Wat leer je in de opleiding?
Master in de Ziekenhuisfarmacie is een 3-jarige opleiding waarin je je de diverse verantwoordelijkheden van een ziekenhuisapotheker eigen maakt. De farmaceutische wetgeving en de ziekenhuiswetgeving komen aan bod. Je duikt in het financiële beheer van de ziekenhuisapotheek. En je ontdekt hoe je de aankoop van medicatie, het voorraadbeheer en distributie efficiënt opvolgt. Je leert ook de tarifering van de ziekenhuisapotheek uitvoeren en krijgt inzicht in de principes van kwaliteitsborging.
Aan het einde van de rit kan je mee het beleid van het ziekenhuis uitstippelen op het vlak van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en implantaten, maar ook in dialoog gaan met andere zorgverstrekkers om het geneesmiddelengebruik bij patiënten te evalueren en optimaliseren. Als kers op de taart bekwaam je je ook verder in wetenschappelijk onderzoek.
De troeven van onze opleiding Ziekenhuisfarmacie
- Na de 3-jarige master-na-master ben je helemaal voorbereid om een ziekenhuisapotheek te runnen. Daarbovenop krijg je alle nodige bagage mee om perfect te functioneren in de complexe ziekenhuisomgeving van vandaag.
- Tijdens je opleiding loop je stage in een ziekenhuisapotheek. Zo kan je écht van de job proeven.
- Bij de VUB gaan we ver om jou als student persoonlijke begeleiding te bieden. Daar mag je in deze opleiding uiteraard ook op rekenen.
Na je studie
De meeste afgestudeerden komen logischerwijze in een ziekenhuis terecht. Daar organiseer je de verdeling van de medicatie, ben je verantwoordelijk voor bereidingen en verzamel en verspreid je farmacologische en toxicologische informatie.
Daarnaast maken ziekenhuisapothekers ook deel uit van multidisciplinaire werkgroepen en comités om het doeltreffende en veilige gebruik van geneesmiddelen te optimaliseren.
Ga je liever aan de slag bij een overheidsdienst of een farmaceutisch bedrijf? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.
Is deze studie iets voor jou?
Deze opleiding beter leren kennen?
Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.