Jouw studieprogramma

Geen omwegen naar je toekomst. Aan de VUB krijg je al vanaf het eerste jaar gespecialiseerde communicatievakken. Deze focussen op drie hoofdthema’s: Marketing & Communicatie, Media & Cultuur, en Technologie & Innovatie. Vanaf de derde bachelor kies je zelf op welk van deze onderwerpen je het liefst dieper ingaat.

Daarna volg je een master waarin jij kiest waarin je je specialiseert. Binnen de master kies je één afstudeerrichting uit vier opties: twee in de Nederlandstalige master Communicatiewetenschappen (Media, Strategie & Marketing, en Media & Samenleving) en twee in de Engelstalige master Communication Studies (Journalism & Media in Europe en Digital Media in Europe).

Bekijk hieronder welke vakken je krijgt, afhankelijk van je programma.

Bachelor

Bachelor of Science in de Communicatiewetenschappen

Standaard traject

Master

Master of Science in de Communicatiewetenschappen

Studenten kiezen één afstudeerrichting uit vier opties in de master: twee binnen de Nederlandstalige master Communicatiewetenschappen (Media, Strategie & Marketing, en Media & Samenleving) en twee binnen de Engelstalige master in Communication Studies (Journalism and Media in Europe en Digital Media in Europe). De Engelstalige afstudeerrichtingen vind je hieronder in ons Engelstalig aanbod.

Afstudeerrichting Media, strategie en marketing

Afstudeerrichting Media en samenleving

Voorbereidingsprogramma

Voorbereidingsprogramma Master of Science in de Communicatiewetenschappen

Standaard traject

Schakelprogramma

Schakelprogramma Master of Science in de Communicatiewetenschappen

Het schakelprogramma communicatiewetenschappen (voor studenten met een professioneel bachelordiploma) telt 60 ECTS credits en bereidt je voor op zowel de Nederlandstalige als Engelstalige masters in de communicatiewetenschappen.

Standaard traject

Bereid je voor

Een degelijke voorbereiding is belangrijk om met vertrouwen aan je studie te beginnen. Het helpt je te ontdekken of je voldoende voorkennis hebt en waar je eventueel nog kunt bijschaven. Dit kan onder andere door (online) voorkennistoetsen en andere voorbereidingsactiviteiten.

Voorkennis wiskunde

Een goede basis in wiskunde is essentieel om te slagen in deze opleiding. Als je minstens 3 uur wiskunde in het secundair onderwijs hebt gevolgd, ben je goed voorbereid op de statistische vakken.

Test je voorkennis Ontdek onze voorbereidingsactiviteiten

Taalvaardigheid: Nederlands en Engels

Een sterke beheersing van het Nederlands, vooral begrijpend lezen, is een must voor succes in de opleiding communicatiewetenschappen. Daarnaast is ook een goede kennis van het Engels, zoals je die in het secundair onderwijs hebt opgedaan, belangrijk. Je zult namelijk wetenschappelijke literatuur en handboeken in beide talen gebruiken.

Twijfel je of je Nederlands voldoende sterk is om de opleiding te starten? Doe dan onze taaltest en ontdek waar je staat!

Test je academisch Nederlands

Wil je je Engels alvast bijspijkeren? Begin dan nu al vaker in het Engels te lezen, bijvoorbeeld via nieuwssites of boeken.

Studiemethode en zelfstandigheid

Een universitaire studie vraagt om een andere studiemethode dan je gewend bent in het secundair onderwijs. Je zult veel meer leerstof krijgen en je studiewerk moet je zelfstandiger organiseren. Gelukkig helpt Studiebegeleiding je bij het vinden van de juiste studiemethode. Zij bieden onder andere individuele begeleidingworkshops, en handige tips en tricks aan.

Praktijk

Een (kranten)artikel samenvatten in een tweet. Communicatie- of marketingplannen opstellen. Google analytics ontcijferen. Reclamecampagnes ontwikkelen. De praktische kant van communicatie leer je vooral door ’m te doén.

Mediasector

Veel van onze docenten staan met hun ene been in de aula en met het andere in het werkveld. Zij delen graag hun ervaring met jou. Daarnaast krijg je ook gastlezingen van toonaangevende professionals uit alle takken van de mediasector

Brede basis

Naast de toegespitste communicatiewetenschappelijke vakken staan ook inzichten uit heel wat andere sociale wetenschappen (zoals economie, politiek of sociologie) centraal. Zo ben je als communicatiewetenschapper van alle markten thuis.

Zij-instromen naar de master

Heb je al een diploma hoger onderwijs behaald? Ook met andere vooropleidingen kan je, na het volgen van het schakel- of voorbereidingsprogramma, doorstromen naar de master Communicatiewetenschappen. Deze programma's bereiden je voor op het masterjaar waarin je zelfstandig onderzoek doet en je masterproef schrijft. Je krijgt tijdens de opleiding dan ook een mix van communicatie-specifieke opleidingsonderdelen en methodologische vakken.