Jouw programma
De opleiding Geografie biedt een goede balans tussen theorie en praktijk. Verdiep je tijdens hoorcolleges in onderwerpen als fysische en sociale geografie, terwijl je in werkcolleges met deze kennis aan de slag gaat. Reken op ongeveer 28 uur per week, waarbij de tijd gelijk verdeeld is tussen theorie en praktijk. Naast de lessen is er volop ruimte voor zelfstandig werk en extra begeleiding indien nodig. In de hogere jaren wordt het aantal contacturen verminderd, zodat je meer tijd hebt om je eigen projecten en terreinonderzoek uit te voeren. Deze opleiding is voltijds en niet beschikbaar als avondonderwijs.
Programmainhoud
Bachelorjaren
De bacheloropleiding Geografie omvat 180 studiepunten die je in drie jaar tijd afrondt. De opleiding is opgebouwd uit een kernpakket van 144 studiepunten, waarin je een brede basis legt in fysische geografie, sociale geografie en ruimtelijke onderzoeksmethoden. Dit kernpakket vormt de ruggengraat van je studie en biedt je de nodige theoretische en praktische kennis om je optimaal voor te bereiden op de masteropleidingen die aansluiten op je bachelor.
Daarnaast biedt het programma een flexibel gedeelte van 36 studiepunten dat je naar eigen wens kunt invullen met keuzevakken. Deze keuzevakken geven je de mogelijkheid om je studie te verbreden, te verdiepen of om eventuele achterstanden weg te werken. Als je interesse hebt in een carrière in het onderwijs, kun je ervoor kiezen om 15 studiepunten te besteden aan vakken uit de lerarenopleiding.
Het programma legt een sterke nadruk op praktische ervaring. Naast de hoor- en werkcolleges, die gemiddeld 14 uur per week in beslag nemen, besteed je ook ongeveer 14 uur per week aan practica.
Elk jaar ga je na de paasvakantie een week op terreinonderzoek om de theorie in de praktijk te brengen. Bovendien zijn er gedurende het jaar verschillende dagexcursies voor de vakken ‘Fysische geografie’, ‘Sociale geografie’ en ‘Geologie’. Deze combinatie van theoretisch onderwijs en praktijkervaring bereidt je voor op een veelzijdige carrière in de geografie.
Programmainhoud
Masterjaren
De masteropleiding Geografie biedt je de kans om je verder te specialiseren in jouw interessegebied. Je kiest twee van de vier aangeboden profielen:
- Earth and Climate - Aarde en klimaat
- Society and Space - Maatschappij en ruimte
- Geo-Information Sciences - Geoinformatiewetenschappen
- Mixed Methods - Methoden
Het profiel ‘Aarde en Klimaat’ verdiept je kennis over natuurwetenschappelijke aspecten zoals klimaatverandering en milieuproblematiek. Bij ‘Maatschappij en Ruimte’ focus je op de interactie tussen mens en omgeving, met aandacht voor verstedelijking en maatschappelijke ongelijkheid. In ‘Geo-informatiewetenschappen’ leer je alles over moderne technologieën voor geografische data-analyse, zoals satellietobservatie en ruimtelijke modellering. ‘Methoden’ biedt je een verdieping in innovatieve onderzoeksmethoden die cruciaal zijn voor geografisch onderzoek, zoals het gebruik van big data en simulaties van landgebruiksveranderingen.
Deze profielen bouwen voort op de kennis uit je bachelor en geven de mogelijkheid om je expertise verder uit te diepen. Ook in de masteropleiding krijg je een ruim aanbod aan keuzemodules die je toelaten je verder te verdiepen in een specifiek onderzoeksdomein, of je kennis net te verbreden. Zo kan je je verder specialiseren als fysisch geograaf, sociaal geograaf of expert worden in geo-informatieverwerking. Maar je kan ook in de breedte gaan en net voor vakken kiezen die je toelaten je geografische kennis te koppelen aan andere domeinen: meteorologie, hydrologie, toerisme, ruimtelijke planning.
Interesse in onderwijs? Dan kan je na je bachelor kiezen voor de tweejarige educatieve master ‘Wetenschappen en Technologie’, met afstudeerrichting ‘Geografie’. Je combineert hierbij 75 studiepunten (ECTS) aan domeinspecifieke vakken met een pakket van 45 studiepunten (ECTS) aan pedagogische en vakdidactische kennis. Met dit masterdiploma op zak kan je onmiddellijk lesgeven in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.
De opleiding biedt een sterke basis in wiskunde en natuurwetenschappen. Een achtergrond met een focus op wiskunde en wetenschappen vormt de perfecte voorbereiding om deze opleiding succesvol aan te vatten. Blijkt je voorkennis te beperkt, dan kan je tijdens de eerste weken van het semester het voorbereidend vak ‘Basisvaardigheden wiskunde’ volgen.
Programmavakken
Bekijk welke vakken tot je bachelor- en masterprogramma behoren. Startte je als student deze opleiding in het academiejaar 2023-2024? Bekijk je vakken dan via dit overzicht met opleidingen.
Bachelor
Master
Studeren in het buitenland
Tijdens het derde jaar van de opleiding kan je via een Erasmusuitwisseling een semester in het buitenland studeren. Je kan ook deelnemen aan een internationale activiteit (zomerschool, workshop,...) en hiermee credits voor je studieprogramma verwerven.