VUB-politicologe Karen Celis merkt een aantal accentverschuivingen inzake gelijke kansenbeleid in het nieuwe federaal regeerakkoord, zo laat zij in een interview in Bruzz weten.

Dit artikel werd gepubliceerd op Bruzz

Daarmee verwijst ze ook naar de nieuwe minister voor Gelijke Kansen Rob Beenders (Vooruit). "Beenders zegt dat hij werk wil maken van de quota van mensen met een functiebeperking in de administraties, dat is positief", aldus Karen Celis. "Ik vind het wel opvallend dat mevrouw Verlinden (Annelies Verlinden, minister van Justitie, red.) zich meteen uitsprak over het beperkt aantal vrouwen in de regering of het feit dat geen enkele vrouw in het kernkabinet zit.

Het wijst misschien op een accentverschuiving in het gelijke kansenbeleid?" "Ik weet dat er in eerdere nota's die circuleerden sprake was van afschaffing van genderquota in bestuurs- en adviesraden. Dat vind ik in het huidige regeerakkoord niet terug. Toen was die maatregel wel gekoppeld aan de zin 'de beste persoon op de juiste plaats', en die staat er nu wel nog steeds in", zegt Celis. "Het zou me dus niet verbazen als er straks een debat start over de afschaffing ervan."

Waar die genderquota afschaffen, vooral vrouwen in eerder geprivilegieerde posities treft, vreest Celis vooral voor de impact van de pensioenmaatregelen. "Die zouden vrouwen in precaire situaties wel eens sterk kunnen treffen." In het regeerakkoord staat ook te lezen dat er een doorlichting van Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) zal gebeuren.

"In eerdere nota's was er sprake dat het instituut geen rechtszaken meer zou mogen aanspannen, dat staat er nu niet meer in. Wel staat er te lezen dat de bevoegdheden van instellingen zoals het IGVM maar ook Unia (het interfederaal gelijkekansencentrum) herbekeken worden in het kader van een vereenvoudiging en toegankelijk maken van het landschap. Ik vermoed dat ze zich aan hervormingen mogen verwachten", klinkt het nog.

Unia verliest deel financiering

"Unia verliest een kwart van haar financiering", gaat Celis verder. "Dat is wel opvallend aangezien er in het regeerakkoord ook uitdrukkelijk vermeld wordt dat de regering werk wil maken van een 'een ambitieus interfederaal actieplan tegen racisme, discriminatie, xenofobie, antisemitisme, islamofobie en onverdraagzaamheid'."

Of er een hervorming van de abortuswetgeving komt, kan Celis moeilijk zeggen. "Dat is een heikel punt. Als er al een hervorming komt, zal de termijn niet langer dan veertien weken zijn volgens mij", zegt Celis nog. "N-VA en CD&V willen liever geen uitbreiding van die termijn maar voor Vooruit is het dan weer een heel belangrijk thema. Het zou me niet verbazen als er niets verandert."

Volgens Celis zijn er vooral nog veel zaken onduidelijk of nog niet voldoende uitgewerkt in het huidige regeerakkoord. "Ik zie ook heel wat verderzetting van het beleid dat we nu al kennen, onder meer inzake gendergerelateerd geweld en LGBTQI+. Er zullen misschien zaken afgeschaft of hervormd worden, maar er is nog veel onduidelijk", besluit Celis.