Een antwoord op de meest gestelde vragen
Hieronder wordt een antwoord geformuleerd op het grootste deel van je vragen. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar Toelatingsexamen@vub.be
Tijdens de voorbereiding
Hoe bereid je je het best voor?
Het is allemaal een kwestie van
- Lijstjes
Wat moet je wel kennen, wat niet? Welke onderwerpen zag je al, welke nog niet? Welke onderwerpen heb je net iets te weinig uitgediept? Waar ben je goed in, waarin niet? Maak ook tijdens het studeren een lijstje van zaken die je moeilijker vindt, die je zeker wil herhalen vlak voor het examen, die je nog moet navragen, waar je nog extra oefeningen wil over maken … Ook een lijstje met de fouten die je veelvuldig maakt, kan handig zijn (afrondingen; plus- en mintekens, eenheden …). - Kalenders
Je hebt nog … dagen, hoeveel wil je studeren, hoeveel kan je studeren, wanneer wil/kan je zeker niet studeren? Voorzie ook tijd voor een dipje (of twee) in je motivatie. Reservedagen zijn daarbij de oplossing. - Zoeken
Zoek naar correcte informatie over het examen zelf, pluis de website van het toelatingsexamen goed uit, zoek naar de leerkracht(en) die je kan/kunnen helpen, zoek naar vragen van olympiades, zoek naar vragen van vorige edities van het toelatingsexamen, zoek naar … de moed om door te zetten?
O ja, en studeren? Studeren is in dit geval vooral een kwestie van oefeningen maken, heel veel oefeningen maken. Zuivere theorievragen komen zelden aan bod MAAR je moet je theorie wel kunnen toepassen in de oefeningen.
Tip: Gebruik een papieren kalender, die loopt vanaf het moment dat je start met voorbereiden tot aan het examen zelf. Het heeft geen zin om te goochelen met verschillende week-/maandkalenders. Gebruik een kalender waar voldoende plaats is voor opmerkingen, vragen, details, ...
Kijk ook zeker even naar "Hoe blijf je rustig - op het examen en bij de voorbereiding"
Zijn voorbereidingscursussen de ideale voorbereiding?
Op inhoudelijk vlak kan je zeker gerust zijn, van zodra er iets aan de inhoud van het examen verandert, passen wij onze cursussen ook aan.
Het volgen van een cursus vergt wel enige voorbereiding en opvolging.
Voorbereiding:
Een lesgever giet niet zomaar de inhoud in je hoofd tijdens die ene les waarna je die specifieke onderwerpen perfect beheerst. Er wordt verwacht dat je de cursussen op voorhand doorneemt, dat je de oefeningen al probeert te maken. Zo weet je waarover de les zal gaan en kan je ook gericht vragen stellen.
Waarom zou je nog naar de les gaan als je de cursus al krijgt? In de eerste plaats om vragen te kunnen stellen. In de tweede plaats omdat een cursus nooit de perfecte weergave is van de les. De nadrukken, de extra voorbeelden, de linken die de lesgever in de les zelf legt (zelfs al schreef hij de cursus zelf) zijn de "saus" die je helpen de cursus beter te verteren.
Opvolging:
Dit brengt ons direct bij de opvolging. Je moet de opgenomen info natuurlijk ook verwerken. Kijk zelf na of je de extra info uit de les snapt, of je zelf linken kan leggen, of er nog vragen zijn.
Wanneer moet ik starten met voorbereiden?
Je start best tijdens het laatste jaar van het middelbaar met studeren. Wanneer exact tijdens dat laatste jaar is iets wat je zelf moet bepalen. Heb je veel tijd nodig om zaken te herhalen, of ben je daar sneller mee, of zitten sommige zaken nog zeer fris in het geheugen? Hou er ook rekening mee dat je sommige onderwerpen pas tegen het einde van het 6de middelbaar zal zien in de les. Sommige scholen bieden ook in het 5de middelbaar al seminarie-uren aan die focussen op de voorbereiding.
Het is zeker niet de bedoeling dat je zo vroeg start of zo hard studeert dat je uitgeblust en ontmoedigd bent tegen de tijd dat het examen effectief doorgaat. Laat je zeker ook niet afleiden door wat anderen doen, iedereen zijn voorbereiding is anders.
Hoe blijf je rustig tijdens de voorbereiding?
RUST IN JE HOOFD BEGINT BIJ DE VOORBEREIDING
Je werkt een behoorlijk lange tijd naar je toelatingsexamen toe. Dan is het maar normaal dat je het af en toe even niet meer ziet zitten en over je slaagkansen gaat twijfelen.
Als je enkel oog hebt voor dat ene, grote einddoel, slagen voor dat examen en dan ‘eindelijk’ Geneeskunde studeren, kan de moed je inderdaad in de schoenen zakken. Nog zo veel werk, nog zo veel oefeningen. En nog zo veel – of net zo weinig – tijd?
Belangrijk is dat je jezelf, op weg naar dat einddoel, concrete en haalbare tussendoelen stelt. Zo blijf je gemotiveerd en zie je jezelf ook vooruitgaan. Dat brengt ons bij ‘lijstjes- kalenders - zoeken - en oja, studeren' (zie "Hoe bereid je je het best voor"). Als je een planning maakt die realistisch én concreet is, en dus vooral met kleine stappen werkt, wordt het studeren haalbaarder en aangenamer.
Een voorbeeld:
“Ik ga deze maand wiskunde studeren”
Als je je doelen vaag omschrijft, werkt dat niet motiverend. Het zorgt voor veel onduidelijkheden. Waar en wanneer moet je beginnen? Wanneer ben je klaar? Formuleer voor jezelf stap voor stap een plan van aanpak. Tel bijvoorbeeld eerst de onderwerpen. Bekijk welke je moeilijk vindt, bedenk hoeveel oefeningen je per onderdeel wil maken. Bijvoorbeeld “ik ga eerst dit onderwerp aanpakken en ga daar zoveel oefeningen over maken en ik geef mijzelf daarvoor zoveel dagen”. Daarna kan je over naar het volgende onderwerp.
“Volgende week moet ik biologie perfect kennen”
Zorg er ook voor dat je doelen realistisch en haalbaar zijn. Het is niet mogelijk om een cursus van a tot z te kennen. Door jezelf extreme, onhaalbare doelen te stellen, loop je het risico ontmoedigd te geraken. Vertrek vanuit je huidig niveau en bouw met verschillende tussenstappen op naar je uiteindelijke doel. Bijvoorbeeld: “Vandaag en morgen ga ik biologie nakijken. De stukken die ik nog niet helemaal begrijp, ga ik inplannen om te herhalen”.
Nog enkele tips:
Beginnen én volhouden
- Daar zit je dan met je lijstjes. Vandaag doe ik zoveel oefeningen! Je legt je gsm weg, je laptop is uit, niemand zal je storen. En toch blijft je blad leeg. Om rustig op gang te komen, kan je eerst even nagaan wat je precies wil doen. Zonder je cursus of boek open te doen, bedenk je wat je nog/al weet over het onderwerp. Sluit het aan bij een ander onderwerp dat je gisteren/vorige week al deed? Wanneer zag je er voor het laatst iets over in de les …? Op die manier ben je al bezig zonder dat je het weet en kan je rustig aan je eerste oefening beginnen.
- Starten is het moeilijkst. Ga niet eerst je social media nog snel checken voor je start. Hou dit voor na het studeren of voor in een pauze.
- Zorg voor voldoende afwisseling: doe geen twee zware onderwerpen na elkaar. Beloon jezelf met een gemakkelijk stuk fysica, nadat je moeilijke wiskunde-oefeningen maakte.
- Jezelf belonen helpt zeker ook om vol te houden. Een snoepje, een aflevering van je favoriete serie kijken, een wandeling met de hond ….
- Je brein kan niet eeuwig geconcentreerd blijven. Als je al even bezig bent, kan het soms efficiënter zijn om een pauze te nemen en je focus even te verleggen. Van zodra je merkt dat je concentratie een tiental minuten weg is, doe dan even iets helemaal anders (iets actiefs! Of lucht je hart even?) en ga pas daarna terug aan je bureau zitten. Je concentratieniveau hangt ook sterk af van hoe goed je eet, slaapt en in je vel zit (zie hieronder).
- Op verschillende websites zal je terugvinden dat de voorbereiding zo´n 300 uur in beslag kan nemen - meer dan een maand voltijds studeren (aan 8 uur per dag). Dit is uiteraard een richtlijn. Begin op tijd, maak gebruik van het leerstofoverzicht om een goede planning te maken, voorzie voldoende rust én hou rekening met andere activiteiten (school, familie, vrienden, hobby´s).
Orde
- In je hoofd (lijstjes en kalenders)
- Op je bureau: leg alleen het materiaal dat je nodig hebt bij je.
- Weg van alle afleidingen (gsm, laptop …). Wees eerlijk tegenover jezelf, en gebruik je computer niet als het niet echt nodig is.
- Probeer je zoveel als mogelijk te houden aan de blokken studietijd die je voorzien had. Sla zeker geen maaltijden over. Net als slaap, zorgt ook eten ervoor dat je gefocust blijft.
Rust
- Op tijd beginnen, lijkt een zeer simpele tip, maar dit zorgt wel voor de grootste rust. Maar wat is op tijd? Belangrijkste is dat je binnen de tijd die je hebt alles kunt herhalen/oefenen wat je wil herhalen/oefenen. Lukt niet alles binnen de tijd? Focus je dan op de zaken die jij het belangrijkste vindt; het is beter een aantal zaken goed te doen in plaats van alles maar half en half. Er zijn onderwerpen die altijd aan bod komen op het toelatingsexamen, ten opzichte van andere die bijna nooit aan bod komen.
- Bouw voldoende pauzes in! Lichaamsbeweging (wandelen, fietsen, actief sporten) is een van de meest effectieve manieren om je brein even rust te geven. Het zal je helpen om nadien opnieuw aan de slag te kunnen gaan.
- Voldoende slaap helpt om beter gefocust te kunnen blijven. Ook je geheugen heeft baat bij een goede nachtrust. Slaap helpt om geleerde informatie te verwerken.
- Laat je supporters, familie en vrienden weten wanneer je studeert. Zo word je niet gestoord op momenten waarop jij aan het werk bent. Hang bijvoorbeeld een kopie van je planning aan de frigo in de keuken.
- Probeer eens een ontspanningsoefening. Stress heeft een groot effect op ons lichaam. Je hart klopt in je keel, je ademhaling wordt snel en oppervlakkig, je krijgt buikkrampen. Ontspanningsoefeningen kunnen deze signalen van stress mee opvangen. Op het internet vind je heel wat filmpjes en hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen. Probeer uit wat voor jou werkt. Sommige oefeningen zullen aangenaam aanvoelen, andere niet. Ontspanning, en zeker ook ontspanningsoefeningen, moet je leren. Door eenmalig een ademhalingsoefening te doen, zal je examenstress niet stoppen. Start op momenten waarop stress nog niet de bovenhand heeft en bouw verder op.
Een voorbeeld van een eenvoudige app die kan helpen om anders te ademen is MyCalmBeat (gratis voor iOS en Android). - Praat erover. Dit hoeft niet met iemand te zijn die ook voor het examen studeert. Belangrijk is dat deze persoon naar je luistert en je kan aanmoedigen.
JE DOET DIT VOOR JEZELF, NIET VOOR IEMAND ANDERS OF VOLGENS HET RITME VAN ANDEREN.
- Het is normaal om stress te ervaren voor dit examen. Zowel de kippen zonder kop als de koele kikkers vinden deze periode erg spannend. Laat je niet opjagen door anderen, en jaag niemand anders op in jouw plaats.
- Ga jezelf niet vergelijken met anderen. Iedereen is anders, en iedereen ervaart zijn of haar voorbereiding ook anders. Laat je niet beïnvloeden door wat anderen je vertellen. Kijk vooral naar jezelf en naar wat jij kan doen.
RUST IN JE HOOFD TIJDENS HET EXAMEN ZELF
Voel je tijdens het examen zelf even teveel stress? Dat is normaal en kan gebeuren. Trek hier geen conclusies uit voor de rest van het examen. Geef jezelf even de tijd om tot rust te komen en werk nadien verder:
- Kom even los van je scherm en je kladblad
- Sluit even je ogen
- Let even op je ademhaling. Probeer je ademhaling te vertragen door mee te tellen met je in- en uitademhaling (check de gratis app MyCalmBeat).
- Verleg je focus van wat je niet weet naar wat je wel weet (bv. overloop even de inhoudstafel van het boek van wiskunde dat je gestudeerd hebt, denk even aan die oefening van fysica die je gisteren nog opgelost hebt, etc.)
- Begin daarna met de oefening die je het gemakkelijkst lijkt.
- De middagpauze is het moment om je batterijen op te laden. Ga rustig in een hoekje zitten, bel even naar je trouwste supporter, kom even tot rust. Probeer de leerstof en het examen even los te laten. Vul je krachten aan door iets te eten en te drinken.
- Beslis zelf hoe je je middagpauze doorbrengt. Geef aan dat je geen examenvragen wil overlopen of leerstof herhalen. Zonder je eventueel even af, zodat je je kan concentreren op wat helpt voor jou. Steun is goed, maar kies je medepauzenemers tijdens de middag goed. Je wil niet nog meer stress krijgen tijdens het eten door mensen die dwangmatig de “correcte” antwoorden willen overlopen of (nog veel erger) nog wat leerstof willen herhalen.
- Een (kleine) troost: het examen duurt maximaal 6 uur en de tijd vliegt zo voorbij!
Hoe haal je het meest uit alle oefeningen?
- Probeer alle oefeningen te maken alsof je op het examen zit. Niet spieken naar de theorie, geen raad vragen aan anderen.
- Tegen tijd maken is niet steeds nodig, het is belangrijk dat je weet waarom iets juist of fout is. Geef dus zeker niet op na 5 minuten. Laat echt moeilijke oefeningen eventueel een paar uur/dagen liggen.
- Weet je echt niet hoe je aan een oefening moet beginnen? Ga na waar het probleem ligt:
- Je weet niet over welk stuk theorie het gaat
- Je weet niet precies welke formules je moet gebruiken
- De vraagstelling is anders dan je gewend bent
- …
- Probeer zoveel als mogelijk op te schrijven wat je wel weet:
- Gegevens, gevraagd, formules, (begin van de) oplossing
- Wat je nog weet over de theorie
- Wat je nog weet van gelijkaardige oefeningen
- …
- Ga na of wat je nog denkt te weten ook echt klopt (controleer dit met de theorie in je boek, bij anderen, … )
- Bestudeer de theorie en formules opnieuw, geef het even tijd en probeer de oefening dan opnieuw.
- Maak een afzonderlijk lijstje van de voor jou moeilijke oefeningen, dan weet je wat je zeker nog eens extra goed moet herhalen.
- Heb je vragen? Zoek iemand die ze kan beantwoorden en zet duidelijk op papier wat je wil weten, dat maakt het vragen stellen gemakkelijker.
- Heb je antwoorden? Ga na of je de verschillende stappen van de oplossing zelf kan vinden én of je begrijpt waarom precies deze stappen op elkaar volgen.
- Het is belangrijker om het waarom (en het daaruit volgende hoe) te begrijpen dan om het exacte antwoord te weten.
Tijdens het examen
Hoe moet je het examen invullen?
Het examen is een online meerkeuzetest met giscorrectie waarbij telkens maar 1 antwoord correct is. Het examen wordt tegen de klok ingevuld. Je vult je antwoorden online in. Er worden geen punten gegeven voor uitwerkingen, enkel voor het antwoord.
Dit impliceert een aantal zaken:
Meerkeuze-examens houden enkel rekening met je antwoord.
- Het uitrekenen van het antwoord neemt dus best niet te veel tijd/moeite in beslag.
- Er is een standaard rekenmachine (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen) aanwezig in het systeem.
- Je rekent best met tientallen en honderdtallen in plaats van met cijfers na de komma; 9,81 m2/s wordt bijvoorbeeld 10 m2/s.
- Gebruik andere manieren dan louter het uitrekenen van de vraag: stel het probleem visueel voor en vul de antwoorden in de vraag in (werkt vooral bij de vraag “wat is x ?”).
- Je mag zoveel in het klad kliederen als je wilt, schrijf zo veel mogelijk tussenstappen in je redenering op, zodat je een fout kan zien als je ze zou maken.
- Schrijf wel net! Je moet het zelf nog kunnen lezen. Fouten met komma´s, breuken en plus- en mintekens leveren de meeste missers op.
- Schrijf voor jezelf je meest voorkomende fouten bij het uitwerken van oefeningen op een kladblad. Maak je veel fouten bij breuken, logaritmen, tekens …? Met een lijstje bij de hand is het risico op vermijdbare foutjes al wat kleiner.
De verschillende antwoordopties zijn gebaseerd op mogelijke resultaten. De examencommissie houdt rekening met veel voorkomende fouten zoals
- Rekenfouten
- Keuzes van foute formules
- Negeren van details in de opgave
- Strategieën op vlak van tellen en gokken van antwoordopties, zoals bijvoorbeeld “3 keer A, nu moet het wel B zijn”
Dit betekent ook, dat als jouw antwoord tussen de antwoordopties staat, je nog niet zeker bent dat het effectief het juiste antwoord is. Dit kan vrij verlammend werken (“Kan ik dan van niets zeker zijn?”), maar met de volgende tips sta je al een pak verder. Ga daarom voor jezelf goed na of je
- De juiste formule hebt gebruikt – de vraag goed gelezen hebt
- Alle gegevens uit de vraag correct hebt overgenomen in je berekening
- In de berekening zelf geen fouten hebt gemaakt
- Alle antwoordopties goed gelezen hebt (zie ook “hoe theoretischer – hoe beter je moet lezen”)
Het examen verloopt volledig digitaal. Ontdek hier hoe het precies in zijn werk gaat met de officiële vrijgegeven examens van afgelopen edities.
- Net zoals in de papieren versie moet je bolletjes aanduiden.
- Je kan er ook voor kiezen geen bolletje te kleuren. Dat kan een zinvolle optie zijn (zie Giscorrectie)
- Boven op je scherm zie je de beschikbare tijd aflopen.
- Je kan vooruit en achteruit navigeren en er is ook een handig overzicht waarin je kan zien welke vragen van welk blok je nog moet beantwoorden.
- De tool bevat ook een eenvoudige rekenmachine. Net zoals vroeger mag je zelf geen rekenmachine meebrengen.
Wat krijg je nog wel op papier?
- de instructie voor de werking van de online tool (vind je ook in de examentool zelf)
- een informatiebundel met de formules van fysica, de infopagina chemie en het periodiek systeem der elementen)
- voldoende kladpapier
De organisatie zorgt ook voor een balpen en oordoppen.
Het lezen van de vraag én de antwoordopties is een essentieel onderdeel van het antwoord én van de moeilijkheid van het examen
- Je kan geen vragen stellen tijdens het examen.
- Neem alle details van de vragen dus goed door.
- Probeer na te gaan of je de vraag correct begrepen hebt.
- Duid in de vraag zelf aan WAT er gevraagd wordt (het goede of het foute antwoord). Sinds 2024 is er een markeerfunctie in VAARDIG en CLEAR, gebruik deze om aan te duiden WAT er exact wordt gevraagd.
- Bij twijfel blijf je niet hangen bij de vraag maar ga je over naar de volgende. Gebruik zekerde button 'overzicht' als je vragen overslaat, zodat je niets uit het oog verliest.
- Keer pas terug naar de “on(be)grijpbare” vraag als je alle andere vragen behandeld hebt.
Het examen wordt tegen tijd ingevuld
- Je hoeft je niet aan de volgorde van de vragen te houden.
- Vul eerst de vragen in over de onderwerpen waar je goed in bent bv.: eerst genetica van biologie, dan kansrekenen van wiskunde, dan …
- Ga dan over naar de andere vragen. Vragen waarbij je veel rekenwerk verwacht of waarover je op het eerste gezicht niets weet, sla je even over. Pas als alle andere vragen ingevuld zijn, kan je ernaar teruggaan. Zo verlies je geen tijd bij de aartsmoeilijke vraag 2, terwijl je geen tijd meer hebt voor de laatste vier vragen die misschien wel veel gemakkelijker zijn.
- Stel voor jezelf een tijdschema op. Wanneer wil je in de helft van de vragen zitten, hoeveel tijd wil je overhouden om je bolletjes in te kleuren, om nog eens te controleren op rekenfouten…?
- Je mag geen horloge dragen, maar de beschikbare tijd wordt wel onderaan je scherm getoond.
- De tijd wordt ook aangekondigd, vooral naar het einde van een deel toe. De aankondiging van “nog 5 minuten” kan voor jou stresserend werken, maar dit kan je ook gewoon zien als een teken dat je echt wel eens je antwoorden definitief moet beginnen aanduiden.
Hoe theoretischer de vraag – hoe beter je ALLE woorden moet lezen.
- Bij CLEAR en VAARDIG en in minder mate bij biologie en chemie draait het niet (alleen) om het oplossen van rekenoefeningen, maar om het GOED lezen van de vraag en het selecteren van het juiste antwoord.
- Het gaat hier soms om lange vragen (of casussen = situatieschetsen), wat het voor de vragenstellers gemakkelijker maakt om er een strikvraag van te maken.
- Let vooral op:
- Kleine woordjes (altijd, soms, af en toe, zelden, optioneel … )
- (dubbele) negaties
- Terminologie die je nog niet eerder zag en die sterk op elkaar lijkt.
De CLEAR toets is een geval apart
- CLEAR staat voor duidelijk, maar is ook een acroniem voor Communicatiebereidheid, Luisterbereidheid, Empathie, Aandacht geven én Respect.
- Het gaat meestal om situaties in het echte leven. Dit kan een voordeel zijn. Vroeger moest je jezelf inleven in het leven van een arts, wat niet voor iedereen even gemakkelijk is. Maar dit kan ook een nadeel zijn: het gaat niet om wat jij zou doen in deze situatie; het is geen Flairtest die je zegt wat voor persoonlijkheid je hebt; het gaat om wat juist is volgens de communicatieregels (= dimensies) die de commissie vooropstelt. Kijk deze zeker even na op de website van het toelatingsexamen of volg één van onze workshops.
- Er zijn bijna altijd 2 opties zeer onrealistisch én dus fout. Blijven er nog 2 antwoorden over, wat veel voorkomt bij de CLEAR toets, dan mag je een gokje wagen.
Ook de VAARDIG toets vereist een aparte strategie
- VAARDIG is een acroniem voor Verbindingen maken, AnAlyseren, ReDeneren en InteGreren.
- Om je te focussen op de grote hoeveelheid tekst én gefocust te blijven, is het belangrijk dat je zaken aanduidt in je tekst. Hierdoor zal je sneller én beter verwerken.
- Lees eerst de vragen én dan pas de tekst. MAAR lees de tekst NIET enkel om de antwoorden te vinden. De informatie uit de tekst kan je WEL gebruiken om aantekeningen te maken op je kladblad (hier vind ik een stuk van het antwoord van vraag 2, hier vind ik een term die ook in vraag 4 voorkomt … )
- Hou rekening met de tijdsdruk bij dit gedeelte. Je kan nooit alles perfect lezen, dus kan je maar beter zoveel mogelijk goed lezen in plaats van alles halfslachtig (zie ook giscorrectie).
- Een volledig overzicht van de tips krijg je in onze workshops.
Hoe blijf je rustig tijdens het examen?
Voel je tijdens het examen zelf even teveel stress? Dat is normaal en kan gebeuren. Trek hier geen conclusies uit voor de rest van het examen. Geef jezelf even de tijd om tot rust te komen en werk nadien verder:
- Kom even los van je scherm en je kladblad
- Sluit even je ogen
- Let even op je ademhaling. Probeer je ademhaling te vertragen door mee te tellen met je in- en uitademhaling (check de gratis app MyCalmBeat).
- Verleg je focus van wat je niet weet naar wat je wel weet (bv. overloop even de inhoudstafel van het boek van wiskunde dat je gestudeerd hebt, denk even aan die oefening van fysica die je gisteren nog opgelost hebt, etc.)
- Begin daarna met de oefening die je het gemakkelijkst lijkt.
- De middagpauze is het moment om je batterijen op te laden. Ga rustig in een hoekje zitten, bel even naar je trouwste supporter, kom even tot rust. Probeer de leerstof en het examen even los te laten. Vul je krachten aan door iets te eten en te drinken.
- Beslis zelf hoe je je middagpauze doorbrengt. Geef aan dat je geen examenvragen wil overlopen of leerstof herhalen. Zonder je eventueel even af, zodat je je kan concentreren op wat helpt voor jou. Steun is goed, maar kies je medepauzenemers tijdens de middag goed. Je wil niet nog meer stress krijgen tijdens het eten door mensen die dwangmatig de “correcte” antwoorden willen overlopen of (nog veel erger) nog wat leerstof willen herhalen.
- Een (kleine) troost: het examen duurt maximaal 6 uur en de tijd vliegt als je je amuseert!
Hoe werkt giscorrectie?
De giscorrectie probeert de gevolgen van gissen te corrigeren, zoals het woord zelf aangeeft.
- Een correct antwoord levert 3 punt op.
- Geen antwoord levert nul punten op.
- Een fout antwoord of het aanduiden van meerdere antwoorden bij 1 vraag zorgt ervoor dat er 1 punt wordt afgetrokken.
Dit betekent ook dat gokken niet aan de orde is! Hiermee bedoelen we ‘zuiver gokken’: als je het echt niet weet en alle vier de opties jou even waarschijnlijk lijken. Als je daarentegen wel een idee hebt van het antwoord - je kan al twee opties schrappen want die zijn het echt niet - dan kan je wel een gokje wagen tussen de 2 overgebleven opties.
Als er 4 vragen zijn waarbij je twijfelt tussen 2 alternatieven
Statistisch (50% kans):
2 juist: +6
2 fout: -2
=> + 4 (ipv 0)
Je zou kunnen tellen van hoeveel antwoorden je zeker bent en van hoeveel niet, uitrekenen hoeveel je score dan zou zijn én dan nog een paar vragen invullen (of juist niet). Dat kan je allemaal doen, maar jammer genoeg heb je daar de tijd niet voor.
Wat doe je dus best NIET als je vragen met giscorrectie oplost:
- Het zal wel B zijn, het is al 10 vragen lang geen B meer geweest.
- Antwoord A lijkt het sterkst op alle anderen (uitgezonderd wat kleine woordjes); dus het zal dat wel zijn.
- Antwoord C past totaal niet in het rijtje DUS het zal C wel zijn.
- Minder dan de helft van de vragen invullen.
Zoals hierboven al vermeld, houdt de examencommissie rekening met de meest voorkomende fouten, maar ook met de meest voorkomende "antwoordstrategieën”. Al kan je "minder dan de helft van de vragen invullen" nauwelijks een strategie noemen, zelfs niet als je tijd te kort komt!
De online tool voorziet ook de optie 'geen antwoord invullen'.
Wat zijn geneutraliseerde vragen?
Na afloop van het examen worden de antwoorden geanalyseerd en wordt via itemanalyse nagegaan of er geen vragen zijn waarbij te veel mensen het foute antwoord aangeduid hebben. Indien dit het geval is (bijvoorbeeld omdat de vraag onduidelijk werd gesteld), dan wordt deze vraag geneutraliseerd en wordt de totaalscore berekend zonder de geneutraliseerde vraag.
Sinds de invoering van het nieuwe toelatingsexamen worden er elk jaar vragen geneutraliseerd. Bij het toelatingsexamen Arts en Tandarts gaat dit elk jaar over 1-2 vragen, bij Dierenarts zijn dit er iets meer. Dit betekent dat de commissie slaagt in haar doel om kwalitatieve en duidelijke vragen te stellen.
Waarom is er maar 1 examenkans per jaar en wat betekent dit voor mij?
Er is maar 1 examenkans omdat de deelnemers gerangschikt moeten worden volgens hun scores. Met 2 examenkansen zouden de deelnemers van de eerste kans een hele zomer in onzekerheid moeten wachten of hun score goed genoeg is om te mogen starten.
Bij de formule met maar één examenkans per jaar moet je alles op alles zetten voor deze ene kans. Dit betekent ook dat je alles moet vermijden om de stress van situatie (de examenvorm, de tijdsdruk, ...) een effect te laten hebben op je uiteindelijke resultaat. Je kan tijdens voorbereidingscursussen proefexamens afleggen, je kan zelf zoveel als mogelijk tegen de tijd werken, ...
Zo kan je bijvoorbeeld met behulp van officiële of online gevonden examenvragen een examenomgeving voor jezelf creëren. Zoek eventueel iemand die ook wil meedoen. Met twee oefenen is altijd leuker dan alleen. Zoek een omgeving die niet zo vertrouwd is, waar het stil is, en waar je even mag blijven zitten. De leeszaal van een bibliotheek is bijvoorbeeld ideaal. Stel de timer op je smartphone in en starten maar. Zo krijg je echt een beeld van wat de tijdsdruk op het examen inhoudt. Om het extra spannend te maken kan je je timing zo instellen dat je net moet eindigen bij sluitingstijd. Zo moet je wel afronden, net als op het examen. Als je merkt dat dit oefenmoment heel stresserend is, kijk dan zeker even naar onze tips over omgaan met stress.
Je kan er zelfs een positieve kant aan zien: vroeger liep je het risico een hele zomer te stressen en je zomer te “vergallen” door zo hard te studeren; vanaf dit jaar weet je dat je er vanaf bent na dat ene examen.
Waar gaat het examen door?
Op heel veel verschillende locaties. In 2023 ging het om scholen en overheidsgebouwen Je mag niet zelf kiezen waar je het examen aflegt en je mag ook niet van plaats ruilen met anderen, maar in principe krijg je wel een plaats toegewezen bij jou in de buurt. Midden juni verneem je waar je je examen mag afleggen.
Wanneer gaat het examen door?
Het Toelatingsexamen Arts wordt (normaal gezien) georganiseerd op de eerste dinsdag van de maand juli. Twee weken voor het examen ontvangt elke deelnemer de exacte richtlijnen, met onder meer ook de gedetailleerde dagindeling.
Wat breng je niet mee (of juist wel)?
- Zorg voor een goed ontbijt; eten tijdens het examen mag namelijk niet. Op je bank mag enkel water in een doorzichtig flesje staan.
- Geen slaapkop – het weekend ervoor nachten doordoen op een festival, is geen goed idee
- Rekenmachines, linialen en tekendriehoeken zijn verboden. Er is een rekenmachine ingebouwd in het systeem.
- Eigen schrijfgerief is verboden – je mag dus ook geen fluostiften gebruiken! In het gedeelte VAARDIG en CLEAR kan je vanaf 2024 wel zaken "inkleuren".
- Je krijgt een formularium voor Fysica en Chemie – bekijk dit op voorhand.
- Een deftig middagmaal voorzien verdient zeker een plaatsje op je to do lijst. Je mag het gebouw niet verlaten om iets te kopen om te eten.
- Nieuw is dat de organisatie zelf oordopjes voorziet. Het wegfilteren van het achtergrondgeluid kan je helpen om je te concentreren. Probeer zeker al eens te studeren met oordopjes om eraan te wennen. Let tijdens het examen er wel op dat je geen aankondigingen mist.
Hoe en waar schrijf ik mij in voor het Toelatingsexamen Arts?
Inschrijven kan alleen via www.toelatingsexamensvlaanderen.be
Daar kan je ook alle laatste en meest correcte informatie vinden over het inschrijven voor het Toelatingsexamen. Let op! Midden mei sluiten de inschrijvingen. Check dus regelmatig deze pagina voor de laatste informatie
Hoeveel kost het Toelatingsexamen Arts?
Inschrijven kan alleen via www.toelatingsexamensvlaanderen.be en ook daar kan je de meest recente prijzen terugvinden.
Deelname aan het Toelatingsexamen Arts kostte €62 in 2024. Wil je ook deelnemen aan de examens voor Tandarts of Diergeneeskunde, dan betaal je telkens opnieuw €62 inschrijvingsgeld.
Hoe is de dag ingedeeld?
De meest recente informatie kan je terugvinden via www.toelatingsexamensvlaanderen.be
Ik heb een functiebeperking of een leerstoornis, wat nu?
De examencommissie streeft ernaar iedereen in optimale omstandigheden aan het examen te laten deelnemen. Personen met een functiebeperking kunnen specifieke ondersteuning aanvragen. Welke begeleiding je zal krijgen, hangt af van je type functiebeperking of leerstoornis.
Mogelijke ondersteuning:
- Meer tijd
- Afgezonderde ruimte
- Speciaal exemplaar examenkopij / examenkopij voorgelezen door voorleessoftware
Meer informatie over de aangeboden ondersteuningen, de specifieke deadlines en de te volgen procedure, vind je terug op deze pagina
Let goed op! Je functiebeperking of leerstoornis moet geattesteerd zijn door een erkende instantie. Deze documenten moet je bovendien ruim op tijd aan de examencommissie bezorgen.
Ook tijdens je studies aan de VUB kan je hulp krijgen als je een functiebeperking hebt. Meer informatie vind je hier
Na het examen
Hoe wordt het examen beoordeeld?
Het toelatingsexamen is een vergelijkend examen. De deelnemers worden gerangschikt op basis van hun score en de hoogst gerangschikten kunnen met de opleiding starten. Er mag maar een vast aantal studenten per jaar starten aan de opleiding Geneeskunde (gunstig gerangschikten = startquotum), en dat wordt bij decreet vastgelegd.
Wat betekent dit?
Elk jaar opnieuw bepaalt de Vlaamse regering hoeveel studenten er mogen starten in de opleiding Geneeskunde. Bijgevolg wordt dus ook bepaald hoeveel mensen er gunstig gerangschikt mogen worden en welke score dus de minimum score is om te mogen starten.
Wil dit dan zeggen dat ik bijvoorbeeld dit jaar uit de boot kan vallen met dezelfde score waarmee ik een jaar eerder toch geslaagd zou zijn? Dit kan inderdaad het geval zijn. Probeer je hierop echter niet te focussen. De grens ligt altijd ergens en daar kunnen we niet aan voorbij. Leg je focus op het leren uit je fouten en het proberen verbeteren van je inzichten.
Je kan maximaal 240 punten halen, 120 voor KIW en 120 voor GC (generieke competenties). Er is nog steeds een giscorrectie (+3 voor een juist antwoord ; -1 voor een fout antwoord).
Er zijn 3 voorwaarden om te mogen starten in de opleiding Geneeskunde:
- Geslaagd zijn voor zowel het KIW gedeelte als het GC gedeelte
- Gunstig gerangschikt zijn
- Je diploma secundair onderwijs behalen op ten laatste 30 september
Ik ben geslaagd, en nu?
Tijd om vakantie te nemen!
Daarna kan je gaan uitzoeken waar je je opleiding Geneeskunde wil starten. De inschrijvingsperiodes lopen bij veel universiteiten nog tot eind september. Het academiejaar start ook pas de laatste volledige week van september, dus je hebt nog tijd genoeg!
Wil je graag kennismaken met de troeven van een universiteit, ga dan een kijkje nemen op een infodag.
Meer info over de opleiding vind je hier.
Wat als je niet slaagt?
Het slaagpercentage van het toelatingsexamen valt niet te vergelijken met het slaagpercentage van een ‘gewoon’ examen aan de universiteit of in je middelbare school. Waar je in het middelbaar gewoon bent dat een ruime meerderheid slaagt, moet je aan de universiteit of hogeschool rekenen met een gemiddeld slaagpercentage van 50%.
Het slaagpercentage van het toelatingsexamen valt daar een heel stuk onder. In het systeem dat tot en met 2017 van kracht was, legden jaarlijks legt ongeveer 20% van de deelnemers het examen met vrucht af, over de 2 sessies heen bekeken. Sinds 2018 is er een nieuw systeem van kracht met gunstig gerangschikten, wat ongeveer hetzelfde slagingspercentage oplevert.
Wat betekent dit voor jou?
- Je bent niet alleen!
- Buizen betekent niet dat je niet geschikt bent. Het slaagpercentage is laag én een dosis geluk speelt ook mee (al kan een goede nachtrust dat geluk serieus beïnvloeden).
- Je kan ook geslaagd zijn én toch niet mogen starten, omdat je niet bij de gunstig gerangschikten hoort. Dit is heel jammer, maar je bent wel geslaagd voor een examen waarvoor het slaagpercentage echt niet hoog is, dat is sowieso al niet veel mensen gegeven.
- Je hebt een hele zomer om te beslissen wat je wél wil doen.
- Falen is niet het einde van de wereld, ook al is Geneeskunde je droom. Het belangrijkste is dat je lessen trekt uit je fouten (op het examen zelf of bij je voorbereiding).
- Ga er niet automatisch van uit dat je wel zal slagen, zelfs al haal je alleen maar goede punten in het middelbaar. Het is zeer goed én belangrijk dat je in jezelf gelooft, maar het is ook zeer belangrijk om een plan B te hebben, voor het geval je niet zou slagen.
- Kies een plan B dat je iets oplevert: niet in de zin van zo veel mogelijk vrijstellingen voor het geval je toch mag overstappen naar Geneeskunde, want dat is geen zekerheid. Kies als plan B een opleiding waarin je ook wil afstuderen en die leidt naar een beroep dat je ook wel wil uitoefenen.
- Ga je voor een plan B binnen de (medische) wetenschappen? Weet dan dat veel opleidingen een starttoets hebben. Deelname aan het toelatingsexamen geeft je een vrijstelling op de deelname aan de starttoets, maar niet op de verplichte remediëring. Deelnemen aan de starttoets van jouw gekozen opleiding levert dus altijd iets op. Starttoetsen gaan zowel begin juli als eind augustus door. Meer info vind je hier.
- Wat als je nog geen plan B hebt, en begin september nog eentje moet kiezen? Kom langs op één van de infodagen van de VUB
- Of raadpleeg een studiekeuzewijzer, zoals deze.
Ik heb deelgenomen aan het Toelatingsexamen. Moet ik dan nog een starttoets (voormalig verplichte ijkingstoets) afleggen?
Neen, als je hebt deelgenomen aan het Toelatingsexamen Arts, Tandarts of Dierenarts, hoef je geen start-of ijkingstoets meer af te leggen. Deze deelname geldt als een standaarduitzondering.
Let op: het verkrijgen van een uitzondering op de verplichte deelname aan een start-/ijkingstoets betekent niet dat je ook in aanmerking komt voor een uitzondering op verplichte remediëring.
2. Voor welke opleidingen geldt deze uitzondering?
De uitzondering geldt voor opleidingen waarvoor er een starttoets (voormalig verplichte ijkingstoets) is:
Bio-ingenieurswetenschappen, Biomedische Wetenschappen, Farmaceutische Wetenschappen, Fysica en sterrenkunde, Ingenieurswetenschappen, Ingenieurswetenschappen: Architectuur, Industriële Wetenschappen, Wiskunde en Data Science
Vergeet ook zeker niet een online aanmelding te doen voor het programma. Meer informatie kan je hier vinden.
3. Hoe meld ik me aan voor een opleiding met deze uitzondering?
Om gebruik te maken van de uitzondering vul je het uitzonderingsformulier in, dat beschikbaar is op onze website. Meld je daarna aan voor de gewenste opleiding via het aanmeldingsportaal. Onze administratie verwerkt je aanvraag en neemt binnen 5 werkdagen contact met je op.
4. Wat als ik vragen heb over de uitzondering of toelating?
Als je meer informatie nodig hebt, kun je contact opnemen met onze studentenadministratie via Toelatingsexamen@vub.be