Wat leer je in de opleiding? 

Deze opleiding stoomt je klaar voor een mooie carrière in de journalistiek. Je beschikt over de nodige vaardigheden om aan de slag te gaan als redacteur of eindredacteur bij kranten, magazines, radio, tv, productiehuizen of nieuwswebsites. Je kan ook voor een andere communicatiejob kiezen of freelancer worden.

In 2024-2025 beginnen we met een nieuw programma. Digitale journalistiek zal centraal staan en je werkt in eerste instantie voor onze website met journalistieke producties. Je maakt kennis met de belangrijkste inhoudelijke domeinen: politiek, buitenland, financiën en economie, gerecht, cultuur, sport en lifestyle. In het eerste semester krijgt iedereen een schrijftraining en leert iedereen met beeld en geluid te werken. In het tweede semester kies je een specialiserend profiel:

  • Tekstmedia (TXT). Hier ligt de nadruk op schrijven. Je maakt langere interviews, achtergrondverhalen en reportages. In groep produceer je twee webmagazines. Je maakt kennis met automatisch gegenereerde inhoud (denk chatGPT, Copilot...) en je onderzoekt de mogelijkheden ervan voor de journalistiek.
  • Audiovisuele media (AVM). Hier ga je resoluut voor beeld en geluid. Je leert met semiprofessionele camera’s, digitale audiorecorders en montagecomputers te werken. Je krijgt het hele productieproces onder de knie: van research en afspraken plannen  tot opname en montage. In kleine groepen -die intensieve coaching mogelijk maken- maak je een podcast, een nieuwsmagazine en een radioprogramma.

Bekijk het studieprogramma 

De troeven van onze opleiding Journalistiek

  • Als hoofdstad van Europa en kosmopolitische stad met heel wat economische, politieke en culturele organisaties is Brussel de ideale omgeving om je journalistieke capaciteiten te ontplooien.
  • Je leert de praktijk van experts die voor gerenommeerde nieuwsmerken werken en je kan kiezen voor een praktijkgerichte masterproef.
  • De journalistieke productie van onze studenten is hoog: webzines, Belgodyssee Hackaton, nieuwsmagazines, en podcast.
  • Onze opleiding beschikt over meer dan twintig jaar ervaring en heeft honderden succesvolle journalisten opgeleid.

Ontdek alle troeven van de VUB

Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding

Korneel Declercq

Radiopresentator bij Radio 1

Na het behalen van zijn Master Journalistiek begon hij als presentator bij BRUZZ. Later maakte hij de overstap naar de VRT.

Elke Lahousse

Journaliste bij Knack Weekend

Elke werkt voor Knack Weekend als human interest journalist en coördinator reisverhalen. Ze geeft ook het vak lifestylejournalistiek in onze opleiding.

Elisa Hulstaert

Elisa Hulstaert

AI-experte en journaliste bij Knack

“Journalisten die overweg kunnen met AI-tools, zullen een competitief voordeel hebben.” 

En daarom schenkt de master journalistiek veel aandacht aan de steeds evoluerende toepassingen van AI.

Tess Elst

Journaliste bij Sporza

Met een diploma communicatiewetenschappen op zak volgde Tess Elst de Master Journalistiek aan de VUB.

"Wat me tot op vandaag heeft geholpen, is de super praktische kant van de opleiding", zegt Tess. "Je leert bijvoorbeeld de straat op gaan om interviews af te nemen. Wanneer je op een redactie komt, heb je toch al wat skills onder de knie. En dan is er nog de stage. Die heb ik bij Sporza gedaan en daarna ben ik nooit meer vertrokken."

Sportjournalist was én is haar droomjob. Sinds 2012 werkt Tess voor Sporza: achter de schermen op de digitale redactie, als schermgezicht voor online duiding, als podcasthost en als sportanker voor VRT NWS Journaal.

Tess Elst

Na je studie

We leiden je op voor een baan in de journalistiek. Je kunt aan de slag als redacteur of eindredacteur bij kranten, magazines, radio, tv, productiehuizen of nieuwswebsites. Maar je kan ook voor een andere communicatiejob kiezen of freelancer worden.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht