Is Biomedische Wetenschappen iets voor jou?
Wil je weten of de opleiding Biomedische Wetenschappen bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.
Wat houdt deze opleiding in?
Biomedische Wetenschappen en jij: de perfecte match? Een wetenschappelijke opleiding start je niet zo maar. Dat geldt ook voor Biomedische Wetenschappen. Een stevige voorkennis van wiskunde en wetenschappen is alvast een goed begin. Maar wil je echt weten of deze studie je op het lijf geschreven is, dan stip je best ook de volgende punten aan:
- Je bent geboeid door ziektes en gezondheid. In de opleiding Biomedische Wetenschappen verricht je als een echte speurneus onderzoek naar geneeskundige vraagstukken en breid je je kennis van het menselijk lichaam uit. Je leert hoe een gezond lichaam op moleculair en cellulair niveau verstoord kan raken door ziektes als kanker, diabetes of alzheimer.
- Je gelooft het pas als het bewezen is. In het labo voer je de nodige onderzoeken uit, interpreteer je je meetgegevens en rapporteer je je bevindingen wetenschappelijk. In een later stadium leiden die misschien tot nieuwe manieren om diagnoses te stellen of ziektebehandelingen.
- Je brengt graag tijd door in het labo. Als biomedicus wordt het laboratorium je tweede thuis. Je brengt er veel tijd door om je onderzoeken uit te voeren.
Het verschil met Farmaceutische Wetenschappen
Beide opleidingen focussen in essentie op hetzelfde: mensen beter maken. Ook de manier waarop – via degelijke wetenschappelijke methodes – hebben ze gemeen. In de Farmaceutische Wetenschappen draait het daarnaast vooral om chemische processen en geneesmiddelen ontwikkelen, terwijl de Biomedische Wetenschappen meer gericht zijn op wetenschappelijk onderzoek dat tot nieuwe diagnosemethoden of therapieën leidt.
Waarom studeren aan de VUB?
Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.
Werken en studeren combineren
Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Biomedische Wetenschappen te volgen in avondonderwijs.
Studeren in het buitenland
Zin om tijdens je studies je horizon te verbreden? Dan is een verblijf in het buitenland een aanrader. Aan de VUB kan je via het Erasmusprogramma minimaal 3 en maximaal 10 maanden studeren aan een buitenlandse universiteit.