(Faal)angst
Ben je bang dat je je examens niet zult halen? Denk je automatisch dat je het niet kunt? Focus jij je op wat niet goed gaat?
(Faal)angst kan een grote impact hebben op je academische prestaties en je algemene welzijn. Het is de angst om te falen of om niet te voldoen aan de verwachtingen, zowel van jezelf als van anderen. Deze gevoelens kunnen verlammend werken en je belemmeren in je studies en sociale leven.
Wil je graag meer weten over hoe (faal)angst precies in zijn werk gaat en hoe je dit kan aanpakken? Ga aan de slag met de volgende infographics:
Tips en tricks bij faalangst Omgaan met angst Wat te doen bij een paniekaanval
Piekeren
Lig je ’s nachts wakker, denken aan een aankomend examen? Of vraag je je constant af of die paper die je hebt geschreven wel goed genoeg is? Piekeren is het voortdurend nadenken over mogelijke problemen en negatieve uitkomsten, wat je concentratie en slaap kan verstoren.
Het is belangrijk om te leren hoe je piekeren kunt beperken en dat je deze automatische gedachten meer kan sturen naar helpende gedachten. Wil je graag weten hoe je dit kan doen? Ga aan de slag met de volgende infographics:
Stress
Stress! Soms lijkt het wel of het woord onlosmakelijk met studeren is verbonden. Als student word je dan ook vaak geconfronteerd met situaties die stress kunnen uitlokken. Een beetje stress kan soms nuttig zijn. Het zet je in gang om bijvoorbeeld een deadline voor een taak te halen en geeft je een boodschap over wat belangrijk is voor jou in het leven. Te veel en langdurige stress kan zorgen voor een negatieve invloed op je voelen, denken en doen. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn hoe je op een gezonde manier met stress kan omgaan tijdens jouw studies.
Wil je graag meer weten over hoe stress precies in zijn werk gaat en wat je ertegen kan doen? Ga aan de slag met de volgende infographics:
Leer je stresssignalen herkennen Stel je balans op: energiegevers vs. energievreters Doe de buikademhaling ter ontspanning
Uitstelgedrag
Stel je steeds het beginnen aan een paper uit tot de avond voor de deadline? Of schuif je het leren voor een examen voor je uit totdat je geen tijd meer hebt om alles te verwerken? Uitstelgedrag is het uitstellen van taken tot vlak voor de deadline, wat stress veroorzaakt en je studieprestaties kan beïnvloeden.
Het herkennen van uitstelgedrag en het ontwikkelen van strategieën om het te overwinnen kan je helpen om efficiënter te werken en je doelen te bereiken. Wil je graag weten hoe je dit kan doen? Ga aan de slag met de volgende infographic:
Zorgen om anderen
Maak je je zorgen om een vriend? Twijfel je of er signalen van psychologische stress zijn? Als VUB vinden we het belangrijk om een warme onderwijsinstelling te zijn waarin iedereen voor elkaar zorgt. Een “Community of caring”. Dit kan echter uitdagend zijn. Daarom bieden we graag handvatten aan om anderen te ondersteunen, terwijl je ook eigen gezonde grenzen stelt en aan zelfzorg doet.
Wil je weten hoe je effectief kunt zorgen voor anderen zonder je eigen welzijn uit het oog te verliezen? Ga aan de slag met de volgende infographic:
Perfectionisme
Herken je jezelf in het steeds herschrijven van papers omdat ze niet goed genoeg lijken? Of in het vermijden van examens omdat je bang bent dat je niet aan de hoge standaarden zult voldoen? Perfectionisme kan je aansporen om hoge standaarden na te streven, maar kan ook leiden tot onrealistische verwachtingen en een constant gevoel van falen.
Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het nastreven van excellentie en het accepteren van imperfecties. Wil je graag weten hoe je dit kan doen? Ga aan de slag met de volgende infographic:
Goed in je (studie)vel
Tijdens je leven kunnen allerlei obstakels op je pad komen, zowel binnen als buiten je studies. Een goede mentale en fysieke gezondheid kan je ondersteunen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Zoek je een manier om jouw veerkracht een boost te geven? Of wil je meer te weten komen over bepaalde gezondheid thema’s? Bekijk dan onderstaande infographics:
Omgaan met slecht nieuws
Heb je een onverwacht slecht cijfer ontvangen, of een negatieve studievoortgangsbeslissing (zoals bijvoorbeeld bindende voorwaarden)? Dat kan een overweldigende ervaring zijn, die misschien gepaard gaat met gevoelens van verdriet, boosheid of teleurstelling.
Het is belangrijk om gezonde manieren te vinden om met deze emoties om te gaan en de steun van anderen te zoeken. Wil je graag weten hoe je dit kan doen? Ga aan de slag met de volgende infographic:
Nood aan meer begeleiding?
De studentenpsychologen organiseren zowel in semester 1, in semester 2 als tijdens de zomerperiode verschillende groepssessies.