Alumna in de Agogische Wetenschappen Jana Peeters werkt als vrijzinnig humanistisch consulent in een huisvandeMens. Tijdens haar studie begon haar fascinatie voor levensbeschouwing, door kennis te maken met de principes van het humanisme en de eigenzinnige leden van Studiekring Vrij Onderzoek. Ze geraakte geïnteresseerd in vrijzinnig humanisme, een levensbeschouwing die alternatieven biedt voor traditionele religieuze antwoorden op existentiële vragen. 

Groeiende behoefte aan persoonlijke zingeving

De vrijzinnig humanistische benadering gaat ervan uit dat het leven zich hier en nu afspeelt en dat mensen prima in staat zijn om hun eigen leven zin te geven. Jana biedt mensen ondersteuning aan tijdens cruciale momenten in hun leven, zoals geboorten, huwelijken en ook in moeilijke tijden zoals het overlijden van dierbaren. "Iedereen heeft op een gegeven moment in zijn leven wel nood aan zingeving, maar niet iedereen is daarom per se gelovig," stelt ze.  

Op de werkvloer merkt Jana een toenemende vraag naar vrijzinnig humanistische dienstverlening, een teken dat deze gemeenschap groeit en evolueert. Ze spreekt over de uitdagingen en veranderingen, vooral de verschillen tussen generaties en hoe deze zich verhouden tot maatschappelijke veranderingen en de groeiende behoefte aan persoonlijke zingeving. 

Mensen helpen nadenken over hun rol in de samenleving

In haar rol probeert Jana ook het kritische denken en de wetenschappelijke benadering te bevorderen, bijzonder relevant in tijden van fake news en maatschappelijke polarisatie. Welke plaats wil ik innemen als persoon? Hoe sta ik in de wereld en in wat voor wereld wil ik leven? Het zijn vragen die Jana en haar collega's stellen om mensen te helpen nadenken over hun plaats en rol in de samenleving. 

Levensbeschouwelijke vakken in het onderwijs behouden

Jana pleit ervoor om levensbeschouwelijke vakken in het onderwijs te behouden omdat ze dialoog en respect tussen verschillende perspectieven bevorderen. Ze benadrukt de waarde van een pluralistische aanpak. 

Bekijk het interview met Jana Peeters:

Ben jij net als Jana een Impact Instigator?

Als Urban Engaged University streeft de VUB er naar om positieve impact teweeg te brengen en het verschil te maken in de samenleving. Daarom zet de VUB sinds kort in op een publiekswerking, waarmee ze via kennis en inzichten van academici, beleidsmakers en professionals actuele thema's bespreekbaar maakt en mensen met gelijke of aanvullende expertise met elkaar in contact brengt.

Wij willen onze publiekswerking graag samen met jou vormgeven. Heb je een thema waar je graag meer over te weten wil komen? Ben of ken je iemand die mensen weet te inspireren en enthousiasmeren over maatschappelijke of innovatieve topics? Dan kan jij ons helpen mee(r) impact te creëren.

Bepaal mee de inhoud van ons publieksprogramma

Impact Instigators

Onze Impact Instigators hebben één ding gemeen: met hun VUB-diploma op zak delen zij hun expertise en passie in hun professionele sector. Daarmee breiden zij hun positieve impact gestaag uit: als ingenieur in hernieuwbare energie, als curator bij het CERN, als diversiteitsexpert bij een reclamebureau, als vrijzinnig-humanistisch consulent.

De komende weken maken jullie kennis met de 12 alumni die onze pasafgestudeerden op de Grote Markt in Brussel wisten te inspireren met hun motivational speech. Wij hopen dat ze ook jou inspireren om bewust te kiezen voor evolutie, verandering, innovatie ... kortom voor een positieve impact op jouw omgeving.

Ontdek hun verhalen