Politici en onderzoekers hebben elkaar nodig om de complexe maatschappelijke uitdagingen van vandaag aan te pakken. Toch lijken wetenschap en politiek steeds vaker uit elkaar te groeien. Om die kloof te verkleinen, neemt een groep Vlaamse wetenschappers, onder wie zes onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), deel aan ‘Science meets Parliament’. Dit initiatief van de Jonge Academie koppelt onderzoekers en parlementairen aan elkaar om elkaars werelden beter te leren kennen.

VUB-onderzoekers Marie-Laure Vandenhaute, Robin Vandendriessche, Ilse Rooman, Simon Weekx, Franne Mullens en Eva Cloet gingen in op de uitnodiging voor een eerste ontmoeting met hun politieke ‘match’. Het doel van ‘Science Meet Parliament’ is een open dialoog tussen de gesprekspartners en bruggen slaan tussen wetenschap en beleid. Een vleugje spanning is echter nooit ver weg bij een eerste ontmoeting. “Een eerste date is altijd wat spannend”, zegt Franne Mullens. “Ik verwacht vooral een laagdrempelig en informeel gesprek om elkaar beter te leren kennen.” Ook Eva Cloet kijkt uit naar een constructieve uitwisseling: “Ik wil op zoek gaan naar gemeenschappelijke interessegebieden en daarover inzichten en uitdagingen delen.”

Ilse Rooman geeft dat haar nieuwsgierigheid naar politiek haar motiveerde om deel te nemen: “Politiek heeft me altijd gefascineerd, maar blijft toch vaak onbekend terrein. Deze date op Valentijnsdag is de ideale kans om elkaar beter te leren kennen. Bovendien hebben patiënten met pancreaskanker momenteel nog een heel slecht perspectief, maar ons onderzoek krijgt geen extra middelen. Ik trek dus nu mijn stoute dansschoenen aan en stap zelf af op een partner uit de politiek.”

Dialoog met alle politieke kleuren

Veel van de deelnemende onderzoekers benadrukken dat ze openstaan voor gesprekken met politici uit verschillende partijen. “Wetenschap moet onafhankelijk blijven van partijpolitiek” vertelt Simon Weekx. “Ik vind het belangrijk om met iedereen in gesprek te gaan op basis van feiten en wetenschappelijke analyses.”

Geen muurbloempjes, maar bruggenbouwers

Wetenschap verdient een prominentere plaats op de politieke agenda, vinden de onderzoekers. “Politici zouden vaker verder moeten kijken dan één legislatuur en moedige, soms onpopulaire hervormingen moeten doorvoeren”, stelt Robin Vandendriessche. “Onderzoekers kunnen daarin een belangrijke rol spelen.”

De perceptie dat wetenschappers te bescheiden zijn om invloed te hebben in het politieke debat, wordt niet door iedereen gedeeld. “Wetenschappers moeten zich soms kunnen terugtrekken om te denken en redeneren, maar daarnaast is er ook het verzamelen van data, de disseminatie van resultaten en het netwerken”, benadrukt Eva Cloet. “Wetenschappers zijn geen muurbloempjes, maar moeten soms wel kunnen wachten op het juiste moment om in actie te komen.”

Met ‘Science meets Parliament’ hopen de onderzoekers dat deze eerste kennismaking het begin is van een langdurige dialoog, want zowel wetenschap als politiek hebben hetzelfde doel: de samenleving een betere plek maken.

Meer info

Kom jij studeren aan de Vrije Universiteit Brussel?

Maak je keuze uit meer dan 100 bachelor- en masteropleidingen, krijg les van wetenschappers en professoren en bouw aan je identiteit en je toekomst. Wij dagen je uit, leren je kritisch nadenken en geven je een vliegende start in je vakdomein.

STUDEREN AAN DE VUB