Kiezen voor Geografie
In een steeds veranderende wereld zorgen geografen voor een heldere kijk. Als systeemdenkers ontleden we de ruimtelijke context rond maatschappelijke vraagstukken over de interactie tussen mens en landschap. Hoe kunnen we steden meer weerbaar maken tegen natuurrampen? Wat is de impact van klimaatsverandering op de afsmelting van gletsjers? Wil je concrete problemen aanpakken zoals de opwarming van de aarde, bodemerosie, mobiliteit en verstedelijking? Verleg aan onze universiteit je grenzen!
Is Geografie iets voor jou?
Geografie brengt de wereld om ons heen in kaart, letterlijk en figuurlijk. De veelzijdige discipline schaatst op het kruispunt tussen natuur- en menswetenschappen, en heeft meer invloed dan je denkt. Of het nu gaat om het bestuderen van klimaatverandering, de dynamiek van steden, of het in kaart brengen van natuurlijke landschappen—geografie is cruciaal voor het begrijpen en oplossen van de uitdagingen van vandaag.
Met onze bacheloropleiding Geografie verken je de complexe interacties tussen mens, milieu en ruimte. Om zulke maatschappelijke puzzels te leggen is er nood aan een interdisciplinaire aanpak. Hierdoor start je met een stevige wetenschappelijke basis in wiskunde, fysica, chemie, biologie, sociologie en economie. Want om multidisciplinair te werk te gaan, is een goede kennis van zowel natuur- als humane wetenschappen noodzakelijk. Tijdens je opleiding ontdek je meer specifieke disciplines als klimaat- en weerkunde, geomorfologie, cartografie, landschapsecologie, demografie en ruimtelijke planning. Je leert hoe moderne technologieën als satellietteledetectie en geografische informatiesystemen worden ingezet om ruimtelijke processen en interacties tussen mens en omgeving te modelleren en te analyseren.
Als geografiestudent sta je er niet alleen voor. Je krijgt les in kleine groepen, wat zorgt voor intensieve begeleiding en directe interactie met professoren en assistenten. Hierdoor krijg je de kans om diepgaand te leren en je vragen en ideeën direct te bespreken. Daarnaast biedt de opleiding je veel flexibiliteit. Je kan jouw studieprogramma zelf vormgeven aan de hand van keuzevakken. Geniet van de vrijheid om persoonlijke accenten te leggen die je voorbereiden op een loopbaan die perfect aansluit bij jouw passies en ambities.
Als levend laboratorium voor geografen, vormt Brussel met haar diverse stedelijke uitdagingen en nabijheid tot Europese instellingen, de perfecte uitvalsbasis voor jouw studies. De VUB-campus biedt alle nodige voorzieningen op loopafstand van het openbaar vervoer, waardoor je makkelijk toegang hebt tot het centrum van de stad. Ook naast de campus verleg je jouw grenzen. Je volgt niet alleen hoor-en werkcolleges, maar neemt ook deel aan boeiende excursies en terreinwerk, zowel in binnen- als buitenland. Deze praktijkervaringen brengen de theorie tot leven en geven je de kans om je kennis toe te passen op concrete situaties.
Ben je klaar om je te verdiepen in de boeiende wereld van geografie en bij te dragen aan oplossingen voor de ruimtelijke en ecologische uitdagingen van onze tijd? De opleiding Geografie aan de VUB biedt je alle tools en kennis die je nodig hebt om jouw stempel te drukken op de wereld van morgen.
Waarom deze opleiding?
Geografie is een erg veelzijdig vakgebied dat zich situeert op het raakvlak van natuurwetenschappen, menswetenschappen en technologie. Geografen bestuderen de fysische processen die het landschap vormen en het natuurlijk milieu bepalen, zowel op globale schaal als op lokaal niveau. Ze onderzoeken ook het complexe samenspel van sociale, economische en politieke factoren dat de omgeving, waarin de mens zijn activiteiten ontplooit, haar typische ruimtelijke structuur geeft.
Tijdens deze opleiding komen volgende thema's aan bod
- Cluster 1: Geomorfologische processen en landschapsevolutie
- Cluster 2: Klimaat- en weerkunde, actuele klimaatvraagstukken, natuurlijke risico’s
- Cluster 3: Globalisering, duurzaamheid, ongelijkheid, environmental justice
- Cluster 4: Demografie, diversiteit en migratie, intersectionaliteit
- Cluster 5: Ruimtelijke planning en mobiliteit
Waarom deze opleiding?
Geografen analyseren de problemen die het gebruik van de ruimte met zich meebrengt. Daarbij denken we aan veranderingen in het fysisch milieu, zoals de opwarming van de aarde, bodemerosie en verwoestijning. Maar ook maatschappelijke ontwikkelingen vormen stof tot onderzoek voor geografen: van de problematiek rond globalisatie en de groter wordende kloof tussen de rijkste en armste landen, tot de dagelijkse verkeerschaos en de impact van stedelijke uitbreiding op de groene ruimte. Wil je met je opgedane kennis concrete problemen aanpakken die te maken hebben met de interactie tussen de mens en zijn omgeving, dan is geografie zeker jouw ding.
Waarom deze opleiding?
Om fysische en maatschappelijke processen in detail te kunnen bestuderen en in kaart te brengen, doen geografen beroep op moderne technieken voor het verzamelen, analyseren en cartografisch voorstellen van ruimtelijke informatie. Aardobservatie vanuit satellieten, vliegtuigen en drones speelt hierbij een steeds belangrijkere rol. Geografen ontwikkelen ook modellen die toelaten complexe interacties tussen omgevingsfactoren beter te begrijpen en evoluties te voorspellen. Denk maar aan de talrijke effecten van klimaatverandering en aan de impact van stedelijke uitbreiding op de kwaliteit van onze leefomgeving.
Waarom deze opleiding?
Als geografiestudent volg je niet alleen hoor- en werkcolleges. Elk bachelorjaar omvat een volledige week terreinwerk in binnen- of buitenland. Via voorbereidend werk en specifieke opdrachten op het terrein krijg je inzicht in de problemen en uitdagingen waar economisch belangrijke regio’s en grote steden binnen Europa vandaag de dag mee kampen. Je bestudeert natuurlijke landschappen en de impact die mens en klimaat op het landschap uitoefenen, en wordt ook vertrouwd gemaakt met survey- en observatiemethoden en met het gebruik van diverse meetinstrumenten.
We bezoeken niet alleen fysisch geografisch interessante gebieden zoals de Alpen, de Noord-Franse kust, het Centraal Massief in Frankrijk, maar ook grote steden zoals Berlijn, Parijs, Barcelona en Londen. Excursies blijken niet alleen onvergetelijke herinneringen uit je studententijd te zijn, maar het zijn ook uitstekende gelegenheden om je theoretische kennis toe te passen. Meteen de reden waarom terreinwerk en excursies zo een grote plaats innemen aan de VUB, al van het eerste jaar.
Onderzoek in de praktijk
Prof. Dr. Wim Thiery is geograaf en klimaatwetenschapper aan de VUB . In dit filmpje beantwoordt hij kort enkele klimaatvragen en overtuigt hij ons van het belang van de menselijke impact van de klimaatopwarming.