Wanneer naar de studentenpsycholoog?

Studentenpsychologen hebben expertise rond allerlei studie- en studentgerelateerde thema’s, zoals:

  • Studie(stress)
  • Faalangst
  • Weinig zelfvertrouwen
  • Piekeren
  • Uitstelgedrag
  • Moeilijkheden met motivatie/concentratie
  • Studiekeuze/Heroriëntering
  • Examenangst/Spreekangst
  • ...

Misschien kamp je met andere (psychische) klachten die hier niet beschreven staan, zoals:

  • afhankelijkheid van alcohol, drugs en andere middelen
  • het meemaken van grensoverschrijdend gedrag
  • problemen in de thuissituatie
  • relatieproblemen
  • verlieservaringen
  • slaapproblemen
  • zelfverwondend gedrag
  • donkere gedachten
  • ...

Ook dan ben je heel welkom bij de studentenpsycholoog voor een kennismakingsgesprek. De studentenpsycholoog zal dan samen met jou op zoek gaan naar gepaste hulp.

Bekijk hier overige ondersteuning rond mentaal welzijn

Een afspraak maken

Wat kan je verwachten bij een kennismakingsgesprek?

Tijdens een kennismakingsgesprek van 50 minuten bekijkt de studentenpsycholoog samen met jou wat jouw hulpvraag is en hoe jij verder geholpen zou kunnen worden.  

Het kan zijn dat je op basis van het kennismakingsgesprek al geholpen bent. Indien er extra ondersteuning nodig is, kan individuele begeleiding bij een studentenpsycholoog opgestart worden of is doorverwijzing naar gepaste externe hulpverlening mogelijk.

Hoe ziet de verdere begeleiding eruit?

Start je samen met een studentenpsycholoog individuele begeleiding op? Dan kunnen er maximum 8 begeleidingsgesprekken van telkens 50 minuten ingepland worden. Heb je nadien nog nood aan verdere opvolging? Dan kunnen er opvolggesprekken van 25 minuten ingepland worden of kan doorverwijzing naar meer gepaste hulpverlening herbekeken worden.  

Plan je kennismakingsgesprek in
 

Studenten met opleidingen op VUB Main Campus (Etterbeek) 
Afspraak op campus Online afspraak

Studenten met opleidingen op de VUB Health Campus (Jette)
 Afspraak op campus Online afspraak

Engelstalige afspraak
Check de Engelstalige pagina

Frequently asked questions

Twijfel je nog om een afspraak te maken of heb je vragen over de afspraken? We lijsten hier alvast de meest gestelde vragen voor je op. Toch nog een andere vraag? Je kan altijd terecht bij het Contactpunt Studiebegeleiding.

Hoeveel kost een gesprek?

Niets! Het hele begeleidingsaanbod binnen Studiebegeleiding is gratis voor alle VUB-studenten.

“Een vertrouwelijk gesprek”… wat betekent dat precies?

Studentenpsychologen hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat ze geen informatie mogen delen met anderen (ouders, professoren, enz.) tenzij ze expliciet toestemming krijgen van de student zelf. In het kader van ‘gedeeld beroepsgeheim van psychologen’ kunnen psychologen wel onderling vertrouwelijke gegevens delen om de doeltreffendheid van hun begeleidingswerk te verbeteren.

Bij wie kom ik terecht?

Er staat een heel team van studentenpsychologen voor jullie klaar. Je wordt willekeurig aan één van hen toegewezen. Alle studentenpsychologen behandelen namelijk alle thema’s. Uiteraard heeft ieder van hen een persoonlijke stijl en weten ze dat een ‘klik’ belangrijk is. 

Waar gaan de gesprekken door?

Bij het maken van een afspraak kan jij aanduiden of jij een gesprek wenst op campus Etterbeek, op campus Jette of online via Microsoft Teams. De exacte locatiegegevens staan in jouw bevestigingsmail, die je krijgt na het maken van de afspraak. Lees deze dus goed na!

Elke afspraak kan je opnieuw kiezen of je het gesprek online of on campus wil laten doorgaan!

Is er een wachttijd?

Afhankelijk van de periode, kan er een wachttijd ontstaan voor een kennismakingsgesprek. In de bookingstool (hierboven op de webpagina) zie je telkens wanneer het eerstvolgende vrije moment is. 

Enkele tips:

  • Check de verschillende afsprakentools; online én on campus. Je kan elke afspraak opnieuw kiezen of je het gesprek online of on campus wil laten doorgaan!
  • Hou de afsprakentool regelmatig in de gaten. Soms komen er nieuwe vrije momenten bij.
  • Je kan een kennismakingsgesprek maximum 30 dagen van op voorhand inboeken.

Tussen het kennismakingsgesprek en de start van individuele begeleiding is geen wachttijd. We proberen ervoor te zorgen dat er een regelmatige opvolging mogelijk is voor elke student.

Wie kan een afspraak maken?

Wie kan een individueel begeleidingstraject opstarten bij een studentenpsycholoog?  

Alle VUB-studenten die ingeschreven zijn in een bacheloropleiding, masteropleiding, schakelprogramma, voorbereidingsprogramma, creditcontract, microcredentials opleiding of MaNaMa (zonder loon verbonden aan de MaNaMa). Uiteraard zijn toekomstige VUB-studenten ook welkom voor een kennismakingsgesprek om jouw studiekeuze te bespreken.

Wie kan géén individueel begeleidingstraject opstarten bij een studentenpsycholoog?

VUB-studenten die ingeschreven zijn in een examencontract of in een postgraduaat of VUB-studenten die een loon krijgen binnen hun opleiding, zoals PhD-studenten en studenten van de MaNaMa Specialistische Geneeskunde.
Deze VUB-studenten verwijzen wij graag door naar ons zelf aan de slag materiaal en onze welzijnspagina

  • Ben je een PhD student? Dan kan je beroep doen op de Welzijnsdienst voor personeel.
  • Ben je een student van de MaNaMa Specialistische geneeskunde? Dan kan je hier een overzicht terugvinden van alle welzijnsinitiatieven specifiek voor deze opleiding. 

Ik twijfel of ik met mijn probleem bij jullie terecht kan

Geen probleem! Maak gewoon een kennismakingsgesprek en we bekijken samen welke hulpverlening voor jou gepast is.

Afspraak annuleren

Indien je niet meer aanwezig kan zijn op de ingeplande afspraak, dan vragen we om deze tijdig te annuleren. Op die manier kunnen ook andere studenten een afspraak inplannen.

Dit doe je door onderaan de bevestigingsmail, die je gekregen hebt na het maken van de afspraak, te klikken op de link “Uw afspraak wijzigen”. Via die link kom je op de Bookings pagina terecht waar je jouw afspraak kan annuleren of opnieuw kan inplannen (= verplaatsen).

Wil je een afspraak annuleren minder dan 24u op voorhand? Gelieve dit dan te laten weten aan het Contactpunt

Andere vraag

Andere vragen kan je stellen door een mail te sturen naar begeleiding@vub.be. We beantwoorden alle vragen binnen de 3 werkdagen.

Algemeen mentaal welzijn

Kamp je met (psychische) klachten zoals  zelfverwondend gedrag, donkere gedachten, omgaan met een verlieservaring, relatieproblemen, …  Bekijk onze tips & tricks voor zelfhulp of maak kennis met overige ondersteuningsdiensten.  

Zelf aan de slag

Tijdens je leven kunnen allerlei obstakels op je pad komen, zowel binnen als buiten je studies. Een goede mentale en fysieke gezondheid kan je ondersteunen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. 

Wil je graag meer te weten komen over bepaalde psychische uitdagingen?  Check dan volgende infographics. 

Eerste hulp bij zelfverwondingOmgaan met donkere gedachtenOmgaan met rouw

Doorverwijzing 

Met de doorverwijsflyer Wijzer in Welzijn heb je een praktische tool in handen om jezelf of anderen gericht te helpen bij psychische klachten. Deze flyer biedt een overzicht van hulpbronnen en contactpunten waar je terecht kunt voor professionele ondersteuning. 

Vind je het moeilijk om in te schatten bij welke ondersteuning jij baat zal hebben? Dan ben je heel welkom bij de studentenpsycholoog voor een kennismakingsgesprek. De studentenpsycholoog zal dan samen met jou op zoek gaan naar gepaste hulp.