master kan je dan ook vakken aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) of aan andere universiteiten volgen. Handig als je je in een heel specifiek domein van de wiskunde wil specialiseren.
Binnen deze masteropleiding kan je kiezen uit 3 afstudeerrichtingen:
- Financiële en Toegepaste Wiskunde
- Fundamentele Wiskunde
- Onderwijs
De verplichte studiedelen in elk van deze afstudeerrichtingen zijn een verdieping van bepaalde hoofddomeinen binnen de wiskunde die in de bacheloropleiding al aan bod kwamen. Je kan jezelf nog verder specialiseren volgens je eigen interesses via een groot aantal keuzevakken.
Als je voluit voor Data Science op masterniveau wil gaan, dan kan je ook doorstromen naar diverse masteropleidingen Data Science aan buitenlandse universiteiten. Onze eerste afgestudeerde bachelors hebben voor jou de weg geëffend! Overigens houdt niets je tegen om nadien terug te keren naar het laatste jaar van de masteropleiding Wiskunde (afstudeerrichting Toegepaste en Financiële Wiskunde) aan de VUB, al dan niet in een verkort traject, op basis van je behaalde master in Data Science.
Je kan aan de VUB ook doorstromen naar de master Computerwetenschappen (dat je een ingenieursdiploma oplevert), mits keuze voor de twee profielen Computerwetenschappen in je tweede en derde bachelorjaar.
Tot slot kan je ook voor de educatieve master Wetenschappen en Technologie gaan als je een STEM-leerkracht wil worden.
Bij de masteropleiding hoort een masterproef, een afstudeerwerk dat je zelfstandig maakt:
- Literatuurstudie: je bestudeert en verwerkt enkele wetenschappelijke artikelen.
- Onderzoek: als je zin hebt om zelf onderzoek te doen, kan dit perfect aansluiten op een literatuurstudie. Zo kom je heel snel terecht in de fascinerende wereld van het onderzoek.
- Case study bij een bedrijf: je kan ook je creativiteit en problem solving skills gebruiken om een oplossing te vinden voor een probleem in een bedrijf, eventueel gekoppeld aan een internship.
Een promotor van de vakgroep Wiskunde begeleidt je tijdens je masterproef (eventueel samen met iemand van een bedrijf).
Voor deze opleiding is een sterke basiskennis van wiskunde nodig, maar vooral ook een echte interesse. Volgde je 6 à 8 uur wiskunde per week in het secundair? Dan zit je goed. De leerstof van het vijfde en zesde middelbaar herhalen we, zij het wel aan een hoger tempo.
Programmavakken
Bekijk welke vakken tot je bachelor- en masterprogramma behoren. Startte je als student deze opleiding in het academiejaar 2023-2024? Bekijk je vakken dan via dit overzicht met opleidingen.
Bachelor
Master
Al benieuwd naar je masterprogramma?
Studeren in het buitenland
Tijdens je opleiding kan je naar het buitenland. Dat kan met Erasmus, maar er zijn ook nog een hele lijst andere mogelijkheden, binnen en buiten Europa.
- Zo kan je een semester studeren aan een Europese universiteit.
- Je kan voor je masterproef in het tweede masterjaar naar een buitenlandse universiteit gaan.
- Als je je bachelordiploma haalt, kan je doorstromen naar diverse masteropleidingen Data Science aan buitenlandse universiteiten. Wil je nadien alsnog een master Wiskunde aan de VUB behalen? Dan kan je mogelijks in één jaar de master Wiskunde afstudeerrichting Financiële en Toegepaste Wiskunde afwerken afhankelijk van het programma dat je volgde.
Meer over studeren in het buitenland Meer info over de masters
Senne Trappeniers | Student Wiskunde
"Mijn uitwisseling naar Warschau was een onvergetelijk avontuur! De nieuwe stad, een onbekende taal, geen bekende gezichten... Dat kan je afschrikken, maar net daardoor sluit je in enkele dagen vriendschappen met mensen van over de hele wereld. Ook academisch is het een leerrijke ervaring om te ontdekken hoe lesgeven en evalueren afwijkt van wat we in België gewoon zijn. Ik koos vakken die in Brussel niet in het aanbod zaten, en kon zo mijn mastertraject nog meer personaliseren. Als je ook maar de minste twijfel hebt om deel te nemen aan een uitwisseling, ga er dan gewoon voor."