Alumnus van het EuroMaster-programma aan de Brussels School of Governance Maarten Toelen is als Manager bij PwC gespecialiseerd in crisismanagement en cyberweerbaarheid. Hij ijvert voor cybersecurity als kernonderdeel van het curriculum op middelbare scholen.

Maarten's visie op de toekomst van cybersecurity is erop gericht de cyberveerkracht te verbeteren op nationaal en Europees niveau. Vroege educatie en bewustwording rond cybersecurity zijn volgens hem essentieel voor maatschappelijke en psychologische veranderingen.  

Worstcasescenario’s oefenen 

In zijn rol combineert Maarten regulatieve verplichtingen met strategische benaderingen om organisaties te ondersteunen in hun cyberveiligheid. "Aan de ene kant heb je de meer regelgevende of compliance-gedreven benadering van cybersecurity. Aan de andere kant zie je de evolutie waarbij cyber meer een transversaal vraagstuk wordt voor organisaties," legt Maarten uit. Hij werkt nauw samen met CEO's en CISO's om hen bewust te maken van de multidisciplinaire aard van cybersecurity, die zowel technische, financiële, organisatorische als HR-uitdagingen omvat. 

Maarten's team, dat bestaat uit experts met diverse achtergronden zoals recht, sociologie, EU-studies en internationale betrekkingen, focust erop klanten voor te bereiden op crisissituaties, voornamelijk binnen de cybersecurity. Hij organiseert crisisoefeningen voor publieke en private sectororganisaties om hun procedures effectief te testen. "De grootste waarde ligt, vanuit mijn perspectief, in het regelmatig oefenen van het worstcasescenario.”  

Nood aan cyberprofessionals 

Over de bredere implicaties van zijn werk voegt Maarten toe: "Er is veel vooruitgang geboekt om cybersecurity operationeel te maken. Het werd immers door de NAVO erkend als een vijfde operationeel domein." Hij onderstreept het belang van strategische partnerschappen en de noodzaak van voldoende cyberprofessionals om te voldoen aan de groeiende behoeften van zowel het leger als de civiele sector. 

Bekijk het interview met Maarten

Ben jij net als Maarten een Impact Instigator?

Als Urban Engaged University streeft de VUB er naar om positieve impact teweeg te brengen en het verschil te maken in de samenleving. Daarom zet de VUB sinds kort in op een publiekswerking, waarmee ze via kennis en inzichten van academici, beleidsmakers en professionals actuele thema's bespreekbaar maakt en mensen met gelijke of aanvullende expertise met elkaar in contact brengt.

Wij willen onze publiekswerking graag samen met jou vormgeven. Heb je een thema waar je graag meer over te weten wil komen? Ben of ken je iemand die mensen weet te inspireren en enthousiasmeren over maatschappelijke of innovatieve topics? Dan kan jij ons helpen mee(r) impact te creëren.

Bepaal mee de inhoud van ons publieksprogramma

Impact Instigators

Onze Impact Instigators hebben één ding gemeen: met hun VUB-diploma op zak delen zij hun expertise en passie in hun professionele sector. Daarmee breiden zij hun positieve impact gestaag uit: als ingenieur in hernieuwbare energie, als curator bij het CERN, als diversiteitsexpert bij een reclamebureau, als vrijzinnig-humanistisch consulent.

De komende weken maken jullie kennis met de 12 alumni die onze pasafgestudeerden op de Grote Markt in Brussel wisten te inspireren met hun motivational speech. Wij hopen dat ze ook jou inspireren om bewust te kiezen voor evolutie, verandering, innovatie ... kortom voor een positieve impact op jouw omgeving.

Ontdek hun verhalen