Wiskunde als zuurstof

Hou jij van abstract en logisch redeneren en stel je graag alles in vraag? Hou je van wiskundige theorie maar ook van de toepassingen ervan zoals data science? Als enige unief in Vlaanderen integreren we data science al in deze opleiding vanaf de bachelor! Wist je dat de rol van datawetenschapper tegenwoordig een van de meest begeerde functies is? Crypto systemen, digitale beveiliging, page rank algoritmen, AI,... het zijn maar enkele van de moderne domeinen waar je als wiskundige je hoofd over kan breken. Als wiskundige kan je ook complexe maatschappelijke vraagstukken oplossen, en ontwikkel je op basis van de wiskunde handige tools voor architecten, ziekenhuizen en zelfs kunstenaars. Jij bent overal gegeerd op de arbeidsmarkt.

Ontdek het programma

Wiskunde en Data Science
Lukas Simoens | Student Wiskunde en Data Science

“Het belangrijkste dat ik uit mijn opleiding haal, is niet alleen de leerstof zelf, maar vooral de denkwijze en technieken die me in staat stellen om nieuwe problemen aan te pakken. Ik geloof dat iedereen met genoeg doorzettingsvermogen en interesse een wiskundige kan zijn.”

Wiskunde in de praktijk

PhD student Jonathan Mannaert is wiskundige aan de VUB en maakt deel uit van onderzoeksgroep MaDs (Mathematics and Data Science). Al in het middelbaar werd snel duidelijk dat hij wiskunde zou verder studeren. In alles om hem heen zag hij wiskundige formules, zelfs als ze onzichtbaar zijn. Zo keek hij eens naar een wereldkaart en zag hij de formule van Carl Friedrich Gauss voor zijn ogen verschijnen... Van een bol kan je geen vlak maken... De Aarde ziet er in het echt helemaal anders uit dan op wereldkaarten. Waarom passen ze die kaarten dan niet aan? Het antwoord op die vraag komt van de wiskunde! Jonathan gaat hier samen met de Universiteit van Vlaanderen dieper op in. Benieuwd waar je als wiskundige onderzoek naar kunt verrichten? Laat je inspireren!

De troeven van onze opleiding

  • Nergens anders in Vlaanderen kan je een bacheloropleiding Wiskunde volgen waar data science in geïntegreerd is.
  • Je maakt ook kennis met de toepassingen van wiskunde in gebieden zoals fysica, computerwetenschappen en digital health, en vult dit volgens eigen keuze in.
  • Dankzij de combinatie van fundamentele en toegepaste wiskunde kies je zelf hoever je in elk van de richtingen wil gaan.
  • Je kan kiezen tussen verschillende (internationale) doorstroommogelijkheden, zowel in de fundamentele als in de toegepaste wiskunde, als in de computerwetenschappen.
  • Je volgt een academische, wetenschappelijke opleiding, maar bent ook op de hoogte van de actuele toepassingsgebieden. Zo word je klaargestoomd voor het werkveld.
  • Je pikt gaandeweg ook transferable skills mee, en je wordt dus niet alleen een goed opgeleide wetenschapper, maar ook een goede communicator en ambassadeur. We zetten heel sterk in op wetenschapscommunicatie.
  • Je werkt in kleine groepen, hebt daardoor een vlot contact met je proffen die je persoonlijk begeleiden.

Is Wiskunde & Data Science iets voor jou?        Ontdek ook de troeven van VUB

Na je bachelor

De meeste wiskundigen komen terecht in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in consultancybedrijven, de financiële sector, hoogtechnologische bedrijven en grote industriële bedrijven zoals Afga Gevaert, Atlas Copco en ArcelorMittal. Ook bij overheidsinstellingen, zoals het Nationaal Instituut voor de Statistiek en het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI), kan je als wiskundige aan de slag. Daarnaast blijft er een grote vraag naar wiskundeleerkrachten. Als leerkracht heb je een maatschappelijke rol om leerlingen te motiveren om te kiezen voor een wetenschappelijke of technische richting. Of je nu kiest voor het bedrijfsleven, de overheid, onderzoek of het onderwijs, met een master in de wiskunde ga je een prachtige carrière tegemoet.

Ontdek de masterrichtingen en je jobmogelijkheden

Graduation Ceremony Wiskunde en Data Science
2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een openlesdag of infodag.

Bekijk alle activiteiten