Jij weet van aanpakken!

Liggen wetenschap en techniek in jouw interessegebied? En steek je graag je handen uit de mouwen om jouw eigen ideeën te realiseren? Dan is de opleiding Industrieel Ingenieur (Industriële Wetenschappen) jouw ding! Je bedenkt ideeën en zet die in de praktijk om, zodat de wereld weer een stapje verder staat. Handig en verstandig, dat ben jij. De kennis van een Industrieel Ingenieur is erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Veel van onze studenten krijgen al jobaanbiedingen nog voor ze afstuderen. Want een wetenschapper die van aanpakken weet, dat is precies wat bedrijven nodig hebben.

Ontdek het programma

Industrieel Ingenieur

Kijk mee achter de schermen

Amber Goddeau | Studente Industrieel Ingenieur

"Als jonge tiener stimuleerde mijn omgeving me om voor een uitdagende richting te kiezen. Wiskunde en wetenschappen waren helemaal mijn ding en de keuze voor Industriële wetenschappen in het middelbaar was snel gemaakt. De universitaire opleiding Industrieel Ingenieur sloot daar naadloos op aan. Intussen ben ik gebeten door de luchtvaartmicrobe en zou ik later graag in die sector aan de slag gaan. Logischerwijs ging ik voor het profiel Luchtvaarttechnologie. De unieke combinatie van wetenschappen, wiskunde en de praktische ontwerpprojecten in de opleiding spreken me erg aan."

De troeven van onze opleiding

  • Je brengt je ideeën tot leven met prototypes die je zélf maakt met de 3D-printers, CNC-lasersnijders en het elektronicalabo in ons FabLab.
  • Bij de VUB kan je rekenen op een persoonlijke begeleiding. Wat je denkt en voelt, is erg belangrijk voor onze universiteit. Zo krijg je 2 lesvrije weken zodat je aan je projecten kan werken.
  • Je krijgt de mogelijkheid om enkele specialisaties te ontdekken in het 3de bachelorjaar, zodat je weet waarvoor je kiest tijdens je masterjaren.
  • Je bent zeker van werk na een interessante stage bij bedrijven als Audi, Brussels Airlines, Axiles Bionics en Siemens, waar ze jou smeken om te blijven.

Is Industrieel Ingenieur iets voor jou?        Ontdek ook de troeven van VUB

2700 m2 praktijkruimte

Net als jij zien wij het groots. Wetenschap toepassen, dat is wat je wil. Jij vraagt, wij draaien. Aan de VUB kan je je helemaal uitleven, want onze infrastructuur is – al zeggen we het zelf – indrukwekkend. Liefst 2.700 m2 staat tot jouw beschikking: het mechatronicalabo, het aerodynamicalabo, het elektronicalabo, het labo energieconversie, het labo elektrische machines en uiteraard: het FabLab Brussels. Een labo dat zijn naam niet gestolen heeft.

2022_Ruimtelijk zicht FabLab_VUB

Het FabLab

Het FabLab is de plek waar je als student werkcolleges volgt en praktische projecten uitwerkt. Een ruimte van 600 m² uitgerust met 3D-printers, CNC lasersnijders, plasmasnijders, computergestuurde freesmachines, een volledige productielijn voor elektronische prototypes en allerlei andere hoogtechnologische machines. Het FabLab is elke weekdag voor je beschikbaar, tijdens én na de lesuren.

Ontdek het FabLab

Verplichte ijkingstoets (starttoets)

Als je je wil inschrijven voor deze opleiding moet je verplicht deelnemen aan een ijkingstoets, ook gekend als starttoets. Het resultaat is niet bindend, wat betekent dat je de opleiding kan starten, ook als je niet geslaagd bent. Als je met een tekort voor de ijkingstoets beslist om je in te schrijven voor deze opleiding, zal je wel verplichte remediëring in de vorm van voorbereidingscursussen moeten volgen. 

Meer info over de ijkingstoets en toelatingsvoorwaarden

Na je bachelor

Met een masterdiploma Industrieel ingenieur kan je heel wat boeiende richtingen uit. En dat heel snel, want je bent zeer gegeerd! Je kan vrijwel meteen aan de slag als procesingenieur, kwaliteitsingenieur, productiemanager, leidinggevende, zelfstandig ondernemer of onderzoeker, en dat in sectoren zoals hernieuwbare energie, auto- en vliegtuigbouw, lucht- en ruimtevaart, elektronica en communicatietechnologie.

Ontdek de masterrichtingen en je jobmogelijkheden

Bedrijfskunde graduations
2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht  

 

Industrieel of Burgerlijk Ingenieur?

Beide richtingen hebben een wetenschappelijke en wiskundige diepgang, maar bij Industrieel Ingenieur verwerf je eerder toepassingsgerichte kennis die je aanwendt om applicaties en systemen te verbeteren. Je zal veel tijd doorbrengen in het FabLab waar je met medestudenten aan prototypes kan sleutelen. De opleiding Industrieel Ingenieur duurt 4 jaar en is een jaar korter dan de opleiding Burgerlijk Ingenieur. Wil je je meer focussen op het zelf ontwerpen van nieuwe theoretische concepten en op het uitbreiden van je wetenschappelijke kennis? Dan word je beter Burgerlijk Ingenieur, via de opleiding Ingenieurswetenschappen. Tijdens beide opleidingen krijg je veel praktijk, maar als je voor Burgerlijk Ingenieur studeert, ligt de focus op de theoretische aspecten vanuit een sterker wiskundig perspectief.