In de organische vormentaal van kunstenaar Nick Ervinck, die hij omschrijft met de term "blobs", gelden een eigen logica en regels. Rechte lijnen, hoeken van negentig graden en geometrische volumes worden bewust vermeden. Ervinck wordt geïnspireerd door vormen uit de natuur, zoals koralen, geweien en organen. Hij is gefascineerd door de kunstwerken van Henry Moore en Barbara Hepworth, die als eerste beeldhouwers in de westerse kunstgeschiedenis gebruik maakten van negatieve ruimtes in hun sculpturale vormentaal. Ervinck voert zijn kunstwerken doorgaans uit in het geel, een kleur die hem al van kinds af aan fascineert en op heden nog steeds zijn oeuvre overwegend kenmerkt. Voor de realisatie van de openluchtsculptuur REDNOYER stapte hij hier echter van af.

De blauwe kleur en golvende vormen passen perfect bij de locatie van het werk aan het zwembad. Ervinck had de intentie om een visueel aantrekkelijke sculptuur te ontwerpen waar mensen een warm en gelukkig gevoel van kunnen krijgen. De bijzondere vorm ontstond dankzij het gebruik van polyurethaanschuim, een licht materiaal dat Ervinck in zijn atelier zorgvuldig tot de gewenste vorm sneed. Vervolgens bekleedde hij het geheel met polyester, dat geschuurd werd om een glad oppervlak te verkrijgen. De afwerking met een blauwe laklaag gaf het kunstwerk zijn opvallende, glanzende uiterlijk.

Wie goed naar het kunstwerk kijkt, ziet hierin een reflectie van de omgeving, de wolken en de zon. De raadselachtige titel REDNOYER kwam, net zoals de titels van andere kunstwerken van Ervinck, tot stand uit een vrij spel met taal. Op dezelfde cryptische wijze verzon de kunstenaar bijvoorbeeld ook de term MNEMOSYNE, waarmee hij naar het geheel van zijn oeuvre verwijst.

REDNOYER werd in 2019 door de VUB aangekocht naar aanleiding van de vernieuwing van het zwembad. Bij ieder gesubsidieerd bouw- of renovatieproject moet een klein percentage van het totale budget besteed worden aan de integratie van kunst. Een kunstadviescommissie ondersteunde de universiteit bij de selectie van een geschikt kunstwerk op basis van projectvoorstellen die door kunstenaars werden ingediend.

Plan je bezoek 

Het Humanistisch Sculpturenpark  is 24/7  toegankelijk en gratis te bezichtigen.
Er is parkeermogelijkheid en het terrein is rolstoeltoegankelijk. 

VUB Main Campus
Pleinlaan 2
1050 Elsene

Informatie bij de sculpturen

Bij elke sculptuur vind je een QR-code die naar een audiofragment verwijst. Open de QR-code met je smartphone en ontdek alle verhalen. Breng een hoofdtelefoon mee voor meer luistercomfort. 

Permanente sculpturen