Onderwijskwaliteit van de opleiding
Onderwijskwaliteit staat centraal aan de VUB. Dat zeggen we niet zomaar: we nemen regelmatig onze opleidingen vakkundig onder de loep om ze af te stemmen op de veranderende noden van onze studenten in een snel veranderende samenleving.
Onderstaande publieke informatie maakt deel uit van de VUB kwaliteitscyclus. De oorspronkelijke Engelse versie werd goedgekeurd door de Academische Raad op 26/02/2024. Hieronder staat een vertaling.
Troeven van de opleiding
- Aantrekkelijke, goed gedefinieerde specialisaties: Studenten van de masteropleidingen computerwetenschappen en toegepaste informatica kunnen kiezen uit verschillende relevante specialisaties die ook rekening houden met trends in de sector, zoals artificiële intelligentie en big data-technologie.
- Toegankelijkheid van het onderwijzend personeel: Studenten waarderen het nauwe contact met docenten en assistenten. Ze geven ook aan zeer tevreden te zijn met hun opleiding.
- Internationale oriëntatie: De Engelstalige Master in Computer Science trekt een zeer internationaal publiek. Daarnaast biedt de opleiding interessante mogelijkheden om een semester in het buitenland te studeren. De Master in de toegepaste informatica wordt sinds 2023-2024 ook in het Engels georganiseerd, zodat anderstalige studenten eveneens welkom zijn in dit programma.
- Werken & studeren: De Master in de toegepaste informatica is aangepast aan werkende studenten door een combinatie van lesopnames en avondlessen aan te bieden. Werkstudenten waarderen ook de begeleiding die ze tijdens hun studie krijgen.
Ontwikkelkansen
- Alumni geven aan graag betrokken te worden bij de opleiding en haar netwerk. Dit is een interessante kans voor de opleidingsraad om de banden met afgestudeerden aan te halen.
- De opleidingsraad monitort momenteel de studielast op niveau van de vakken. Zoals geadviseerd zal de opleidingsraad ook de studielast van de masteropleidingen als geheel monitoren en zal hij de studenten hierbij blijven betrekken
Waar is de opleiding nu al mee bezig?
- Vanwege het toegenomen belang en de complexiteit zal beveiliging meer aandacht krijgen in het curriculum, zodat alle studenten - ongeacht hun specialisatie - voldoende kennis over dit onderwerp verwerven.
- De internationale studentengroep biedt waardevolle mogelijkheden om internationale en interculturele competenties te verwerven zonder naar het buitenland te gaan. De opleidingsraad zal deze mogelijkheden beter benutten, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat studenten met verschillende achtergronden samenwerken aan groepsprojecten.
- Om toekomstige studenten te helpen de opleiding te kiezen die het best bij hen past, zullen de brochure en de website het onderscheid tussen de verschillende opleidingen computerwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel beter verduidelijken.
- De opleidingsraad zal de beoordelingsformulieren voor de masterproef verder verfijnen om te verzekeren dat de verwachtingen duidelijk zijn.
Bij wie peilen we naar de kwaliteit van onze opleidingen?
Als universiteit bieden we onze studenten geregeld de kans om hun ongezouten mening te geven over hun opleiding tijdens hun academische loopbaan. We gaan ook te rade bij onze docenten en assistenten en we peilen naar de verwachtingen van het toekomstige werkveld. Om steeds de vinger aan de pols te houden, bevragen we regelmatig onze oud-studenten die ondertussen al aan de slag zijn in de sector en vergelijken we met andere universiteiten in binnen- en buitenland. Elke zes jaar vindt een Peer Review plaats waarbij een panel van experten sterktes bevestigt en aanbevelingen kan formuleren. Tot slot maakt de Kwaliteitsraad Onderwijs een finale beoordeling in een Borgingsbesluit.
Kwaliteitscyclus
Elke opleiding doorloopt een zesjaarlijkse cyclus om de onderwijskwaliteit te garanderen. De planning voor deze opleiding wordt in onderstaande tijdslijn weergegeven.