Wat is Toegepaste Taalkunde? 

Toegepaste Taalkunde richt zich op onderzoek en onderwijs om taal en communicatie in diverse maatschappelijke contexten te begrijpen en toe te passen. Het vakgebied beslaat uiteenlopende toepassingen van taal in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan interculturele communicatie, vertalen en tolken, taalverwerving (zoals het leren van een vreemde taal), taaltechnologie en mediacommunicatie. En dat is nog lang niet alles! 
 

Wat is Toegepaste Taalkunde aan de VUB?

Binnen de opleiding Toegepaste Taalkunde aan de VUB ligt de focus op actuele ontwikkelingen in tweedetaalverwerving, vertaal- en tolkwetenschap, meertalige communicatie en journalistiek. Daarbij wordt ook gekeken naar de invloed van AI en taaltechnologie op professionele communicatie en vertaalpraktijk. 

Je ontwikkelt vaardigheden in één* of twee zelf gekozen vreemde talen (Frans, Duits, Spaans of Engels) en krijgt tijdens je bacheloropleiding ook een inleiding tot de vertaal- en tolkwetenschap en de journalistiek. Daarnaast maak je ook kennis met de belangrijkste praktische en technologische tools in deze domeinen die het werk in hedendaagse taalberoepen ondersteunen.  

Hoe je je verder specialiseert in deze disciplines, bepaal je zelf. Algemene vakken bieden je een brede basis binnen de toegepaste taalkunde, terwijl je via keuzevakken je opleiding afstemt op jouw individuele interesses. 

*De VUB biedt als enige universiteit in Vlaanderen de mogelijkheid aan om naast één vreemde taal ook het Nederlands te kiezen als taal waarin je je verdiept. 

Bekijk het studieprogramma 

Wat maakt de opleiding Toegepaste Taalkunde aan de VUB zo uniek? 

1. De wereld heeft je nodig. Onze Bachelor in de Toegepaste Taalkunde heeft een 'Urban Engaged' karakter waarbij je actief betrokken wordt bij maatschappelijke projecten. Dankzij deze unieke projectgerichte aanpak lever je een waardevolle bijdrage aan actuele thema's rond taal en communicatie in de samenleving. 

2. Word wie je wil. Onze Bachelor in de Toegepaste Taalkunde biedt je de vrijheid om je eigen academische en professionele leerpad te vormen. Met projectgebaseerd leren en een breed aanbod aan (taalspecifieke en interdisciplinaire) keuzevakken, stimuleren we je om creatief en kritisch te denken.  

3. Word bruggenbouwer. Taal verbindt mensen en slaat bruggen tussen verschillende culturen en gemeenschappen. Technologie, waaronder AI en vertaaltools, helpt om dit contact met anderen te versterken. Bij ons leer je deze technologie effectief in te zetten, zonder de echte kracht van taal – nl. mensen samenbrengen – uit het oog te verliezen.  

4. Dompel je onder in een unieke, taaldiverse omgeving. Diversiteit en inclusiviteit vormen de kern van onze onderwijsfilosofie en aanpak, waardoor je leerervaring rijker en inspirerender wordt!   

5. Word een wereldburger in Brussel, dé plek waar je vanaf dag één interculturele ervaringen opdoet en toegang hebt tot stageplaatsen en carrièremogelijkheden bij nationale en internationale organisaties. 

6. Ontwikkel jouw eigen unieke stem. Dankzij ons kleinschalig karakter, bieden onze werkcolleges veel ruimte voor creativiteit, zelfontplooiing en vlotte communicatie tussen studenten en docenten. Ook binnen je onderzoeksactiviteiten krijg je de kans om je eigen stem te ontwikkelen en eigen accenten te leggen, ondersteund door de toegankelijkheid van professoren in compacte onderzoeksteams.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding

 
  • Melissa | Studente Toegepaste Taalkunde

    "In het middelbaar wist ik al wat ik wilde doen: de wereld rondreizen. En daar heb je natuurlijk talen voor nodig. De keuze voor Toegepaste Taalkunde was dus snel gemaakt. Het is een richting waar je intensief met taal bezig bent en waarmee je nog alle kanten uit kan: tolken, vertalen, journalistiek, onderwijs, voor ieder wat wils. Er is ook een breed aanbod aan talen. En waar is het beter om deze talen te leren dan in het multiculturele Brussel? Ook de mogelijkheid om een keuzemodule op te nemen is een pluspunt. Zo stel je een leertraject samen dat jou past. Wil je liever journalistieke vakken of gaat je voorkeur uit naar een derde taal? Jij beslist!"

Na je studie

De vraag naar meertalige taalprofessionals is groot in tal van sectoren, zoals overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Met je bachelordiploma Toegepaste Taalkunde kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt of – nog beter – rechtstreeks doorstromen naar een van onze masteropleidingen Vertalen, Tolken of Journalistiek. Je hebt ook directe toegang tot de Educatieve Master Talen of de Engelstalige masteropleiding Multilingual Master in Linguistics and Literary Studies. Een masterdiploma vergroot je carrièremogelijkheden aanzienlijk.