Of je nu kiest voor het bedrijfsleven, de overheid, onderzoek of het onderwijs, je gaat als master in de wiskunde een prachtige carrière tegemoet. Wiskundigen kunnen terecht in allerlei soorten organisaties waar ze modellen en algoritmen ontwikkelen en optimaliseren, statistische analyses nodig hebben, voorspellingen doen of naar patronen zoeken. Bijvoorbeeld in consultancybedrijven, de financiële sector, grote industriële bedrijven zoals Afga Gevaert, Atlas Copco en ArcelorMittal, en de afdelingen onderzoek en ontwikkeling van hoogtechnologische bedrijven. Maar ook bij overheidsinstellingen zoals het Nationaal Instituut voor de Statistiek en het KMI kan je aan de slag. Daarnaast blijft er een grote vraag naar wiskundeleerkrachten. Als leerkracht heb je een maatschappelijke rol om leerlingen te motiveren om te kiezen voor een wetenschappelijke of technische richting.
Eva Vandersmissen | Algoritmisch onderzoeker bij Advanced Medical Diagnostics
"Ik ontwikkel algoritmes om borst- en prostaatkanker op te sporen in een 3D-echografie. Door de precieze detectie van kwaadaardig weefsel kunnen artsen medische ingrepen nauwkeuriger uitvoeren. Ook de omvang van het verdacht weefsel kunnen we zien in zo’n 3D-echografie. Dat helpt om risicopatiënten op te volgen. Ik werk in een heel divers team, met onder anderen ingenieurs, fysici, informatici en wiskundigen. We plegen regelmatig overleg met andere collega’s uit het klinische departement en zitten vaak samen met radiologen en pathologen om de data beter te begrijpen."
Masteropleiding
Na je bachelor stroom je door naar de masteropleiding. Na het behalen van je masterdiploma ben je een wiskundige met analytische skills en probleemoplossend vermogen, en ben je ook nog eens een goede communicator.
De masteropleiding wordt samen met de Universiteit Antwerpen georganiseerd. Je krijgt de kans om je verder te verdiepen en kiest 1 van de 3 afstudeerrichtingen: Financiële en Toegepaste Wiskunde, Fundamentele Wiskunde of Onderwijs.
Kies je voor de twee profielen Computerwetenschappen in je tweede en derde bachelorjaar? Dan kan je aan de VUB ook doorstromen naar de master Computerwetenschappen. Je studeert dan af met een ingenieursdiploma. Wil je je passie voor wetenschappen en technologie doorgeven aan de volgende generaties? Als je (op een later moment) beslist om leerkracht te willen worden, kun je ook steeds terecht in onze verkorte educatieve master die je kan afwerken in een jaar, ook als je de afstudeerrichting Onderwijs niet hebt gevolgd. In de educatieve master Wetenschappen en Technologie stomen we je klaar om de STEM-leerkracht van morgen te worden.
De bacheloropleiding Wiskunde en Data Science geeft je ook rechtstreeks toegang tot diverse masteropleidingen Data Science aan buitenlandse universiteiten. De docenten en onderzoekers verbonden aan de vakgroep Wiskunde en Data Science beschikken over een uitgebreid internationaal netwerk en kunnen je persoonlijk helpen bij de keuze voor een master in Data Science aan een buitenlandse universiteit. Na deze buitenlandse ervaring kan je naadloos terugkeren naar het laatste jaar van de masteropleiding Wiskunde afstudeerrichting Toegepaste en Financiële Wiskunde aan de VUB.
Je competenties voor de arbeidsmarkt
Als je erover nadenkt, is het best opmerkelijk. Wiskunde is veruit de meest abstracte wetenschap van alle wetenschappen. Maar tegelijk ligt ze aan de basis van vele concrete toepassingen en technologieën. Meteen één van de redenen waarom je als wiskundige zo ver springt. Want vergis je niet: wie de puurste van alle wetenschappen heeft gestudeerd, is overal gegeerd. Het betekent namelijk dat je over een bijzonder diepgravende én wendbare geest beschikt. Je stapt de arbeidsmarkt dan ook op met veelzijdige competenties:
- Analytisch en probleemoplossend denken: optimaliseren van bedrijfsprocessen, programmeren, bedenken van ICT-oplossingen, meedenken bij het ontwerpen en aansturen van nieuwe producten,...
- Wiskundige modellen opstellen/verbeteren
- Verwerken en analyseren van Big Data: bv. voor supply chain management, en gebruik en ontwikkeling van AI
- Begrip van abstracte structuren
- Kennis van cryptografische systemen
- Kennis van PageRank algoritmen: bv. voor databeheersystemen
- Clustering van data: bv. in AI
- Wetenschapscommunicatie
- Efficiënt werken
De arbeidsmarkt en Data Science
Dieter Platel | Telenet
"Het netwerk gedraagt zich op een bepaalde manier. Bij Telenet gaan we daarin op zoek naar patronen. Daarvoor hebben we wiskundigen en data scientists nodig."
Lynn Boen | AtlasCopco
"Bij AtlasCopco beschikken ze over heel veel data, en ze zijn nu pas begonnen om deze op een meer wiskundige wijze te analyseren."
Gilles Inghelbrecht | Wolters Kluwer
"Op de marketing afdeling van Wolters Kluwer gebruiken we Markovketens: “oude” wiskunde toegepast op nieuwe situaties samen met cooperative game theory (speltheorie)."
Welke beroepen kan je uitoefenen?
Met een masterdiploma Wiskunde en Data Science op zak heb je een brede keuze aan jobmogelijkheden. Als wiskundige ben je zeer gegeerd omwille van je sterk analytisch inzicht. Daardoor kan je terechtkomen in allerlei, op het eerste zicht soms verrassende, plaatsen op de arbeidsmarkt. Het blijkt ook dat de afstudeerrichting niet al te veel invloed heeft op waar je als wiskundige terecht komt.
Een greep uit de mogelijkheden:
- In de privésector (kmo’s, banken, industriële bedrijven, multinationals): als auditeur, systeemanalist, programmeur, consultant, risico-analist,... (voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het meedenken bij het ontwerpen en aansturen van nieuwe producten,...)
- In de industriële sector: als data-analist, SAP-consultant, senior onderzoeker,... (bv. voor medische beeldvorming en apparatuur, toepassingen van Quantum computing bedenken, AI toepassingen ontwerpen)
- In de financiële sector: als data-analist, risico-analist, vermogensanalist, financieel planner of adviseur, auditeur, actuariële functies,...
- Bij onderzoekbureaus: als data-analist en adviseur voor organisaties op het vlak van energiegebruik, verkeer en transport, management,...
- In technologiebedrijven (software, IT, gezondheidszorg,...): als systeemingenieur, projectingenieur (bv. voor het gebruik en ontwerp van algoritmes, robotica, AI, cybersecurity, machine learning, systeemanalyse, digital storage, functionele analyse en ontwikkeling van software,...)
- In de openbare sector (bij de verschillende FOD’s): als begrotingsanalist, medewerker onderzoek en ontwikkeling, statistisch analist, econoom,...
- In het onderwijs: als leerkracht wiskunde in het secundair, hoger of universitair onderwijs - er is een groot tekort aan goed geschoolde leerkrachten wiskunde
Als wiskundige kan je bijdragen aan de maatschappij, want wiskunde speelt een (steeds grotere) rol in de oplossing van complexe maatschappelijke vraagstukken. Je kan wiskunde gebruiken in beleidsvoorbereidend onderzoek, onderzoek in de sociale wetenschappen en onderzoek in de gezondheidswetenschappen,...
Bob Coecke | Chief Scientist van Cambridge Quantum Computing (CQC)
"Kwantumcomputers: aan de VUB begon ik aan dit levenswerk om me te specialiseren in het onderwerp, in Oxford verdiepte ik me verder. Voor Google hebben we de kwantumcomputers zelfs menselijke tekst met grammatica laten begrijpen. Tot dan begreep Google alleen maar afzonderlijke woorden, maar geen grammatica."
Verder studeren
Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv.
Ons onderzoek in de internationale wetenschappelijke pers!
Hoe los je een wiskundig probleem op waar al veertig jaar geen vooruitgang in is geboekt? Dr. Sam Mattheus, verbonden aan de VUB, vertrok voor een jaar naar de Verenigde Staten om het uit te zoeken. Hij combineerde zijn kennis over de eindige meetkunde met de klassieke grafentheorie en loste niet alleen een decennia oud probleem op, maar biedt een innoverend alternatief voor de huidige aanpak van Ramsey-problemen. “Ook om andere Ramsey-getallen te berekenen, kan de eindige meetkunde hopelijk oplossingen bieden”, zegt Mattheus.
Sluit je aan bij onze community van alumni
Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.
- Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met de digitale alumnipas.
- Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
- Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.