Als historicus en filosoof is Jurgen Masure momenteel persverantwoordelijke van ABVV. Met zijn eerste boek ‘Mens voorbij markt: Een nieuwe economie in tijden van klimaatverandering’ werpt hij een kritische blik op het huidige marktsysteem. 

Pleidooi voor een nieuwe economie 

Jurgen is diep betrokken bij de dringende vraagstukken van onze tijd, zoals klimaatverandering en economische hervorming. "Het marktfundamentalisme heeft ontzettend veel bijgedragen aan de klimaatverandering”, vertelt Jurgen. Volgens hem is het huidige economische model, gericht op eindeloze groei en winst, onhoudbaar en draagt het actief bij aan milieuschade en sociale ongelijkheid. 

Hij pleit voor een nieuwe benadering, geïnspireerd door de Oostenrijkse-Hongaarse econoom Karl Polanyi, waarbij economieën moeten functioneren binnen de grenzen van onze planeet. In zijn boek ijvert hij voor een economie die rekening houdt met de rechten van dieren, biodiversiteit, en de uitdagingen van klimaatverandering. 

Vakbonden als bruggenbouwers 

Op het gebied van arbeidsverhoudingen ziet Jurgen een cruciale rol weggelegd voor de vakbonden. Hij beschrijft hoe vakbonden kunnen helpen werknemers te behouden en te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door te onderhandelen over opleiding en vorming en CAO’s die een gezonde werk-privébalans bevorderen. 

Jurgen erkent dat vakbonden, net als vele andere traditionele organisaties, geconfronteerd worden met uitdagingen en een imagoprobleem, vooral onder jongeren. Toch ziet hij tekenen van vernieuwing en interesse onder de jeugd, zowel in België als internationaal. Door jongeren te betrekken en hen te ondersteunen in hun overgang naar de arbeidsmarkt, hoopt hij via de vakbonden bruggen te bouwen naar de volgende generatie werknemers en leiders. 

Ben je geïnteresseerd in een economie die zowel het milieu als sociale rechtvaardigheid bevordert? Bekijk dan het volledige video-interview of verdiep je in "Mens voorbij markt" en ontdek hoe je deel kunt uitmaken van de noodzakelijke verandering. Of voel je je geïnspireerd om samen met VUB een verschil te maken? Geef ons dan jouw input om onze vernieuwde publiekswerking mee vorm te geven. 

 

Bekijk het interview met Jurgen

Ben jij net als Jurgen een Impact Instigator?

Als Urban Engaged University streeft de VUB er naar om positieve impact teweeg te brengen en het verschil te maken in de samenleving. Daarom zet de VUB sinds kort in op een publiekswerking, waarmee ze via kennis en inzichten van academici, beleidsmakers en professionals actuele thema's bespreekbaar maakt en mensen met gelijke of aanvullende expertise met elkaar in contact brengt.

Wij willen onze publiekswerking graag samen met jou vormgeven. Heb je een thema waar je graag meer over te weten wil komen? Ben of ken je iemand die mensen weet te inspireren en enthousiasmeren over maatschappelijke of innovatieve topics? Dan kan jij ons helpen mee(r) impact te creëren.

Bepaal mee de inhoud van ons publieksprogramma

Impact Instigators

Onze Impact Instigators hebben één ding gemeen: met hun VUB-diploma op zak delen zij hun expertise en passie in hun professionele sector. Daarmee breiden zij hun positieve impact gestaag uit: als ingenieur in hernieuwbare energie, als curator bij het CERN, als diversiteitsexpert bij een reclamebureau, als vrijzinnig-humanistisch consulent.

De komende weken maken jullie kennis met de 12 alumni die onze pasafgestudeerden op de Grote Markt in Brussel wisten te inspireren met hun motivational speech. Wij hopen dat ze ook jou inspireren om bewust te kiezen voor evolutie, verandering, innovatie ... kortom voor een positieve impact op jouw omgeving.

Ontdek hun verhalen