Er is een nieuwe naam voor het Feest van de Vrije Geest! Jonas Geirnaert vervoegt de line-up van gastsprekers op 20 september in het Koninklijk Circus. Als lid van Neveneffecten, vaste waarde bij Woestijnvis en geestelijke vader van de kolerieke Kabouter Wesley is Jonas Geirnaert waarschijnlijk Wachtebekes absurdste exportproduct. 

 Een vrije geest, wat betekent dat voor jou? 

“In mijn beroep: in een situatie zitten waar je geest de vrijheid krijgt om onverwachte associaties te maken. Ze brengt je dan op plekken waar je niet komt als je je beknot voelt in je denken of je handelen. Soms loop ik wel eens vast. Vroeger rookte ik dan een sigaret. Een ongezonde gewoonte, die ik niemand aanraad en twaalf jaar geleden opgaf. Nu schep ik een luchtje. Even loslaten, dan komen de ideeën vanzelf.” 

Hoe erg staat de vrijheid van meningsuiting vandaag onder druk? Wat is volgens jou de grootste bedreiging

“Bij ons valt het nog mee, vind ik. Ik krijg wel koude rillingen als partijen ballonnetjes oplaten over kliklijnen voor professoren die ‘te woke zijn’ of ‘studenten indoctrineren’. Dat soort van praktijken mag je niet tolereren, anders zet je de deur open voor erger.” 

"Fuck it, ik heb het recht om voor mijn overtuiging uit te komen"

Moeten we alles kunnen zeggen, of zijn er grenzen aan de vrijheid? Waar liggen die van jou? Zijn ze geëvolueerd? 

“Op het vlak van humor heb ik geen taboes. Als de grap goed is, moet elk thema kunnen. Dat is natuurlijk subjectief. Als ik het zelf grappig vind, is het ok. Ook al vinden anderen dat het erover gaat. Als niemand zich ooit beledigd of gekwetst voelt, ben je waarschijnlijk niet goed bezig. Dan schuur je niet dicht genoeg tegen de grenzen aan. Het verschil met vroeger is dat mensen hun boosheid kunnen ventileren via al die sociale media. Dat wordt dan opgepikt door de media en voor je het weet woedt er drie dagen lang een fel debat tussen pro en contra. Anderzijds: toen Monty Python ‘Every sperm is sacred’ zong en met de katholieke kerk lachte, kregen ze ook bakken kritiek over zich heen. En toen was er nog geen Twitter of Facebook.”  

Is het al gebeurd dat je door zelfcensuur of druk van buitenaf bepaalde dingen niet durfde te uiten? 

“In 2011 had ik in de bredere context van een Oxfam-campagne met Kabouter Wesley een interview gegeven over mijn uitgesproken linkse politieke voorkeuren. Kort daarna kwam er een concrete doodsbedreiging aan mijn adres. Dat hakte er wel in. Daardoor heb ik lange tijd weinig of niet over mijn politieke voorkeuren gepraat in de media. Tot ik een paar jaar geleden dacht; fuck it, ik heb het recht om voor mijn overtuiging uit te komen. Als iemand met heel andere ideeën daarover in debat wil gaan: geen probleem. Zolang het maar op een beschaafde manier gebeurt.” 

Feest van de Vrije Geest

Op vrijdag 20 september om 16u00 zet de VUB het Koninklijk Circus van Brussel in vuur en vlam met het Feest van de Vrije Geest. Verwacht je aan een line-up van bekende opiniemakers en (woord)kunstenaars die ons op geheel eigen wijze duidelijk zullen maken wat vrijheid voor hen inhoudt: Guy Mortier, Rudi Vranckx, Elisabeth Lucie Baeten, Christophe Busch, Sara Leemans, Dena Vahdani, Ruth Lasters… Muziek zal er ook zijn, in overvloed zelfs. Met dank aan Ão, een band die momenteel furore maakt met hun eigenzinnige mix van saudade, indie en electronica. 

Zet je op de wachtlijst

Academische opening Feest van de Vrije Geest