Wat leer je in de opleiding?
Recht is overal, en zonder recht zou er vooral chaos heersen. Rechten studeren betekent dus ook mens en samenleving bestuderen. Tijdens de bachelor Rechten aan de VUB leer je alle basics van de rechtspraktijk. Waarom en hoe ontstaan wetten, hoe worden ze correct geïnterpreteerd en toegepast... Natuurlijk is er redelijk wat theorie, maar je krijgt ook een goede praktijkbasis.
Kies je daarna voor de master, dan specialiseer je je in een van de volgende domeinen:
- Burgerlijk en Procesrecht: conflicten tussen burgerlijke partijen of verzekeringen, vereffening en verdeling van goederen - Prof. dr. Jachin Van Doninck aan het woord.
- Strafrecht: misdrijven uit het strafwetboek en de correctionele procedure - Frauke De Wael aan het woord.
- Fiscaal Recht: belastingen en fiscale procedures - Prof. dr. Michel Maus aan het woord.
- Sociaal Recht: sociale handhaving, socialezekerheidsrecht en arbeidsrecht - Prof. dr. Guido Van Limberghen aan het woord.
- Internationaal en Europees Recht: Internationaal en Europees (mededingings)recht - Prof. dr. em. Erik Franckx aan het woord.
- Publiek Recht: Migratierecht, rechtsbescherming tegen de overheid, klimaat- en omgevingsrecht, economisch publiekrecht en de European Public Law - Prof. dr. Aube Wirtgen aan het woord.
- Economisch Recht: Gerechtelijke aspecten van de binnen- en buitenlandse economie - Prof. dr. Jeroen Delvoie aan het woord.
- Criminologie: Gerechtelijke aspecten rond criminologie - Prof. dr. Els Dumortier aan het woord.
- Law & Technology: Recht en technologie: juridische en ethische aspecten van nieuwe technologische ontwikkelingen en het gebruik van informatie - Prof. dr. Rosamunde Van Brakel aan het woord
- Dual Master in Comparative Corporate and Financial Law (momenteel niet beschikbaar): Internationale, economische en financiële wetgeving.
Bekijk hier de presentatie over de opleiding
De troeven van onze opleiding Rechten
- Theorie en praktijk. Tijdens de werkcolleges brengen we je de nodige juridische knowhow bij, met specifieke aandacht voor analyserende, probleemoplossende, wetenschappelijke en communicatievaardigheden.
- Je leert communiceren. Als juridisch professional moet je sterk zijn met woorden. Veel examens organiseren we mondeling, zodat jij je verbale kwaliteiten kan aanscherpen.
- Je werkt aan je talenkennis. Frans heb je nodig om rechtsbronnen te raadplegen. Engels heb je nodig in het beroepsleven. Tijdens je master volg je minstens 1 vak in het Engels en volg je ook les aan de ULB, onze Franstalige zusteruniversiteit.
- Je neemt deel aan pleitwedstrijden. Wij doen mee aan 'moot courts' zoals de Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition en Le Concours Charles-Rousseau. Tijdens zo'n internationale pleitwedstrijd bepleit je, samen met rechtenstudenten van over de hele wereld, een fictieve case in internationaal of Europees recht voor een internationale jury.
- Je kan op uitwisseling. Natuurlijk kan je als rechtenstudent op internationale uitwisseling, bijvoorbeeld naar Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Malta, Noorwegen of Spanje. Blijf je liever in eigen land, dan is een uitwisseling met een Waalse universiteit een optie.
VUB-studenten aan het woord over de opleiding
- Sanne | Studente Rechten
"Als Erasmusstudent volgde ik in Barcelona vakken als Europees Gemeenschapsrecht en Internationaal Privaatrecht. Eerlijk: ik kende geen woord Spaans toen ik vertrok, maar ik ben er toch in geslaagd om aan het einde van het semester mijn examen in het Spaans af te leggen. Die intensieve snelcursus Spaans hielp zeker, al moet ik wel toegeven dat les volgen in een andere taal best vermoeiend was. Toch zal Erasmus altijd een van mijn mooiste herinneringen blijven. Ik ben er alleszins zelfstandiger door geworden. Stel dat ik nu het voorstel zou krijgen om in het buitenland te gaan werken, dan zou ik minder aarzelen omdat ik meer zelfvertrouwen heb."
Na je studie
Een diploma in de Rechten geniet nog altijd veel aanzien en biedt tal van arbeidsmarktperspectieven. Meteen na je afstuderen kan je al aan de slag als jurist. Wil je advocaat of magistraat worden, dan wacht je nog een stage van 3 jaar bij een door de balie erkende stagementor. Ook de diplomatieke wereld trekt veel masters in de Rechten aan.
Is deze studie iets voor jou?
Deze opleiding beter leren kennen?
Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.