VUB-alumna Aurélie Boffé versterkt vanaf begin december als presentator de ploeg van VRT NWS Laat. Aurélie begon aan de opleiding toegepaste taalkunde met de ambitie om tolk te worden. Het bleek niet helemaal haar ding. Pas tijdens haar master journalistiek vielen de puzzelstukken in elkaar. “Het is ontzettend belangrijk om iets te doen wat je graag doet en waarmee je impact kunt hebben.” 

Als je terugblikt op je studentenjaren, welke herinneringen komen er dan naar boven? 

“Omdat ik meertalig ben opgevoed, voelde mijn bachelor toegepaste taalkunde als een voortzetting van waar ik al mee bezig was. Ik vond het allemaal niet mindblowing. Pas tijdens mijn master journalistiek is er echt iets geklikt. Hoewel ik al mijn hele leven de actualiteit volgde, wist ik zo goed als niets van journalistiek. Op een jaar tijd moest ik alles leren. Dat was heftig. De opleiding was ook erg praktisch. Ik leerde hoe je een reportage maakt of hoe je in een korte tijdspanne zoveel mogelijk info meegeeft. Dat is echt de kunst: iets complex uitleggen op een manier zodat ook een 12-jarige het zou begrijpen. Die kennis gebruik ik nog elke dag. Ook met mijn medestudenten is er dat jaar iets geklikt. In mijn bachelor zaten veel toffe mensen, maar die waren niet zoals ik. Bij journalistiek vond ik mensen met dezelfde drive en ambities.”  

Is er een prof die je bijzonder is bijgebleven?  

“Mijn favoriete prof ooit was professor Humblé van wie ik Spaans kreeg. Hij was ook de promotor van mijn bachelorproef. Ik denk dat er aan de VUB sowieso minder ex-cathedra wordt lesgegeven dan aan andere universiteiten, maar bij Philippe Humblé was het echt een gezellige chaos. Hij gaf geen les volgens het boekje, maar was super gepassioneerd en ademde zijn vak. Ook als mens sprong hij eruit met zijn warme persoonlijkheid, hij had er oog voor als een student het moeilijk had.” 

Koos je bewust voor de VUB? 

“Ik heb getwijfeld tussen de VUB en KULeuven maar ik denk dat de VUB mijn persoonlijkheid meer lag. De VUB stond in mijn ogen voor een vrijere en minder stijve universiteit. En dat is ook zo gebleken. Ik neem die V nog altijd mee. In mijn huidige job als journalist bij VRT vind ik vrije meningsuiting en persvrijheid heel belangrijk. Op de openbare omroep mag je natuurlijk niet zomaar doen wat je wil, maar intern wordt er wel hard nagedacht of alle perspectieven van een verhaal aan bod komen. Ook in mijn privéleven hecht ik heel erg aan die vrijheid: van denken, maar ook aan de vrijheid om je te kunnen uiten. Leven en laten leven.” 

"Als ik ergens van droom, zorg ik ervoor dat het lukt. Ik ben heel impulsief op dat vlak"

Had je tijdens je studie al een helder beeld van de job die je wilde doen?  

“Nee, oorspronkelijk wilde ik tolk worden. Ik had zelfs nooit gedacht aan journalistiek. Maar tijdens mijn bachelor had ik een paar vakken rond tolken. Het bleek niet helemaal mijn ding te zijn. Het is door de master journalistiek en mijn stage bij VRT dat ik in deze job ben gerold.” 

Aurélie Boffé

Hoe probeer jij in je job een steen te verleggen?  

“Op heel veel manieren. Mijn doelgroep zijn jongeren. Velen van hen volgen het nieuws niet actief en zijn niet altijd erg goed op de hoogte van wat er gebeurt in de wereld. Het is belangrijk om hen te informeren op plekken waar zij aanwezig zijn, want zij zullen niet naar traditionele nieuwssites surfen. Daarom zetten we met VRT hard in op sociale media. Je kunt daarop neerkijken, maar het heeft wel degelijk impact. Er gaat op sociale media veel fake nieuws rond. Wij proberen tegengewicht te bieden. Maar ook met mijn podcast Snapt ge mij nu? kon ik impact hebben. Ik mocht zelf kiezen wie ik uitnodigde en welke thema’s aan bod kwamen. Zo maakte ik een aflevering rond de verlenging van de abortustermijn. Op die aflevering kreeg ik bijzonder veel reacties van luisteraars die zich herkenden in de verhalen. Dat gaf me veel voldoening.” 

Waar droom je nog van in je carrière? 

“Als ik ergens van droom, zorg ik ervoor dat het lukt. Ik ben heel impulsief op dat vlak. Ik zet veel dingen in gang en probeer mijn eigen kansen te creëren. Want het is gemakkelijk om, zeker als je wat visibiliteit hebt, te wachten op aanbiedingen die naar jou komen. Maar dat is niet per se waar je zin in hebt. Ik geloof dus dat je zelf die eerste stap moet zetten en beter niet zit te wachten tot een kans tot bij jou komt. Dus de dingen waarvan ik droom binnen de journalistiek, zijn nu wel een beetje aan het bewegen. Anderzijds, journalistiek was nooit mijn ultieme kinderdroom. Misschien wil ik later wel iets anders doen. Ik heb altijd gezegd dat ik nooit iemand zou zijn die 20 jaar voor hetzelfde bedrijf werkt. Maar wat het zal worden, weet ik nog niet.” 

Wat is jouw advies voor de studenten van vandaag?  

“Heel eenvoudig. Zoek iets wat je graag doet. Als ik bij mijn vrienden rondvraag wie echt tevreden is in zijn job, dan zegt 90% van hen: ça va wel. Dat vind ik heel triest op onze leeftijd. Het is fijn om een loon te hebben en om op eigen benen te staan, maar ik vind het ook belangrijk dat je voldoening haalt uit je job. Anders ben je misschien voor veertig jaar vertrokken zonder dat je helemaal tevreden bent.” 

Heb je ook een specifiek advies voor studenten van jouw faculteit, de faculteit letteren en wijsbegeerte? 

"De linguïsten, de geschiedkundigen, de filosofen: ze zijn de lijm van onze samenleving. Het zijn vaak mensen met een maatschappelijk engagement. Ik hoop dus dat ze gaan kiezen voor een job waarmee ze zich nuttig kunnen maken. We hebben geschiedkundigen nodig die een oorlog kunnen duiden. In de Europese Commissie hebben we vertalers nodig om mee te werken aan het beleid van de Europese Unie. Je leert op de faculteit letteren en wijsbegeerte misschien minder hard skills dan bij pakweg ingenieurswetenschappen, maar alle soft skills die je ontwikkelt zijn enorm waardevol voor later.” 

Bio

Aurélie Boffé studeerde aan de VUB van 2015 tot 2019. Na haar bachelor toegepaste taalkunde (Engels, Spaans en Duits), volgde ze een master journalistiek. Vandaag is ze podcastmaker en TikTokjournalist bij VRT en presenteert ze Laat, het laatavondjournaal op VRT.