De onderzoeksgroep Stimulus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een prestigieuze financiering van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) ontvangen om baanbrekend onderzoek naar chronische pijn verder uit te breiden. Neuromodulatie, een techniek die elektrische impulsen gebruikt om pijnsignalen te onderdrukken, biedt een uitweg voor patiënten bij wie andere behandelingen falen. Met een totaalbedrag van 1,5 miljoen euro werkt Stimulus aan innovatieve behandelingen die niet alleen pijn verminderen, maar ook de levenskwaliteit van patiënten ingrijpend verbeteren.

Geneeskunde studeren aan de VUB? Ontdek onze opleiding en bereid je voor! 

“Ernstige chronische pijn kan mensen compleet uitputten. Ze kunnen niet slapen, werken of genieten van hun sociale leven. Ze voelen zich gevangen in hun eigen lichaam,” zegt neurochirurg prof. dr. Maarten Moens, mede-oprichter van Stimulus. “Neuromodulatie biedt een uitweg door foutieve pijnsignalen te onderdrukken met elektrische impulsen.”

Neuromodulatie is een dure behandeling die enkel wordt terugbetaald wanneer eerdere operaties geen verlichting boden. Toch ervaren 90 tot 95 procent van de patiënten een significante verbetering na een proefperiode van drie weken.

Holistische benadering van pijn

Stimulus gaat verder dan enkel pijnbestrijding. “We kijken naar de hele levenskwaliteit,” legt biostatisticus en mede-oprichter van Stimulus prof. dr. Lisa Goudman uit. “Slaapkwaliteit, fysieke activiteit en medicatiegebruik zijn minstens even belangrijk als pijnreductie. Dit holistische perspectief kreeg internationaal veel bijval en vormt de kern van Stimulus’ onderzoeksaanpak.”

Een belangrijke uitdaging is het hoge medicatiegebruik bij chronische pijnpatiënten, vooral opiaten. Binnen Pianissimo-project onderzoekt Stimulus methoden om deze medicatie gecontroleerd af te bouwen. “Ontwenningsverschijnselen maken het moeilijk om te stoppen, maar we willen onderzoeken of een gerichte aanpak het succes vergroot”, aldus Goudman.

Strategisch succesjaar

In 2024 koos Stimulus resoluut voor financieringsaanvragen – en met succes. Naast een FWO Fundamenteel Klinisch Mandaat voor Prof. Dr. Maarten Moens en een FWO Postdoctoraal Mandaat voor Prof. Dr. Lisa Goudman, sleepte de onderzoeksgroep ook een FWO TBM-project en financiering van de Stichting tegen Kanker in de wacht.

"Dankzij deze middelen kunnen we de continuïteit van ons onderzoek garanderen en blijven innoveren in pijnbestrijding," vertelt Moens.

Inzichten delen met het publiek

De erkenning voor Stimulus past in een breder succesverhaal: binnen het Universitair Medisch Centrum Brussel (UMCOR) van de Vrije Universiteit Brussel kregen maar liefst vier onderzoekers een FWO-mandaat toegekend.

Om hun werk toegankelijk te maken voor een breed publiek, organiseert UMCOR een reeks lezingen. 

De eerste lezing vindt plaats op 27 februari 2025, waarin neurochirurg Maarten Moens de nieuwste inzichten over pijnbestrijding deelt. 

27 februari 2025 | Lezing over pijnbestrijding

Droom je ervan om levens te redden, pijn te bestrijden en zieken te genezen? 

Kies voor een VUB-opleiding in de gezondheidszorg of bewegingswetenschappen:

GENEESKUNDE FARMACEUTISCHE WETENSCHAPPEN 
BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN REVALIDATIEWETENSCHAPPEN & KINESITHERAPIE

ONTDEK ALLE OPLEIDINGEN