Wetenschap en politiek lijken steeds meer uit elkaar te groeien. Toch hebben ze elkaar nodig om tot oplossingen te komen voor de complexe maatschappelijke uitdagingen van vandaag. In het ‘Science meets parliament’-project koppelt de Jonge Academie daarom wetenschappers aan parlementsleden. Ook enkele VUB’ers doen mee: Marie-Laure Vandenhaute, Robin Vandendriessche, Ilse Rooman, Simon Weekx, Franne Mullens en Eva Cloet. Op valentijnsdag gaan ze voor het eerst op date met hun politieke partner.

Ilse Rooman (50) doet onderzoek naar pancreaskanker. Zij gaat op date met Koen Dillen, parlementslid voor N-VA in het Vlaams Parlement.

Wat verwacht je van de eerste date?

“Als wetenschapper word ik gedreven door curiositeit. Politiek heeft me altijd gefascineerd, maar het blijft toch vooral ‘onbekend is onbemind’. Deze date op Valentijnsdag is dus de ideale dag om te beginnen beminnen. Het brede publiek kent wetenschap of politiek vooral van het beeld in de klassieke media. In ons vakgebied van het kankeronderzoek is er vaak een goednieuwsshow die belooft kanker te genezen. In werkelijkheid knokt een leger van gepassioneerde mensen achter de schermen om iets te bewegen. Dat lijken politiek en wetenschap gemeen te hebben. Het kan een eerste element zijn dat ons verbindt.”

Date je met alle politieke kleuren? 

“Voor mij overstijgt dit initiatief elke partijpolitiek. Het gaat over de inhoudelijke connectie tussen wetenschap en politiek, niet over een programma van een bepaalde partij. Wel zou ik me er ongemakkelijk bij voelen om een relatie op te bouwen met iemand van extreemrechts. Ik ben ruimdenkend en sta open voor ideeën die niet direct stroken met de mijne. Wanneer echter bepaalde rode lijnen ideologisch overschreden worden, ligt het moeilijker. Met een partner vanuit de N-VA ben ik wel blij. Deze partij zit op Vlaams niveau aan de juiste knoppen om iets in beweging te brengen. Zij hebben de portefeuille Wetenschap in handen.”

"Mijn ‘match’ moet geen lijstje afvinken. Ik denk dat het juist verrijkend is om breeddenkend open te staan voor de ander"

Waarop zou je kunnen afknappen? 

“Mijn ‘match’ moet geen lijstje afvinken. Ik denk dat het juist verrijkend is om breeddenkend open te staan voor de ander. Als we ons alleen omringen met mensen die zoals onszelf zijn, of zoals ons ideaalbeeld, dan vrees ik een enge visie te cultiveren.”

Hebben wetenschappers meer liefde nodig van politici? 

“Jazeker. Mocht ik vinden van niet, had ik mij niet voor dit initiatief ingeschreven. Ik heb de indruk dat wetenschap niet hoog op de politieke agenda staat. Daar zitten we ook zelf voor iets tussen. Wetenschappers jammeren niet. We doen voort met de middelen die er zijn. In een competitieve omgeving waarin de middelen niet altijd gaan naar de hoogste noden. Bij pancreaskanker zijn er niet dezelfde vorderingen als bij andere tumoren. Steeds meer mensen overlijden eraan. Toch worden er geen extra middelen voor ingezet. Eerlijk en realistisch communiceren levert weinig gehoor op. We zijn ook geen luide roepers.”

Is jouw vakgebied sexy voor politici? 

“Het wordt voor hen pas sexy als dat voor het grote publiek zo is. Er is een positieve evolutie om wetenschap meer onder de aandacht te brengen. Een paar televisieshows illustreren onze Vlaamse successen. Er bestaat wel geen ‘leven zoals het is’ over wetenschappers. Dan pas zouden de ogen opengaan. Een witte labojas is misschien sexy. Het werkelijke beeld is anders. Wij leven gekluisterd aan de computer als professionele bedelaars, steeds op zoek naar geld om onze staf en experimenten te financieren.”

"Patiënten met pancreaskanker hebben momenteel nog een heel slecht perspectief. Ik trek dus nu mijn stoute dansschoenen aan en stap zelf af op een partner uit de politiek"

Zijn wetenschappers te veel muurbloempjes? 

“Een muurbloempje is een vrouw die niet ten dans wordt gevraagd. Binnen ons vakgebied staan wij vaak wel in de schijnwerpers en zijn er veel danspartners. Willen we ons daarbuiten wel in de markt zetten? Ja, om financiering te vinden, ons onderzoek waar te maken en onze ideeën gerealiseerd te zien. Het feit dat patiënten met pancreaskanker momenteel nog een heel slecht perspectief hebben, is voor mij een drijfveer om het onderzoek op de politieke agenda te krijgen. Ik trek dus nu mijn stoute dansschoenen aan en stap zelf af op een partner uit de politiek. Ik ga kennis maken, probeer zijn drijfveren binnen het beleid te begrijpen en de knelpunten die wij ervaren in het onderzoek aan te kaarten.”

Science meets Parliament

Science meets Parliament brengt Vlaamse onderzoekers en parlementsleden samen om elkaars werelden beter te begrijpen. Dit initiatief, een soort ‘pairing scheme’, koppelt twintig wetenschappers aan evenveel politici. 

In het voorjaar van 2025 duiken de onderzoekers een dag lang in de politieke arena: ze volgen commissievergaderingen en krijgen een inkijk in het wetgevingsproces. Later bezoeken de politici op hun beurt de werkplek van de wetenschappers om te ontdekken hoe academisch onderzoek tot stand komt. Het doel is een brug te slaan tussen wetenschap en beleid, zodat maatschappelijke uitdagingen met onderbouwde inzichten worden aangepakt.

Droom je ervan om levens te redden, pijn te bestrijden en zieken te genezen? 

Kies voor een VUB-opleiding in de gezondheidszorg of bewegingswetenschappen:

GENEESKUNDE FARMACEUTISCHE WETENSCHAPPEN 
BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN REVALIDATIEWETENSCHAPPEN & KINESITHERAPIE

ONTDEK ALLE OPLEIDINGEN