VUB Kinderuniversiteit

De Master Basisonderwijs bereidt je voor op verschillende aspecten van  het onderwijs. Ons programma is gestructureerd rond vier belangrijke krijtlijnen; didactisch ontwerp in superdiverse contexten, onderzoek in de onderwijspraktijk, samen leren in en rond de school en inclusieve pedagogiek in de grootstad.   

 

Binnen het domein didactisch ontwerp verdiep je je didactische kennis en inzichten binnen de grootstedelijke omgeving met speciale aandacht voor wiskunde, wetenschap en techniek. Taalonderwijs en dit ook specifiek voor kinderen die opgroeien in een meertalige context komt eveneens aan bod. Een derde pijler zijn didactische inzichten over hoe kinderen de stad en de wereld beleven, verkennen een vormgeven en hoe we daar cultuureducatief verder aan kunnen werken en bouwen.  

Het domein onderzoek in de onderwijspraktijk wordt versterkt door ondergedompeld te worden in data-en evidence-informede onderwijspraktijken. Je voert ook zelf praktijkonderzoek of academisch onderzoek uit en rapporteert hierover in een werkstuk en een eindproject.  

Samen leren in en rond de school richt zich op jezelf en het ontwikkelen van vaardigheden in het bouwen van partnerschappen en de professionalisering van het onderwijsteam 

Bijkomende hebben we aandacht voor het domein inclusieve pedagogiek in de grootstad waar we een blik werpen op een inclusieve omgeving met aandacht voor de bijzondere complexe pedagogische omgeving.

*De masteropleiding volgt momenteel de procedure voor goedkeuring door de Vlaamse Regering en erkenning door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) en is dus onder voorbehoud. 

Masterprogramma - 60 ECTS

   
Didactisch ontwerp in superdiverse contexten    18 SP
  Wiskunde, wetenschappen en techniek 6 SP
Nederlands en meertalig onderwijs 6 SP
Kinderen maken de (wereld)stad 6 SP
   
Onderzoek in de onderwijspraktijk* 24 SP
  Data- en evidence informed onderwijs 6 SP
  Masterproef* 18 SP
   
Samen leren in en rond de school  12 SP
  Schoolontwikkeling 3 SP
  Bruggen voor professionele ontwikkeling 9 SP
   
Inclusieve pedagogiek in de grootstad 6 SP
  Onderwijspsychologie en leerstoornissen 3 SP
  Positief en inclusief leefklimaat  3 SP

 

* Deelvrijstelling mogelijk voor wie reeds een masterproef met een educatieve component aflegde.

Schakelprogramma - 60 ECTS

   
Pedagogische kaders  15 SP
  Onderwijssociologie en beleid* 3 SP
Urban Education* 6 SP
Leren van individuele leerlingen* 6 SP
   
Academische vaardigheden 21 SP
  Academische taalvaardigheid voor onderwijsprofessionals 3 SP
Academische vaardigheden 3 SP
Wiskunde en statistiek 3 SP
Onderzoeksmethoden en -technieken van de agogische wetenschappen 6 SP
Data-analyse voor agogen 6 SP
   
Keuzemodule 24 SP
  Inleiding tot de pedagogische wetenschappen 3 of 6 SP
Ontwikkelingspsychologie 6 SP
Diversiteit en inclusie in educatieve settings 6 SP
Onderwijs- en innovatietechnologie 6 SP
Thema 'Inclusie'* 15 SP
   

* Vrijstelling mogelijk voor educatieve bachelors Erasmus Hogeschool Brussel op basis van ingedaalde leerinhouden binnen een geïndividualiseerd studieprogramma.

Nog geen pedagogische bekwaamheid?

Wil je graag de sprong wagen en ambieer je een job in het basisonderwijs maar heb je nog geen lerarenopleiding gevolgd? Aan de Erasmushogeschool Brussel kan je je diploma Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs of Lager Onderwijs halen in een regulier dagprogramma of een flexibel of verkort traject. Afhankelijk van je vooropleiding krijg je een traject en programma op maat. Bekijk de website of kom je informeren op de campus in hartje Brussel.

     (verkorte) Educatieve Bachelor Lager Onderwijs    
     Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs  

De Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel slaan de handen in elkaar om één traject op maat aan te bieden van bachelor naar master.

VUB-EhB Samen school maken

Heb je een specifiek programma nodig?

Aan de VUB studeer je op jouw ritme. Een flexibel studietraject laat je toe om maximaal rekening te houden met jouw persoonlijke situatie (topsportcombinatie met een jobdyslexie of een functiebeperking bijvoorbeeld). Wil je meer informatie?

Iets voor jou?   Contacteer de studiebegeleiding