Jouw programma
Jij bedenkt ideeën en zet die in de praktijk om, zodat de wereld weer een stapje verder staat. Als Industrieel Ingenieursstudent heb je een gevuld lessenrooster met veel variatie. Op vrijdag vertoef je de hele dag in het FabLab, waar je de theorie in de praktijk omzet en volop sleutelt aan je robot, elektrische racekart, vliegtuig op zonne-energie en andere creaties! Reken in totaal op ongeveer 33 uren les, waarvan 23 uur practica, oefeningen en ontwerp. Daarnaast dien je dagelijks ook minstens 1 uur tijd te voorzien voor zelfstudie, in het weekend kan je hier best een zestal uur voor uittrekken.
Nikolai Devolder | Oud-student Industrieel Ingenieur
"Dankzij mijn studies maakte ik veel nieuwe vrienden waarmee ik meedeed aan een internationale robotcompetitie in Praag. We namen deel met het resultaat van onze bachelorproef: een slimme robot, waarvoor we heel wat kennis uit verschillende vakken toepasten."
Programmainhoud
Bachelorjaren
Enerzijds krijg je een grondige en brede kennis van wetenschappen zoals wiskunde, fysica en chemie, en anderzijds krijg je technische basisvakken zoals informatica, mechanica en elektronica. Tegelijk scherp je je technologische ingenieursskills jaar na jaar aan met vakken als Elektronisch ontwerpen, Computer-aided design, Objectgeoriënteerd programmeren, Thermodynamica, Sterkteleer en Materiaalkunde. Je krijgt bovendien al snel praktijkervaring. Zo maak je in je eerste jaar al een 3D-ontwerp uit 2D-onderdelen.
De technische insteek wordt vanaf je 2de bachelorjaar steeds groter. Je verdiept jezelf in data-, ontwerp- en meetvaardigheden, en je hebt daarbij aandacht voor veiligheid op de werkvloer. Ook ontwikkel je economische feeling via fiscaal recht, personeelsbeleid en leer je een eigen zaak op te starten. In deze eerste 2 bachelorjaren kan je volop proeven van de profielen Elektromechanica en Elektronica-ICT, en je voert een technologisch project uit.
In je 3de bachelorjaar ontwerp, realiseer en test je zelfstandig een zelfgekozen project in het kader van je bachelorproef. Je kiest niet alleen een onderwerp voor je bachelorproef, je kiest ook welke van de twee afstudeerrichtingen je binnen de Industriële Wetenschappen uit wil. Je maakt dan ook kennis met innovatie en ondernemerschap.
Jij bepaalt zelf voor een groot deel wat je uit de opleiding haalt. Zo bepaal je zelf je afstudeerrichting, het onderwerp van je bachelorproef en je stageplek.
Programmainhoud
Masterjaar
Tijdens je masterjaar specialiseer je je verder in één van beide richtingen. De afstudeerrichting die je gekozen hebt splitst zich verder op naar je definitieve specialisatie:
- Elektromechanica: je volgt een van deze profielen in je laatste bachelorjaar en in je masterjaar:
- Duurzame Energie
- Mechatronica (je leert de slimme machines van morgen bouwen)
- Vervoertechnologie (elektrische en hybride voertuigen)
- Luchtvaarttechnologie
- Elektronica – ICT: tijdens je masterjaar verdiep je je in een van deze profielen:
- Netwerken
- Ingebedde Systemen
Je maakt een masterproef en loopt ook stage in een bedrijf. Om de opgedane kennis toe te passen in de ‘echte’ wereld, krijg je in de master kans om 35 of 45 dagen stage te lopen in een industrieel bedrijf naar keuze. Je gaat zelf op zoek naar een interessant bedrijf om een stageplaats aan te vragen. Tijdens je stage zal je aan een opgegeven project werken, maar je zal ook de kans krijgen om vergaderingen bij te wonen. Je maakt een schriftelijk eindrapport van jouw activiteiten.
Een goede voorkennis en aanleg voor wiskunde en wetenschappen is noodzakelijk voor deze opleiding. In het secundair volgde je best minstens 5 à 6 uur wiskunde per week. Een voorkennis informatica of technologie is een pluspunt.
Programmavakken
De eerste twee bachelorjaren Industrieel Ingenieur (Industriële Wetenschappen) zijn voor iedereen gelijk. In het derde bachelorjaar krijg je vakken gelinkt aan jouw gekozen specialisatie.
Bekijk welke vakken tot je bachelorprogramma behoren.
Bachelor
Al benieuwd naar je masterprogramma?
Studeren in het buitenland
Tijdens je opleiding kan je ook in het buitenland studeren. Via een Erasmusuitwisseling volg je 3 maanden les of maak je je masterproef aan een Europese universiteit. Dat kan in Italië, Spanje, Oostenrijk of Estland. Een onvergetelijk avontuur, waarvoor je een financieel duwtje in de rug krijgt.
Zoek je het liever verder? Maak dan je masterthesis over technologische vooruitgang via een VLIR-UOS-beurs in landen als Vietnam, China of Japan.
Meer over studeren in het buitenland Meer info over de masters
Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024
Start je als nieuwe student aan jouw eerste bachelorjaar? De Vlaamse overheid voerde nieuwe regels in, geldend vanaf het academiejaar 2023-2024, voor alle Vlaamse universiteiten:
Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.
Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.