Is Fysica en Sterrenkunde iets voor jou?
Wil je weten of de opleiding Fysica en Sterrenkunde bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.
Wat houdt deze opleiding in?
Wil je weten hoe de structuur van het heelal in elkaar zit, maar ook hoe materie op de allerkleinste schaal gebouwd is? Dan ben je bij Fysica en Sterrenkunde aan het goede adres. Deze wetenschappelijke disciplines proberen de mysteries van de natuur te doorgronden door experimenteel en theoretisch onderzoek. Met de praktische toepassingen ervan kan je meewerken aan oplossingen voor grote maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering. Bovendien verwerf je wiskundige en analytische vaardigheden die in heel wat bedrijven erg gegeerd zijn.
Dit is wat oud-studenten vinden van de opleiding:
- Petra Van Mulders | Oud-studente Fysica en Sterrenkunde
āWat ik zo leuk vind aan fysica is dat het een exacte wetenschap is die teruggaat naar de basis van alles. Het is zoān allesomvattend vak. Het gaat over de grootte van het universum, maar ook over de kleinste elementaire deeltjes en alles daartussen. Fysica toont bovendien aan hoe nietig we zijn. Je kan het bijna op een filosofische manier beleven."
Lees het hele verhaal
Het verschil met de bachelor Ingenieurswetenschappen
Samengevat gaat het om het verschil tussen een ingenieur en een wetenschapper. Als wetenschapper ben je nieuwsgierig en ga je graag op onderzoek uit. Je wil wat er rond jou gebeurt, verklaren, voorspellen en er patronen in vinden. Als ingenieur ben je een probleemoplosser. Je vraagt je af hoe iets werkt, maar ook hoe het anders en beter kan werken.
Maak kennis met je docenten
In 25 jaar onderzoek met de deeltjesversnellers te CERN, was voor Prof. Jorgen DāHondt het hoogtepunt de ontdekking van het Higgs boson in 2012 met het CMS experiment. Hij werd verkozen als voorzitter van de Raad van Bestuur van het CMS experiment en vervolgens als voorzitter van de European Committee for Future Accelerators om de toekomst van het onderzoek richting te geven. Vandaag neemt hij in Europa de leiding voor onder meer het ontwerpen van nieuwe technologieĆ«n voor duurzame deeltjesversnellers die minder elektriciteit verbruiken. Waaruit bestaat alles rondom ons? Wat zijn de kleinste bouwstenen van alle levende en niet-levende objecten? Hoe werken deze kleinste deeltjes samen om onze wereld en het universum te vormen? Prof. Jorgen DāHondt gaat hier dieper op in tijdens dit filmpje, dat hij maakte in samenwerking met de Universiteit van Vlaanderen.
Ontdek de fascinerende wereld van neutrino-onderzoek met Prof. Dr. Krijn de Vries, astrofysicus aan de VUB. Neutrino's, minuscuul kleine deeltjes die vanuit de verste uithoeken van het heelal op aarde belanden, doorkruisen alles, zelfs de aarde zelf. Prof. Dr. Krijn de Vries en zijn toegewijde team van wetenschappers hebben hun levenswerk gemaakt van het bestuderen van deze mysterieuze deeltjes. Met een passie voor astrofysica en deeltjesfysica streeft hij ernaar om een eigen neutrinodetector te bouwen, gebruikmakend van geavanceerde radartechnologie. In dit filmpje dat hij in samenwerking met de Universiteit van Vlaanderen maakte, neemt hij je mee door de diepste krochten van het heelal.
Waarom studeren aan de VUB?
Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.
Werken en studeren combineren
Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Fysica en Sterrenkunde te volgen in avondonderwijs.
Studeren in het buitenland
Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Fysica en Sterrenkunde studeert aan de VUB.
We moedigen je sterk aan om in het 2de semester van je 3de bachelorjaar op Erasmus te gaan naar een van onze buitenlandse partneruniversiteiten. Om die reden maken we het programma van dat semester zeer flexibel.