Na je studie
Of je nu kiest voor het onderwijs, onderzoek, het bedrijfsleven of de overheid, je gaat als master in de wiskunde een prachtige carrière tegemoet. Wiskundigen kunnen terecht in allerlei soorten organisaties waar ze modellen en algoritmen ontwikkelen en optimaliseren, statistische analyses nodig hebben, voorspellingen doen of naar patronen zoeken. Bijvoorbeeld consultancybedrijven en de afdelingen onderzoek en ontwikkeling van hoogtechnologische bedrijven. Maar ook bij overheidsinstellingen zoals het Nationaal Instituut voor de Statistiek en het KMI kan je aan de slag. Daarnaast blijft er een grote vraag naar wiskundeleerkrachten. Als leerkracht heb je een maatschappelijke rol om leerlingen te motiveren om te kiezen voor een wetenschappelijke of technische richting.
Wat heb je geleerd?
Je hebt diepgaande kennis verworven, maar houdt tegelijk alternatieve oplossingen uit andere domeinen voor ogen. Naast de verplichte vakken zoals analyse, lineaire algebra en discrete wiskunde kan je je eigen klemtonen leggen door keuzevakken te kiezen die aansluiten bij jouw interesses, zoals economie, fysica of computerwetenschappen.
In de masteropleiding kies je 1 van de volgende afstudeerrichtingen:
- Financiële en Toegepaste Wiskunde: leef je uit in vakken als statistische methoden, verschillende numerieke vakken en actuariële modellen.
- Fundamentele Wiskunde: verdiep je in onder meer functionaalanalyse, associatieve algebra en algebraïsche topologie.
- Onderwijs: behalve je kennis en vaardigheden in de wiskunde versterken, bekwaam je je in pedagogische methodieken.
Verder studeren
Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv. Enkele mogelijke vervolgopleidingen.
Welke beroepen kan je uitoefenen?
Met een masterdiploma Wiskunde en Data Science op zak heb je een brede keuze aan jobmogelijkheden.
Enkele afgestudeerden van de Master Rechten aan het woord:
- Eva Vandersmissen | Algoritmisch onderzoeker bij Advanced Medical Diagnostics
"Ik ontwikkel algoritmes om borst- en prostaatkanker op te sporen in een 3D-echografie. Door de precieze detectie van kwaadaardig weefsel kunnen artsen medische ingrepen nauwkeuriger uitvoeren. Ook de omvang van het verdacht weefsel kunnen we zien in zo’n 3D-echografie. Dat helpt om risicopatiënten op te volgen. Ik werk in een heel divers team, met onder anderen ingenieurs, fysici, informatici en wiskundigen. We plegen regelmatig overleg met andere collega’s uit het klinische departement en zitten vaak samen met radiologen en pathologen om de data beter te begrijpen.​​​​​​"​
- Bob Coecke | Chief Scientist van Cambridge Quantum Computing (CQC)
"Kwantumcomputers: aan de VUB begon ik aan dit levenswerk om me te specialiseren in het onderwerp, in Oxford verdiepte ik me verder. Voor Google hebben we de kwantumcomputers zelfs menselijke tekst met grammatica laten begrijpen. Tot dan begreep Google alleen maar afzonderlijke woorden, maar geen grammatica."
PhD student Jonathan Mannaert is Wiskundige aan de VUB en maakt deel uit van onderzoeksgroep MaDs (Mathematics & Data Science) . Al in het middelbaar werd snel duidelijk dat hij wiskunde zou verder studeren. In alles om hem heen zag hij wiskundige formules, zelfs als ze onzichtbaar zijn. Zo keek hij naar eens naar een wereldkaart en zag hij de formule van Carl Friedrich Gauss voor zijn ogen verschijnen... Van een bol kan je geen vlak maken... De Aarde ziet er in het echt helemaal anders uit dan op wereldkaarten. Waarom passen ze die kaarten dan niet aan? Het antwoord op die vraag komt van de wiskunde! Jonathan gaat hier samen met de Universiteit van Vlaanderen dieper op in.
Wist je dat we soms ook wiskundigen zoeken aan de VUB?
Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als wiskunde of specialist in data science: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen.
Sluit je aan bij onze community van alumni
Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.
- Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met de digitale alumnipas.
- Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
- Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.