Ik wil meer weten over
Inschrijvingsvereisten
Bekijk welke inschrijvingsvereisten gelden voor jouw opleidingsonderdelen. Je neemt steeds al de vakken op van een lager jaar voor je vakken registreert uit een hoger jaar. Studenten in een schakel- of voorbereidingsprogramma hoeven geen rekening te houden met deze inschrijvingsvereisten.
Geen idee wat dit betekent? Check deze info.
Kunstwetenschappen en Archeologie Geschiedenis Taal- en Letterkunde Toegepaste Taalkunde Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen
Linguistics and Literary Studies
Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen
Er zijn weinig inschrijvingsvereisten binnen de bachelor Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen (kijk in je keuzemodule wel telkens goed na in welke volgorde je je vakken dient op te nemen). Je neemt sowieso steeds eerst al de vakken op van een lager jaar vóór je vakken registreert uit een hoger jaar. De paper wijsbegeerte en moraalwetenschappen neem je op op het einde van jouw traject wanneer je effectief kan afstuderen.
Veranderen van profiel, minor of talencombinatie
Taal- en Letterkunde / Linguistics and literary studies / Toegepaste Taalkunde
Studeer je Taal- en Letterkunde, Toegepaste Taalkunde of Linguistics and literary studies en wil je je profiel of talencombinatie veranderen? Dat kan je doen door dit formulier in te vullen voor 15 oktober.
Let op! Als je opnieuw inschrijft in 1e bachelor zal je in je 2e drempeljaar zitten. Je moet dit jaar dus slagen voor al je vakken van BA1, inclusief die van je nieuwe taal. Als dit niet lukt (en je je drempel dus niet behaalt) zal je je studie in deze bachelor niet mogen verderzetten.
Kunstwetenschappen en Archeologie
In de bacheloropleiding Kunstwetenschappen en Archeologie moet je jouw profiel kenbaar maken in je tweede bachelor jaar. Je krijgt na je herinschrijving automatisch het profiel Kunstwetenschappen en Archeologie te zien. Indien je het profiel Archeologische Wetenschappen wenst te kiezen, kan je dit online formulier invullen.
Geschiedenis
Als student in de opleiding Geschiedenis kan je je gekozen minor eventueel nog veranderen. Je kan dit aanvragen door dit online formulier in te vullen.
We geven een seintje wanneer je profiel of minor aangepast is, waarna je je vakkenregistratie in orde kunt brengen.
Programmawijzigingen
Jaarlijks kunnen er programmawijzigingen plaatsvinden. Sommige blijven eerder beperkt (bv. een titelwijziging bij een vak) en hebben geen verdere impact op jouw studietraject. Andere zijn ingrijpender (bv. wijzigingen van aantal studiepunten, samenvoeging van twee vakken, oprichting van een nieuw vak…) en kunnen wel een impact hebben op het verdere verloop van jouw studietraject of jaarprogramma.
Indien een programmawijziging impact heeft op jouw traject, word je hiervan per e-mail op de hoogte gebracht bij aanvang van het nieuwe academiejaar.
Programmawijzigingen Kunstwetenschappen & Archeologie, Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen, Geschiedenis, Gender en Diversiteit 2024-2025
Programmawijzigingen Toegepaste Taalkunde, Journalistiek, Tolken, Vertalen, Taal- en Letterkunde 2024-2025
Keuzevakken
Zin om een keuzevak op te nemen buiten je opleiding, aan een andere universiteit of aan de ULB?
Uitzondering studietraject
Wil je een uitzondering op je studietraject aanvragen?
Spreidingsvoorstellen
Werkstudenten
Ben je werkstudent en wil je jouw traject spreiden over meerdere academiejaren?
Bekijk onze spreidingsvoorstellen
Eerstejaarsstudenten
Eerstejaarsstudenten kunnen in bepaalde situaties een uitzondering aanvragen op het modeltraject. Ga na wie in aanmerking komt voor een verminderd vakkenpakket en bekijk het spreidingsvoorstel voor jouw opleiding.
Starten in het 2de semester
Voor bepaalde opleidingen raadt de faculteit ten stelligste af om te starten in het tweede semester.
Bachelor geschiedenis
Het vak Bootcamp gaat door aan de start van het eerste semester en kan nadien niet meer ingehaald worden. De inhoud is echter noodzakelijk om vlot de vakken in het tweede semester te kunnen volgen.
Bachelor Kunstwetenschappen en Archeologie
Door het grote aantal jaarvakken in deze opleidingen kan een starter in het tweede semester niet het minimum van 27 studiepunten opnemen dat nodig is om in aanmerking te komen voor tegemoetkomingen zoals groeipakket en studietoelage.
Bachelors taal- en letterkunde/toegepaste taalkunde en Multilingual Bachelor
De taalverwervingsvakken worden gedoceerd in het eerste semester en zijn noodzakelijk om de vakken van het tweede semester vlot te kunnen volgen. Door het grote aantal jaarvakken in deze opleidingen kan een starter in het tweede semester verder niet het minimum van 27 studiepunten opnemen dat nodig is om in aanmerking te komen voor tegemoetkomingen zoals groeipakket en studietoelage.
Opleiding afwerken na een onderbreking
Was je vroeger al ingeschreven aan de VUB voor een bepaalde opleiding, maar heb je deze door omstandigheden nooit kunnen afwerken? We helpen je verder.
Instroomdossier
Als je langere tijd afwezig was, kan het programma erg veranderd zijn, en komen de vakken die je reeds behaalde vaak niet meer één op één overeen met het huidige programma. We zullen voor jou een instroomdossier opstellen zodat je goed weet waaraan je begint en welke vakken je nog moet afleggen om je diploma te behalen. Je kan alvast het huidige programma bekijken in de online programmagids.
Hoe vraag je een instroomdossier aan?
Lees aandachtig hoe je zo'n dossier kan aanvragen.
Belgische studenten
De deadlines om het formulier in te vullen zijn:
- 1 september voor aanmeldingen voor de start van het nieuwe academiejaar.
- 1 februari voor aanmeldingen voor de start van het tweede semester.
Aangezien een instroomdossier vaak complex maatwerk is, en het bovendien moet worden goedgekeurd door de opleiding, neemt dit vaak heel wat tijd in beslag. We trachten je minstens voor de start van de lessen duidelijkheid te bieden over welke vakken je nog dient te volgen. Wacht niet op de beslissing van het instroomdossier en schrijf je zo snel mogelijk in.
Internationale studenten
Contacteer de studietrajectbegeleiders rechtstreeks via e-mail.
Inschrijving niet toegelaten na studievoortgangsbeslissing
Alle informatie daarover vind je op deze pagina over studievoortgang.
Contact
Er zijn verschillende manieren waarop de studietrajectbegeleiders je kunnen helpen.
Ga zelf aan de slag!
Voor je contact opneemt, kan je zelf aan de slag gaan:
- Heb je vragen over je individueel studietraject? We hebben alle informatie gebundeld op deze pagina.
- Zit je met een gecombineerde inschrijving? Check dan deze pagina!
- Stel je eigen individueel studietraject samen via deze online tool.
- Heb je bindende voorwaarden? Vul dan deze reflectietool in.
- Check de tips & tricks van Studiebegeleiding op de Canvaspagina.
Ons team is bereikbaar op één e-mailadres. Vermeld steeds je naam, opleiding en studentennummer. Indien je een vak vermeldt, geef dan ook liefst steeds de vakcode op (bvb 1000043ANR). Je vindt vakcodes terug in de online studiegids.
studietraject.lw@vub.be
Chatmomenten
Heb je een korte vraag? Stuur dan even een bericht via Microsoft Teams op de voorziene momenten.
Maak een individuele afspraak
Heb je specifieke vragen rond je individueel studietraject, neem dan eerst een kijkje op deze pagina.
Heb je hierna nog steeds vragen of heb je een vraag over een ander onderwerp? Dan kan je een afspraak boeken via deze bookingslink.
Spring binnen in het contactpunt
Zit je met een algemene vraag rond je studietraject of over de verschillende begeleidingsmogelijkheden van Studiebegeleiding, spring dan binnen in het Contactpunt! Hier kan je zonder afspraak langskomen. Check de openingsuren!
Wie is wie?
Wil je een specifieke studietrajectbegeleider bereiken? Check dan zeker wie voor jouw opleiding kan helpen en hoe en wanneer je hen kan bereiken.
Opgelet! Gebruik enkel het hierboven vermelde emailadres. Om vragen van alle studenten beter te kunnen opvolgen, worden mails gestuurd naar de persoonlijke emailadressen niet beantwoord.