Wat leer je in de opleiding? 

Om theorie te kunnen toepassen, moet je natuurlijk eerst alles volop begrijpen en veel kennis opdoen. Daarom leer je tot in detail hoe het menselijk lichaam werkt. Vervolgens kijk je naar verschillende ziektebeelden, ontdek je hoe ze te behandelen en leer je redeneren om de juiste diagnose te stellen. Deze kennis kan je in de praktijk omzetten tijdens de vele uren stage – al van in je bachelorjaren. Ten slotte sta je ook stil bij de rol van geneeskundigen in de hedendaagse maatschappij. Als arts moet je in alles wat je doet immers rekening houden met socioculturele en maatschappelijke factoren, de gezondheidseconomie en ethische overwegingen.

Na de basisopleiding van 6 jaar (bachelor + master) kies je in je master-na-masteropleiding de richting die je uit wil in je professionele carrière.

  • Specialistische Geneeskunde: deze opleiding loopt parallel met je assistentschap binnen je gekozen specialisatie. In de opleiding ontwikkel je naast je medische kennis ook de nodige vaardigheden voor de rol van communicator, manager en wetenschapper. De duur van je assistentschap hangt af van de specialisatie waarvoor je wilt gaan. Je kan kiezen uit 30 specialisaties, van Anesthesie tot Urologie.
  • Huisartsgeneeskunde: de interuniversitaire opleiding tot huisarts duurt 3 jaar. Je bekwaamt je verder in het medisch probleemoplossend denken. Door de juiste vragen te stellen werk je systematisch naar een diagnose en gepaste behandeling. In elk opleidingsonderdeel koppelen we leren aan praktijk. Via de VUB kan je ook instappen in andere interuniversitaire opleidingen zoals Arbeidsgeneeskunde, Jeugdgezondheidszorg, Ziekenhuishygiëne en de European Master in Disaster Medicine.

Starten aan de VUB in je master? Check onze website mastergeneeskunde.be boordevol info, blogs en vlogs met ervaringen van onze masterstudenten.

Bekijk het studieprogramma 
 

De troeven van onze opleiding Geneeskunde

  • Bij de VUB voel je je meteen thuis. Een krasse uitspraak die we waarmaken omdat we veel belang hechten aan een warme omgeving om te studeren en te ontspannen. De drempel om proffen aan te spreken is behoorlijk laag. En omgekeerd: ga er maar vanuit dat zij jouw naam ook kennen. Dat merk je ook bij de (klinische) stages waarbij het vaak de prof zélf zal zijn die je begeleidt. Geen onbekende arts met een tros studenten in zijn of haar zog, wel een persoonlijke aanpak. En dat maakt een heel verschil.
  • Op dezelfde groene campus aan de rand van Brussel vind je ook het UZ Brussel. Een Nederlandstalig ziekenhuis waar je heel de wereld tegenkomt. Een onwaarschijnlijke troef voor elke arts (in opleiding). Hier ga je een belangrijk deel van je stages lopen.
  • Mag het voor jou wat verder zijn en droom je van een stage in het buitenland? Ook dat behoort tot de mogelijkheden!
  • De opleiding Geneeskunde aan de VUB is heel praktijkgericht en dat al vanaf het begin. Tijdens de eerste twee bachelorjaren heb je al twee weken huisartsenstage en twee weken zorgstage in het ziekenhuis. Daarnaast scherp je je sociale en medisch-technische vaardigheden aan in het Skillslab. Zo stomen we je klaar om vanaf het 1ste masterjaar volwaardige klinische en wetenschappelijke stages te lopen.
  • Bij de VUB krijg je volop de kans om van heel wat disciplines te proeven en zo een weloverwogen keuze te maken voor de rest van je carrière. Alleen zo word je de dokter die je écht wil zijn.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024 

Start je als nieuwe student aan je eerste bachelorjaar in het academiejaar 2023-2024, dan zijn onderstaande nieuwe regels van toepassing. Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen. Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.

Na je studie

Een student Huisartsgeneeskunde wordt huisarts en een specialist in opleiding vestigt zich als specialist? Vaak wel, maar lang niet altijd. Als je Geneeskunde studeert, engageer je je voor een loopbaan waarin levenslang leren centraal staat. Verschillende artsen maken in de loop van hun carrière dan ook een switch. Jij bent de regisseur van je loopbaan!

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht