De sculptuur uit Jurasteen bestaat uit maar liefst 29 met de hand gehouwen elementen. Twee onregelmatige, geometrische steenblokken vormen de toegangspoort tot een hoge zuil op een Griekse basis, die omringd wordt door een spiraal van driehoekige plaveien. Het uiterlijk van ieder element is een combinatie van gepolijste oppervlaktes en ruw afgewerkte volumes. Fin de Siècle behoort tot wat Soubry zelf zijn “abstract werk” noemt: stenen kunstwerken die aansluiten bij de traditie van de geometrische en abstracte beeldhouwkunst.   

De aanwezigheid van de steenblokken prikkelt bovendien ook de verbeelding. Voorbijgangers verwijzen wel eens naar deze sculptuur als ‘de zonnewijzer’. Zowel de vormelijke gelijkenis met een zonnewijzer als de titel Fin de Siècle brengen de toeschouwer op een dwaalspoor. De werkelijke boodschap zit vervat in de stenen zuil, die een beitel voorstelt en door de kunstenaar op een voetstuk geplaatst werd.  

De sculptuur vormt in de eerste plaats een ode aan de beeldhouwkunst en een verwijzing naar de kappers van de ruwe steen. De ironie van het kunstwerk zit volgens Soubry in het materiaalgebruik: de steenbeitel die normaal bestaat uit metaal, is hier voorgesteld in steen, het materiaal dat hij eigenlijk dient te bewerken. De stenen beitel die het centrale element van Fin de Siècle vormt, is onvoltooid, want het zit nog gedeeltelijk verborgen in de ruwe steen. De steenscherven die rond de zuil liggen, zijn ontstaan tijdens het uitkappen van het object. 

Fin de Siècle ontstond in de periode tussen 1996 en 2000. Na afwerking werd de sculptuur datzelfde jaar nog op de VUB Main Campus geplaatst. De plechtige onthulling ervan vond plaats tijdens de viering van het dertigjarige bestaan van de Vrije Universiteit Brussel. Met de inplanting van de sculptuur op de campus wou Soubry van de open ruimte een bezinningsplek maken, waar mensen tot zichzelf of bij elkaar kunnen komen.  

Plan je bezoek 

Het Humanistisch Sculpturenpark  is 24/7  toegankelijk en gratis te bezichtigen.
Er is parkeermogelijkheid en het terrein is rolstoeltoegankelijk. 

VUB Main Campus
Pleinlaan 2
1050 Elsene

Informatie bij de sculpturen

Bij elke sculptuur vind je een QR-code die naar een audiofragment verwijst. Open de QR-code met je smartphone en ontdek alle verhalen. Breng een hoofdtelefoon mee voor meer luistercomfort. 

Permanente sculpturen