Praktisch
Kroonlaan 227
1050 Elsene
De Vrije Universiteit Brussel nodigt je uit voor een boeklezing en gesprek met de bekroonde Duitse schrijfster Esther Dischereit.
De bekroonde Duits-Joodse auteur Esther Dischereit leest voor uit haar nieuwe boek Ein Haufen Dollarscheine / A Bunch of Dollar Bills (publicatiedatum: 24 oktober 2024) en neemt deel aan een gesprek over de ongemakkelijke waarheden die schuilen in officiële archieven, familiearchieven en in herinneringen.
Over het boek
Ein Haufen Dollarscheine : A Bunch of Dollar Bills neemt ons mee in de fragiele, tedere en toch geladen wereld van Duits-Amerikaanse familieleden wiens leven zich afspeelt op verschillende continenten (van Berlijn tot Chicago, van Heppenheim tot Rome). Ze leven in bubbels die onverenigbaar lijken maar ze delen de erfenis van een verleden dat hen bindt.
Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek beschrijft het boek als: “In dit rijke boek zie ik een Joodse variant van Rubens’ De Val van de Verdoemden. Dit boek is zwaar en licht tegelijk, en dat is een eminente kunst.”
Praktische informatie
- De deuren openen om 17.30 uur. De boeklezing begint om 18.00 uur.
- De lezing en discussie zullen voornamelijk in het Engels plaatsvinden. Vragen kunnen gesteld worden in het Engels, Nederlands, Frans en Duits.
- Pepite Blues zal tijdens het evenement een boekenkraam verzorgen, zodat je na afloop het boek kunt kopen.
Unieke architecturale setting
De boeklezing met Esther Dischereit vindt plaats op de VUB Usquare Campus. Deze campus werd in 2024 geopend en bevindt zich in de oude rijkswachtkazerne, tegenover het station van Etterbeek en dus vlakbij de VUB Main Campus. In de grote hal zal Esther Dischereit voorlezen uit haar boek. Een unieke kans om deze bekroonde auteur te ontmoeten én om kennis te maken met een nieuwe architecturale parel van VUB en zusteruniversiteit ULB.
Over Esther Dischereit
Dischereit is een van de meest invloedrijke Duitse schrijvers. Haar werk is diepgaand beïnvloed door haar jeugd in een familie van Holocaust-overlevenden. In verschillende vormen onderzoekt ze de blijvende effecten van de oorlog, de crises en trauma's die daarop volgden. Ze zoekt voortdurend naar manieren om de vaak subtiele, soms expliciete vormen van geweld in de samenleving en publieke ruimtes te benoemen en te verwoorden.
Dischereit is een veelzijdige schrijfster die actief is in zowel literatuur als documentaire genres. Ze heeft fictie, poëzie, journalistieke stukken en essays gepubliceerd, en werkt ook voor radio, theater en andere kunstvormen.
Bekroningen
- In 2009 ontving ze de prestigieuze Oostenrijkse Erich Fried-prijs voor haar schrijverschap.
- Haar boek over de NSU-moorden, Blumen für Otello. Über die Verbrechen von Jena (2014) (Flowers for Otello. On the Crimes That Came out of Jena, Engelse vertaling in 2022), werd opgevoerd als een hoorspel en genomineerd voor de ARD Medienpreis
- Eerder dit jaar ontving ze de Alfred-Gruber-Preis in het kader van de Meraner Lyrikpreis voor haar meest recente poëzie. Volgens de jury krijgt in haar gedichten "politiek geweld vorm – in zijn verschillende gedaanten". “Ze zeggen, en zeggen tegelijkertijd niet, wat gezegd moet worden.”
Academische carrière
Tussen 2012 en 2017 was Esther Dischereit Professor in de Taal- en Literatuurwetenschappen aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen. Ze was Fellow aan het Moses Mendelssohn Centrum voor Europese en Joodse Studies in Potsdam en bekleedde de DAAD-leerstoel voor hedendaagse poëtica aan de New York University in 2019.
Dit evenement maakt deel uit van de lezingenreeks Ties That Bind Us en is gerealiseerd in samenwerking met de recent opgerichte VUB-leerstoel Traces of the Resistance.
Over Ties That Bind Us: transculturele perspectieven op sociale vormen
Een interdiscipliniare reeks georganiseerd aan de Faculteit Talen en Letteren
De wereldwijde en geopolitieke crises hebben grote invloed op Europese samenlevingen. We zien steeds vaker een groeiende kloof in de maatschappij en meer anti-democratische opvattingen. Het publieke debat draait vaak om het bouwen van muren, het afbakenen van gebieden en het opeisen van bezit. Tussen deze gepolariseerde groepen zitten de kwetsbare leden van onze samenleving – en daarmee de mensheid. Mensen met complexe identiteiten worden vaak in hokjes geplaatst, waarbij hun verbondenheid en bestaansrecht in twijfel worden getrokken.
De serie Ties That Bind Us erkent dat diversiteit en verandering onderdeel zijn van de realiteit. Het wil een platform bieden voor verschillende perspectieven, levenservaringen en kennisvormen over verwantschap, solidariteit en sahomenrigheid. Kortom, het biedt een alternatief voor het steeds vaker voorkomende, maar gevaarlijke, zwart-witdenken.
Contact
ties@vub.ve
Organisatoren aan de Faculteit der Kunsten en Letteren:
- Prof. dr. Benoît Henriet, Geschiedenis
- Prof. dr. Eva Ulrike Pirker, Engelse en Vergelijkende Literatuur
- Prof. dr. Katarzyna Ruchel-Stuckmans, Kunstgeschiedenis
Wil je je verder verdiepen in geschiedenis, literatuurwetenschappen of filosofie?
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten