Graduation Ceremony Wiskunde en Data Science

Met een VUB-masterdiploma in Geografie ligt de wereld aan je voeten. Door de groeiende aandacht voor milieu en klimaat zijn er tal van carrièremogelijkheden. Ga aan de slag als meteoroloog, landschapsexpert of specialist in milieueffectrapportage. Of verdiep je in stedelijke ontwikkeling als ruimtelijk planner of beleidsmedewerker. Interesse in het digitale werkveld? Als geodata-analist of GIS-coördinator werk je met de nieuwste technologieën om gegevens te analyseren en presenteren. Ook in het onderwijs kan je terecht als leerkracht of onderzoeker. Kortom, een diploma Geografie opent vele deuren. 

 

Masteropleiding

Na drie bachelorjaren heb je een solide wetenschappelijke basis gelegd. En met jouw geografische analysevaardigheden op zak, ben je klaar om de tweejarige master ‘Geography’ te beginnen. Ook de masteropleidingen ‘Stedenbouw en Ruimtelijke Planning’ of ‘Urban Studies’ behoren tot jouw mogelijkheden. De tweejarige master ‘Geography’ wordt georganiseerd in samenwerking met de KU Leuven. Studenten van beide universiteiten volgen twee dagen per week les aan de twee instellingen. Zo heb je een zeer grote pool van expertise waar je uit kan putten. 

In de masteropleiding kan je je specialiseren door twee van de vier aangeboden profielen te combineren.  

Lees alles over het masterprogramma

Studenten in les

Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv. Enkele mogelijke vervolgopleidingen. 

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Met een diploma Geografie van de Vrije Universiteit Brussel heb je een brede waaier aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Als geograaf ben je uitgerust met een interdisciplinaire aanpak die zowel natuur- als sociale wetenschappen combineert. Hierdoor ben je in staat om complexe problemen rond milieu, ruimtelijke planning en mobiliteit aan te pakken, wat je aantrekkelijk maakt voor verschillende sectoren. 

Een greep uit de mogelijkheden:  

  • Onderzoek en Milieubeleid: Als fysisch geograaf kan je een rol spelen in de voorbereiding, ontwikkeling en opvolging van milieubeleid, zowel bij de overheid als in de privésector. Bijvoorbeeld, je kunt werken als beheerder van milieugegevens of studies uitvoeren om effecten van landschappelijke ingrepen op het milieu in kaart te brengen en te rapporteren. 
  • Weersvoorspelling en Meteorologie: Geografen met een specialisatie in klimatologie kunnen aan de slag bij instellingen zoals het KMI of privé meteobedrijven. Hier werk je met meteorologische modellen om weersvoorspellingen te maken voor uiteenlopende klanten, van media tot de luchtvaart- en de agrarische sector. 
  • Stedelijk Beleid en Ruimtelijke Planning: Als sociaal geograaf draag je bij aan stedelijke ontwikkeling, mobiliteit, en toerisme. Je kunt bijvoorbeeld werken aan duurzaamheidsprojecten voor binnenstedelijke distributie of betrokken zijn bij beleidsvoorbereidend onderzoek rond ruimtelijke planning, zoals het opstellen van nieuwe ruimtelijke visies voor provincies, steden en gemeenten.
  • Geo-informatiekunde: Met expertise in geografische informatiesystemen (GIS) en remote sensing, kan je werken als cartograaf of GIS-expert. Dit kan variëren van het in kaart brengen van stadsbomen aan de hand van satellietbeelden en drones, tot het beheren van verkeersgegevens voor mobiliteitsstudies. 
  • Onderwijs: Je kunt ook kiezen voor een loopbaan in het onderwijs, als leerkracht aardrijkskunde in het secundair onderwijs of als docent in het hoger onderwijs. Hier draag je je passie voor geografie over op de volgende generatie, zowel binnen als buiten het klaslokaal.  

Kortom, als geograaf aan de VUB ben je goed voorbereid om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag, of het nu gaat om klimaatverandering, stedelijke groei of duurzame ontwikkeling. 

Marc Schepers | Gewezen directeur CityLab / Oprichter CityDepot / Schepen Stad Hasselt

“Het kernidee van CityDepot is de stad weer leefbaarder maken, een totaaloplossing bieden voor duurzame distributie van goederen naar de binnenstad én terug. Efficiënte distributie zorgt voor minder verkeer, minder luchtvervuiling, minder geluidsoverlast, meer veiligheid. Alleen maar voordelen.” 

Onderzoek

Als professional kan je ook de ruimtelijke uitdagingen in onze maatschappij doorgronden met onderzoek. Kies voor een doctoraat of ga als onderzoeker aan de slag bij één van onze onderzoeksgroepen: 

  • Physical Geography: richt zich op onderzoek naar fysieke omgevingsprocessen, met nadruk op ijs- en klimaatinteracties, vulkanologie, geomorfologie en natuurlijke gevaren. 
  • Cartography and GIS: combineert geomatica en data science om de interacties tussen mens en natuur in stedelijke en niet-stedelijke ecosystemen te analyseren en begrijpen.
  • Cosmopolis Centre for Urban Research: richt zich op onderzoek in stadsgeografie, ruimtelijke ordening en stedelijk ontwerp in samenwerking met beleidsmakers en overheden. 
Wetenschappers in laboratorium

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB
  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met de digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents. 

    Meer over onze werking voor oud-studenten