Na je studie
Wordt het onderzoek, de bedrijfswereld, milieubeleid of het onderwijs? Als bioloog kan je heel wat kanten op. Heel wat afgestudeerde biologen starten hun loopbaan als onderzoeker. Niet alleen aan de universiteit, maar ook in labo’s, ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde en farma- en biotechbedrijven. Wil jij je stempel drukken op hoe we met het milieu omgaan? Dan is een job in milieubeleid en natuurbeheer iets voor jou. Dat kan zowel bij overheden als natuurreservaten en nationale parken. Wil je je passie voor biologie doorgeven aan de volgende generatie? Dan is het onderwijs zeker iets voor jou.
Wat heb je geleerd?
Vakken in de moleculaire biologie, biodiversiteit en ecologie vormen de kern van je opleiding. Die vullen we aan ondersteunende vakken als biochemie, thermodynamica en matrices. Daarin gebruiken we zo veel mogelijk biologische voorbeelden. In je bachelor kan je voor ongeveer een vijfde van je studiepunten keuzevakken kiezen. Zo ontdek je bij welke niche je passie echt ligt en krijg je een solide wetenschappelijke basis zonder het volledige plaatje uit het oog te verliezen.
Verder studeren
Je kan met een bachelordiploma Biologie ook kiezen voor 3 andere masteropleidingen:
- Master of Science in Molecular Biology: deze discipline op het kruispunt tussen chemie, biologie, fysica en computerwetenschappen focust op het begrijpen van celprocessen, biologische molecules en hun interacties.
- Master of Marine and Lacustrine Science and Management: verdiep je in de wereld van oceanen en meren, met deze gemeenschappelijke opleiding van VUB, Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen.
- Educatieve Master: wil je je passie voor biologie doorgeven aan de volgende generatie? Kies dan voor een carrière in het onderwijs. Deze master bereidt je er perfect op voor.
Welke beroepen kan je uitoefenen?
Beeld je het al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit?
Een aantal biologen die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.
- Philippe Büscher | Diensthoofd Eenheid Diagnostiek van Parasieten aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen
"Ik werk aan de ontwikkeling van diagnostica voor tropische ziekten. De mensen die die ziekten moeten opsporen, geven daarbij de richting aan. Bijvoorbeeld: heb je een test nodig waarmee je de parasiet kan zien (via de microscoop) of is het voldoende dat je antistoffen als reactie op de parasiet, antigenen of genetisch materiaal van de parasiet kan aantonen? Op basis van die informatie ontwikkelen we een test, liefst zo eenvoudig mogelijk."
- Kevin De Winter | Gids in bijberoep in een dierenpark, animator bij XperiLAB en klimaatcoach bij GoodPlanet
"In mijn jobs kom ik in contact met kinderen van heel verschillende leeftijden. Het is best uitdagend om iedereen te boeien. Gelukkig weet je meteen of ze het snappen en of ze het interessant of saai vinden. Het leukste aan mijn job vind ik het moment waarop je merkt dat je publiek geboeid is door wat je zegt en dat ze volledig mee zijn met de workshop of het experiment."
​​​​​​​
Wist je dat we soms ook biologen zoeken aan de VUB?
Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als bioloog: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen.
Sluit je aan bij onze community van oud-studenten
Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.
... het loont de moeite!
- Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
- Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
- Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
- Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
- Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.