Geslaagd of niet geslaagd, that's the question

Het toelatingsexamen arts kan een spannende en uitdagende ervaring zijn, en de uitkomst bepaalt een belangrijke stap in jouw toekomst. Of je nu geslaagd bent of nog niet de resultaten hebt behaald die je wilde, er zijn verschillende mogelijkheden om je weg voort te zetten. Hier verkennen we jouw opties en geven we advies voor de volgende stappen, zodat je je toekomstgericht kunt voorbereiden – of dat nu betekent dat je opnieuw deelneemt of dat je andere paden overweegt.

Wat is dat, gunstig gerangschikt zijn?

In België moet je voor het toelatingsexamen arts niet alleen slagen, maar ook gunstig gerangschikt zijn om te kunnen starten met de studie geneeskunde. Dit betekent dat je voldoende punten moet halen op beide onderdelen van het examen (kennis en inzicht in de wetenschappen en generieke competenties) om te slagen. Maar omdat er jaarlijks een beperkt aantal studieplaatsen beschikbaar is (2024: 1732 plaatsen), worden de scores van alle geslaagde kandidaten gerangschikt. Alleen de best gerangschikte kandidaten krijgen effectief een plaats in de opleiding. Hoe hoger je rangschikking, hoe groter je kans om toegelaten te worden. Vergeet ook niet dat je je diploma secundair onderwijs moet behalen, ten laatste op 30 september van het jaar waarin je gunstig gerangschikt bent. 

Geslaagd op je toelatingsexamen? Proficiat!

Nu staat je niets meer in de weg om je droom waar te maken. Je bent klaar om officieel aan je studie geneeskunde te beginnen aan de VUB. Benieuwd hoe je eerste jaar eruitziet? Ontdek hier alles over de vakken, stages en meer!  

Ontdek alles over de opleiding geneeskunde aan de VUB

Ik ben niet geslaagd. Wat nu?

Als je niet geslaagd bent voor het toelatingsexamen arts, betekent dat niet dat je je droom moet opgeven. Je kunt ervoor kiezen om het volgend jaar opnieuw te proberen, terwijl je je verder voorbereidt met een studie die je helpt bij het verbeteren van je kennis en vaardigheden voor het examen.

Een andere optie is om je te heroriënteren naar een andere studie die je ook aanspreekt. Het is belangrijk om te onthouden dat falen niet het einde is, maar een kans om te groeien en een nieuwe richting te ontdekken die ook jouw interesse en talenten benut. 

  • Je bent niet alleen! Falen betekent niet dat je niet geschikt bent. Het examen heeft een laag slaagpercentage, en soms speelt een beetje geluk ook mee. 
  • Geslaagd, maar niet gunstig gerangschikt? Zelfs als je niet bij de gunstig gerangschikten hoort, heb je toch een belangrijke prestatie geleverd. Dat alleen al is iets om trots op te zijn! 
  • Tijd om te herbronnen: Gebruik de zomer om rustig na te denken over je volgende stap. Een goede voorbereiding voor de toekomst begint met een weloverwogen keuze. 
  • Plan B klaar? Zorg altijd voor een plan B, in een studie die je echt interesseert. Denk aan een richting waarin je wil afstuderen en die je voorbereidt op een beroep dat je aanspreekt. 
  • Een andere medische of wetenschappelijke studie als optie? Veel medische en wetenschappelijke opleidingen hebben een starttoets (voormalig: 'verplichte ijkingstoets'). Het deelnemen aan het toelatingsexamen arts kan je vrijstelling geven voor de starttoets, maar remediëring blijft verplicht. Je kan hierover meer info verkrijgen door een mailtje te sturen naar: toelatingsexamen@vub.be
  • Geen plan B? Geen stress! Bezoek onze infodagen of maak gebruik van onze studiekeuzewijzer om te ontdekken welke studie het beste bij jou past.