Kiezen voor Wiskunde en Data Science

Wil je allerlei problemen analyseren en oplossen in bedrijven? Of wil je jouw kennis delen en denk je aan een loopbaan in het onderwijs? Of kijk je eerder uit naar een onderzoeksloopbaan? Dan is de opleiding Wiskunde en Data Science geknipt voor jou!

Studenten in aula gebouw I

Is Wiskunde en Data Science iets voor jou?

Het is vaak niet meteen zichtbaar, maar wiskunde is overal. Je vindt het overal waar ze structureren, ontwerpen, modelleren en rekenen. Geen wetenschap heeft een breder bereik dan de wiskunde. Deze abstracte wetenschap ligt dan ook aan de basis van vele concrete toepassingen en technologieën. Wiskunde is ook relevanter en invloedrijker dan ooit, dankzij evoluties in computational science en de grote aantallen data die omgaan in zoveel domeinen van ons leven en de maatschappij. In dit datatijdperk heeft het bedrijfsleven, maar ook het onderwijs gedreven wiskundigen hard nodig.

In de bacheloropleiding maak je kennis met de hoofddomeinen binnen de wiskunde én met de basisprincipes van mathematics of data science. Deze tak in de wiskunde steunt op een aantal fundamentele toepassingen uit de domeinen analyse, algebra, discrete wiskunde en statistiek. Ook worden er verbanden gelegd met andere disciplines, zoals artificiële intelligentie en machine learning. Naast een grondige theoretische studie besteed je ook veel aandacht aan technieken die gebruikt worden om concrete problemen binnen de wiskunde en andere wetenschapsdomeinen op te lossen. In de masteropleiding kan je je verder verdiepen in de wiskunde en haar toepassingsgebieden. Misschien treed jij wel in de voetsporen van Ingrid Daubechies of Jean Bourgain, en vul jij de lijst van wereldbefaamde VUB-wiskundigen verder aan!

Studeer in het hart van Brussel. Je volgt les dicht bij Europese instellingen en waar veel topbedrijven gevestigd zijn. Maar ook op de campus vind je alle voorzieningen, zoals een studentenrestaurant, studieruimtes en sportgelegenheden. En dat op wandelafstand van het station waar je zowel de trein als metro neemt naar het centrum. What else? 

Ontdek meer over het DNA van de VUB

Waarom deze opleiding?

Abstract denken

Wiskunde vernieuwt zichzelf voortdurend. De wiskunde creëert daarbij inzichten en oplossingen, die los van elke context geldig zijn en voor altijd waar blijven. Het abstracte karakter van de aannames in de wiskunde (ze zijn niet verbonden aan de waarneembare wereld) zorgt ervoor dat ontwikkelingen in de natuurwetenschappen daar niets zullen aan veranderen. Fysica, chemie, biologie of ingenieurswetenschappen daarentegen vertrekken van concrete veronderstellingen. Maar het is precies die abstractie die de wiskunde universeel toepasbaar maakt in alle andere wetenschappen. Dit is een van de redenen dat onze afgestudeerden zeer gegeerd zijn in de bedrijfswereld.

Abstracte concepten, methoden en technieken uit de wiskunde vormen de basis van vele technologische toepassingen in onze moderne wereld. De wiskunde heeft zich de voorbije eeuwen ontwikkeld tot het onmisbare fundament van de wetenschappen en technologie. De meeste mensen gebruiken die fundamenten dagelijks, maar vaak onbewust.

Aangezien onze wereld in sneltempo digitaliseert, en aangezien de hoeveelheden data exponentieel toenemen, zal de rol van wiskunde alleen maar groter worden. Problemen uit het onderzoeksveld van data science worden beschouwd als dé grote wiskundige uitdagingen van deze eeuw.

Waarom deze opleiding?

Probleemoplossend vermogen

Afgestudeerde wiskundigen kunnen allerlei problemen oplossen. Je leert om een probleem snel te analyseren en dit los te koppelen van de context. Je kan dan een algemene oplossing bedenken die nadien toepasbaar is in een variërende context. Wiskundigen zijn uiterst flexibel en kunnen zich snel en efficiënt aanpassen aan een veranderende bedrijfscontext. 

Als wiskundige ben je een problem solver: je gaat problemen wiskundig modelleren en nadien oplossen. Dit komt van pas in veel sectoren. Je kan algemene bedrijfskundige problemen oplossen, bedrijfsprocessen optimaliseren, omgaan met problemen uit Big Data, en algoritmen begrijpen, opstellen en uitvoeren. En omdat je al kennismaakte met AI, machine learning en data science in het algemeen, ben je helemaal klaar om belangrijke problemen in het datatijdperk op te lossen.

Waarom deze opleiding?

Creativiteit

Wiskunde is creatief! Het is niet klakkeloos van buiten leren en reproduceren. En het is meer dan enkel integralen berekenen en vergelijkingen oplossen volgens een algoritme. 

Wiskunde is in de eerste plaats het verwerven van inzicht in structuren en patronen, en begrijpen waarom stellingen waar zijn als er een correct bewijs gegeven werd. Een oplossing bedenken voor een wiskundig probleem vereist creativiteit en out-of-the-box denken. Ook het bewijzen van een nieuwe wiskundige stelling vereist creativiteit. Wiskunde is niet af.

Binnen het domein wiskunde is het wetenschappelijk onderzoek springlevend. Wiskundigen onderzoeken nieuwe stellingen; deels uit nieuwsgierigheid, deels vanuit de motivatie om wiskundige of andere concrete problemen op te lossen. In beide gevallen is creativiteit nodig om tot een oplossing te komen. Wiskundigen beschouwen het ontwikkelen van wiskunde zelf bijna als een artistiek proces en kunnen ook een (bewijs van) een stelling mooi of lelijk vinden.

Waarom deze opleiding?

Onderzoek

Elke universitaire opleiding is gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. Dat geldt evenzeer voor de opleiding Wiskunde (en Data Science) aan de VUB. Het domein wiskunde is in volle ontwikkeling, en de docenten en assistenten in de opleiding Wiskunde zijn zelf allemaal onderzoekers in het domein wiskunde. De assistenten doen onderzoek ter voorbereiding van een doctoraat. De postdocs en docenten begeleiden junior onderzoekers en/of leiden een onderzoekslijn binnen de grote onderzoeksgroep Mathematics and Data Science (MaDS) aan de VUB. 

Vanaf het eerste jaar zal je in de les kennis maken met onderzoek in de wiskunde. Dat gebeurt gaandeweg. Eerst bestudeer je vooral basiswiskunde, maar je zal zien dat binnen deze basisonderdelen ook nog steeds onopgeloste problemen bestaan. Je hoeft deze niet op te lossen. Ze illustreren vooral vanaf dag één dat wiskunde in volle ontwikkeling is. Hoe verder je vordert in je studie, hoe meer je kennis maakt met hedendaagse wiskunde, of beter gezegd met recent ontwikkelde wiskunde. 

In je bachelorproef mag je zelf aan de slag met actuele wiskunde. Je bereikt het gewenste niveau tijdens de masteropleiding en zal dan in staat zijn om recente papers in de deelgebieden van je keuze zelfstandig te lezen en te verwerken. Dat maakt deel uit van de masterproef. Lees meer over onderzoek tijdens de masterjaren.

Ontdek waar wij bij de VUB onderzoek naar doen!

De grote onderzoeksgroep Mathematics and Data Science (MaDS) overkoepelt het onderzoek in het domein wiskunde en data science. Er wordt onderzoek uitgevoerd in enkele fundamentele én toegepaste deeldomeinen van de wiskunde en data science. 

Aan het hoofd van de onderzoeksgroep staat Prof. Dr. Ann Dooms.

Interesse in onderzoek?

Vind hier meer info over doctoreren!

Onderzoek in de praktijk

Prof. Dr. Ann Dooms leidt de onderzoeksgroep Mathematics and Data Science (MaDS) aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is gespecialiseerd in het herkennen van wiskundige patronen met onder andere toepassingen in het opsporen van vervalste foto's of kunstwerken. Je kent haar misschien ook wel van het Canvas-programma “De herontdekking van de wereld” waarin ze wiskundige Alan Turing achterna reisde. In het filmpje, dat ze in samenwerking met Universiteit van Vlaanderen maakte, legt ze uit hoe ze computers programmeert zodat ze kunst kunnen maken. Maar wat zijn we daarmee? Is het dan nog kunst? Kunnen we een computer een kunstenaar noemen? Kunnen we zo valse kunst misschien opsporen? En bovenal, zou jij het schilderij van een computer kunnen herkennen?

Wiskunde en Data Science of Burgerlijk Ingenieur?

In de opleiding Wiskunde ligt de focus op een diepgaande studie van het brede domein wiskunde zelf, inclusief een aantal toepassingen in andere wetenschappen, zoals het domein data science. Eens voorbij de basiswiskunde, leert de student dat wiskunde zelf in beweging is, dat onderzoek in de wiskunde gevoerd wordt omwille van nieuwsgierigheid, omwille van mogelijke toepassingen, of omwille van een combinatie van beide. Waar de wiskunde voor de student Burgerlijk Ingenieur ophoudt, begint het pas voor de student Wiskunde.

De opleiding Burgerlijk Ingenieur bevat dus een pakket wiskunde op hoog niveau, maar dit is vooral bedoeld om de ingenieur in staat te stellen wiskundige modellen te gebruiken en op te stellen. Als student Burgerlijk Ingenieur krijg je naast een basispakket wiskunde, ook nog een basispakket fysica en chemie, en een aantal studiedelen die we in vergelijking met wiskunde als technisch kunnen omschrijven, o.a. bouwmaterialen, elektriciteit, electronica, biomedische ingenieurswetenschappen, etc. in functie van het gekozen profiel.

Wiskunde en Data Science of Fysica en Sterrenkunde?

Als student Wiskunde zal je een brede, diepgaande en algemene kennis verkrijgen van het domein wiskunde zelf. 

De opleiding Fysica en Sterrenkunde bevat wel een pakket wiskunde op hoog niveau, aangezien de theoretische fysica als wetenschapsdomein vrij dicht staat bij de wiskunde, maar de focus van deze opleiding is de studie van theoretische en experimentele fysica én sterrenkunde. Wie verder gaat in theoretische fysica, moet de taal van de wiskunde voldoende beheersen. Ook voor de experimentele fysica speelt de wiskunde een onontbeerlijke rol. De experimentele fysicus moet immers met wiskundige modellen omgaan, of via geavanceerde wiskundige methoden de verkregen data analyseren. Sterrenkunde is van oudsher een direct toepassingsgebied van zowel de fysica als de wiskunde, dus ook voor de sterrenkunde is de wiskunde onontbeerlijk.