Is Biologie iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Biologie bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Vakken in de moleculaire biologiebiodiversiteit en ecologie vormen de kern van je opleiding. Die vullen we aan ondersteunende vakken als biochemiethermodynamica en matrices. Daarin gebruiken we zo veel mogelijk biologische voorbeelden.

In je bachelor kan je voor ongeveer een vijfde van je studiepunten keuzevakken kiezen. Zo ontdek je bij welke niche je passie echt ligt en krijg je een solide wetenschappelijke basis zonder het volledige plaatje uit het oog te verliezen.

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat studenten vinden van de opleiding:

  • Justine Vansynghel | Student Biologie

    "Biologie is veel meer dan weetjes over organismen. In het labo, op excursie, in de lessen of door wetenschappelijke artikels te lezen leer je de levende wereld begrijpen en doorgronden. De excursies wakkeren ieder jaar mijn zin in veldwerk aan en verbreden ook mijn blik op alles wat rondom mij gebeurt. Vakken als wiskunde, fysica en chemie helpen je de processen begrijpen en zo je inzicht te verdiepen."

 

Wat is het verschil tussen Biologie en Bio-ingenieurswetenschappen? 

De opleiding vertoont nogal wat overeenkomsten met de opleiding Bio-ingenieurswetenschappen, al zijn er ook verschilpunten. Als bioloog zit je vol vragen en ga je graag op onderzoek uit. Je bent nieuwsgierig, je wil begrijpen hoe je omgeving in elkaar zit. Je wil natuurfenomenen verklaren en voorspellen en patronen herkennen in wat er dagelijks rondom jou gebeurt. Als bioingenieur deel je voor een stuk dezelfde interesses, maar de opleiding spitst zich meer toe op het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor onder meer de landbouw, het milieu, de gezondheidszorg, de industrie en onze maatschappij in het algemeen.

Maak kennis met je docenten

Prof. Dr. Iris Stiers is professor wetenschapsdidactiek bij de lerarenopleiding, VUB lokale coördinator van Tropimundo  en onderzoeker bij de onderzoeksgroep ‘Biology – Ecology and Biodiversity’. Binnen de Master Biology is ze co-titularis van het vak Freshwater Ecology. Als biologe doet ze o.a. onderzoek naar de impact van invasieve soorten en hoe je ze kan bestrijden. Als je een groep tijgers in België zou vrijlaten, zouden er al snel niet veel andere diersoorten overblijven. Ons ecosysteem zou grondig in de war geraken! Ook een insectensoort of een plant zou het ecologisch evenwicht helemaal kunnen ontregelen. Hoe moet je dat dan gaan oplossen? Prof. Dr. Iris Stiers gaat hier, samen met de Universiteit van Vlaanderen, dieper op in.

Prof. dr. Harry olde Venterink is plantenecoloog - hij bestudeert niet hoe een plant alleen werkt, maar hoe planten reageren op hun omgeving, op andere planten, op dieren, bacteriën en schimmels en... op de mens. Dat doet hij over de hele wereld: in Brazilië, in de Afrikaanse savanne en in de campustuin aan de VUB. En dat allemaal met één doel voor ogen: de natuur in balans houden zodat we een prachtige planeet behouden met een ongelooflijk mooie variatie aan planten en dieren.

Als je een mooie tuin vol planten en bloemen wil, dan moet je die aanplanten en verder gewoon wachten op regen. Of... moeten alle planten af en toe ook wat mest krijgen? Kunnen ze ook een overdosis krijgen? Want stikstof is toch mest, terwijl er een probleem is met planten omdat er te veel stikstof in de lucht zit? Deze video legt het uit!

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Biologie te volgen in avondonderwijs.

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Biologie studeert aan de VUB. 

Studeren aan een buitenlandse universiteit kan met Erasmus, maar ook buiten Europa. Ook voor je stage of masterproef kan je naar het buitenland. Wat dacht je van Griekenland, Zambia of zelfs de Galapagoseilanden?

Meer over studeren in het buitenland