Onderwijskwaliteit van de opleiding
Aan de VUB staat onderwijskwaliteit centraal. We zeggen dit niet zomaar, want we nemen onze opleidingen regelmatig vakkundig onder de loep. Zo weten we wat de troeven zijn en ook hoe we ons opleidingsaanbod kunnen blijven verbeteren en updaten. Bovendien zijn we hier transparant over en zijn deze sterktes en actiepunten publiek.
Troeven van de opleiding
- Samen met de educatieve opleidingen aan de hogeschool: We werken nauw samen zodat je soepel doorstroomt van je educatieve bachelor naar de master, helemaal afgestemd op de echte praktijk.
- Gericht op de praktijk: In onze opleiding ga je veel zelf aan de slag. De oefeningen en projecten kun je direct gebruiken waar je werkt of lesgeeft.
- Perfect voor wie al werkt: Ons flexibele programma past goed bij je drukke leven. En als je al voor de klas staat, hebben we zelfs een speciaal traject voor jou.
- Topdocenten: Ons team is niet alleen super deskundig, maar ook echt betrokken en gedreven. Ze weten hoe het werkt en dat merk je in elke les.
Bij wie peilen we naar de kwaliteit van onze opleidingen?
Als universiteit bieden we onze studenten geregeld de kans om hun ongezouten mening te geven over hun opleiding tijdens hun academische loopbaan. We gaan ook te rade bij onze docenten en assistenten en we peilen naar de verwachtingen van het toekomstige werkveld. Om steeds de vinger aan de pols te houden, bevragen we regelmatig onze oud-studenten die ondertussen al aan de slag zijn in de sector en vergelijken we met andere universiteiten in binnen- en buitenland. Na het verkrijgen van de definitieve accreditatie vindt er elke zes jaar een Peer Review plaats waarbij een panel van experten sterktes bevestigt en aanbevelingen kan formuleren. Tot slot maakt de Kwaliteitsraad Onderwijs een finale beoordeling in een Borgingsbesluit.
Kwaliteitscyclus
De masteropleiding volgt momenteel de procedure voor goedkeuring door de Vlaamse Regering en erkenning door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie).
Ontwikkelkansen
De Master Basisonderwijs is een nieuwe opleiding, waardoor er in de toekomst zeker ontwikkelingskansen zullen ontstaan. Op dit moment zijn er groeimogelijkheden in het nauwkeurig afstemmen van het programma op de praktische behoeften van het onderwijsveld. Daarnaast willen we een goed evenwicht vinden tussen het schakel- en voorbereidingsprogramma en de masteropleiding zelf.
Waar is de opleiding nu al mee bezig?
- De opleiding zet in op blended learning en peer- en co-teachingmethodes. We bekijken hoe we die verder kunnen uitbouwen in de opleidingen op de verschillende campussen.
- De opleidingsraad houdt de vinger aan de pols en bekijkt welke onderwijshervormingen belangrijk zijn voor het programma.
- De studenten op alle campussen worden regelmatig bevraagd naar hun feedback over het programma.
- We zetten in op een goede samenwerking met onze partner Erasmus Hogeschool en blijven dit doorheen het programma doen.