Toelatingsvoorwaarden
Welk diploma is vereist?
Dit hangt af van het studieprogramma (bachelor, master, voorbereidingsprogramma, schakelprogramma) waarvoor je je wil inschrijven. Hoe checken? Bij 'programma' scrol je naar het studieprogramma van jouw keuze en klik je op 'toelatingsvoorwaarden'. Hier vind je onder meer de diplomavoorwaarden terug.
Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit om te vragen of starten in je gewenste programma een optie is. Ook met vragen over vrijstellingen en vakkenpakketten kan je hier terecht.
Individueel studietraject
Welke toegangsproeven moet ik afleggen?
Om te kunnen starten aan de opleiding hoef je geen toegangsproeven af te leggen.
Zijn er taalvoorwaarden?
Deze opleiding wordt in het Nederlands onderwezen, en daarom is het belangrijk dat je deze taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal, dan bekijk je best de Nederlandse taalvoorwaarden die gelden voor deze opleiding.
Zijn er nog andere voorwaarden?
Neen, er zijn geen andere voorwaarden waar je rekening mee moet houden om aan de opleiding Communicatiewetenschappen te starten.
Schrijf je in!
Wil je je inschrijven aan de VUB? We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.
Vragen over de inschrijvingsprocedure?
Studiegeld en financiële steun
Bereid je voor
Kan ik de opleiding wel aan? Het is een vraag waar vele studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen. Dit doe je door te achterhalen of je over voldoende voorkennis beschikt en bij te schaven waar nodig (aan de hand van online toetsen en andere voorbereidingsactiviteiten).
Voor communicatiewetenschappen heb je geen voorkennis nodig. Een gezonde interesse in mens, maatschappij en media volstaan. Een goede kennis van het Engels is handig, want een deel van het lesmateriaal is in die taal. We zien dat de meeste studenten in het secundair Economie-Moderne Talen, Humane Wetenschappen of Latijn-Moderne Talen volgden.
Voor onze cursus Statistiek heb je geen wiskundeknobbel nodig. De lessen starten van nul en de cursus is erg toegespitst op sociale wetenschappen.
Twijfel je toch aan je voorkennis wiskunde? Dan heb je deze opties:
- Bekijk de verwachte voorkennis wiskunde.
- Neem vrijblijvend deel aan een voorkennistest wiskunde.
- Volg in september de voorbereidingscursus wiskunde voor humane wetenschappen.
Tijdens je opleiding heb je niet alleen hoorcolleges, maar ook elke week intensieve werkcolleges. Daarin maak je in kleine groepen samen met een assistent oefeningen. Vind je dit vak toch nog moeilijk? Dan kunnen de studiebegeleiders je extra helpen.
Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.