Na je studie

Rechten is een brede studie. Na het behalen van je masterdiploma Rechten heb je verschillende opties. Je kan ervoor kiezen om verder te studeren en zo je kennis verder uit te breiden en te verdiepen. En je kan er ook voor kiezen om meteen de arbeidsmarkt te betreden en te starten als jurist. Wil je advocaat of magistraat worden? Dan wacht je nog een stage van 3 jaar bij een door de balie erkende stagementor. Ook de diplomatieke wereld trekt veel masters in de Rechten aan.

Wat heb je geleerd?

Rechten is veel meer dan theorie 'van buiten blokken'. Je zal vaak de handen uit de mouwen (of de toga) moeten steken om je praktische skills aan te scherpen. Talenkennis is een belangrijke troef. Frans zal je nodig hebben om rechtsbronnen te raadplegen, die vaak nog in de taal van Molière opgesteld zijn. Kennis van het Engels zal je dan weer in je beroepsleven goed kunnen gebruiken. Daarnaast zetten we ook in op je schriftelijk en mondelinge vaardigheden. Na je opleiding ben je in staat om complexe juridische problemen te analyseren en daar wervend over te rapporteren.
 

Verder studeren

Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv. Enkele mogelijke vervolgopleidingen.

Dubbele Master

Ben je al afgestudeerd als Master in de Rechten, maar overweeg je om ook een masterdiploma Rechten in een andere afstudeerrichting te behalen? Dat is mogelijk binnen onze opleiding! Je kan twee (of meer) masterdiploma's behalen in verschillende afstudeerrichtingen, mits er een verschil van minimaal 30 studiepunten is tussen beide programma's. Een tweede masterproef schrijven is niet nodig. Geïnteresseerd? Neem contact op met studietraject.rc@vub.be. Onze studietrajectbegeleiders staan klaar om je verder te helpen en je studieprogramma optimaal in te richten.

Wat moet je doen?

Als je twee masterdiploma's wil behalen, volg dan deze stappen:

  1. Kies in je initiële masteropleiding binnen de module 'Keuzevakken II' geen vakken uit je tweede afstudeerrichting, maar kies voor alternatieve vakken.
  2. Nadat je je eerste masterdiploma hebt behaald, kun je je inschrijven voor je tweede masteropleiding. Volg binnen dit programma de vijf verplichte vakken om je tweede diploma te behalen.
  3. Informeer altijd je studietrajectbegeleiders wanneer je je hebt ingeschreven voor een tweede master. Zij controleren of je studievereisten correct zijn geregistreerd in de Student SelfService, wat niet altijd automatisch gebeurt.

 
Heb je tijdens je eerste master toch al vakken gevolgd uit de andere afstudeerrichting? Vul dan je tweede masterprogramma aan met vakken uit de andere keuzelijsten tot je aan de vereiste van 30 studiepunten komt.
 
Let op: We raden af om twee masters te combineren als je je eerste masterdiploma nog niet kan behalen. Dit kan technische en praktische gevolgen hebben voor je verdere studievoortgang. Kan je wel afstuderen? Dan kan een dubbele master een interessante optie zijn!
 

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Met een masterdiploma Rechten op zak heb je een brede keuze aan jobmogelijkheden. Meteen na afstuderen kan je al aan de slag als jurist bij de overheid, in het bedrijfsleven of bij een non-profitorganisatie. Ook doctoreren en een functie binnen de diplomatieke wereld behoren tot jouw mogelijkheden. Kies je liever voor een togaberoep als advocaat of magistraat? Dan wacht je nog een stage van 3 jaar aan de balie bij een erkende stagementor.

Enkele afgestudeerden van de master Rechten aan het woord:

  • Kevin Verbelen | Expert International Trade bij Agoria en coördinator International Institutions aan de Brussels Diplomatic Academy 
    "Ik geef advies aan bedrijven, ik bereid teksten voor, analyseer wetgevingen en haal de voor- en nadelen eruit zodat technologische bedrijven hier alles kunnen uithalen. Daarnaast bieden we ook collectieve diensten aan: coaching, opleidingen, deelnemen aan (inter)nationale vergaderingen. Een enorm gevarieerd en uitdagend takenpakket dus, zo heb ik het graag!"

    Lees het volledige verhaal
     
  • Yasemin Marasligil | Bedrijfsjurist bij VRT 
    "Ik ben bedrijfsjurist bij de juridische dienst van de VRT. Mijn taak is om onze interne klanten advies te verlenen met betrekking tot allerhande juridische materies waarmee ze geconfronteerd worden. Alle departementen kunnen met hun juridische vragen bij ons terecht, wat ervoor zorgt dat de cases heel uiteenlopend zijn. Dat gaat van geschillendossiers, ingebrekestellingen en klachtendossiers, tot het nalezen en bespreken van contracten. Daarnaast krijgen we ook heel specifieke vragen, bijvoorbeeld met betrekking tot wat kan of mag in een bepaald programma en waar de mogelijke juridische gevoeligheden liggen. Bij de VRT beweegt er dus wel wat en dat maakt het zo interessant!"  

    Lees het volledige verhaal
     
  • Jeroen Putteman | Substituut Procureur des Konings 
    "Wij zijn de advocaat van de maatschappij. Ik behandel dossiers, beantwoord vragen van politiediensten, schriftelijk en per telefoon. In het kader van jeugddossiers heb je heel veel instanties die zich met jeugdbescherming bezighouden. Elke dag is anders. Ik ga naar en hou ook zelf zittingen, en moet die uiteraard voorbereiden. Binnen het team is er ook regelmatig iemand van wacht, zowel 's nachts als tijdens het weekend. Want misdaden gebeuren niet alleen tijdens de kantooruren natuurlijk.’

    Lees het volledige verhaal

 

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook juristen zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als jurist of specialist in juridische materies: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij de RC-alumnivereniging van de VUB

Eenmaal afgestudeerd in de rechten of criminologie kan je je aansluiten bij UBLA, de alumnivereniging voor juristen en criminologen van de VUB, en kan je zo deel uitmaken van een waardevol en zinvol netwerk bestaande uit meer dan 5000 RC-alumni!

UBLA werd opgericht in oktober 2013 op initiatief van enkele oud-studenten en in overleg met de Faculteit Recht en Criminologie van de VUB en de VUB-alumniwerking. Deze alumnivereniging wil blijvend de band versterken tussen de alumni onderling, de alumni en de Faculteit Recht en Criminologie, alsook tussen de alumni en huidige VUB rechten-en criminologiestudenten d.m.v.:

  • Het verstrekken van informatie (UBLA heeft een eigen Facebook en LinkedIn-account);
  • Het organiseren van netwerkingsmogelijkheden (o.a. afterwork drink); en
  • Het verlenen van ondersteuning bij diverse activiteiten (o.a. mentorship-programma voor masterstudenten en jonge alumni, meer info vind je hier).

Ben je geprikkeld en wil je gratis genieten van de voordelen van een UBLA-lidmaatschap? Schrijf je dan in via dit formulier. UBLA biedt fantastische netwerkopportuniteiten en zorgt ervoor dat jouw band met de Faculteit Recht en Criminologie en de VUB niet verloren gaat!

UBLA Zomerdrink
Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.   

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.