Is Bio-ingenieurswetenschappen iets voor jou?
Wil je weten of de opleiding Bio-ingenieurswetenschappen bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.
Wat houdt deze opleiding in?
Als bio-ingenieur combineer je wetenschappelijke inzichten met ingenieurstechnieken. Je gebruikt interessante eigenschappen van planten, dieren en micro-organismen in een andere context om zo onze levenskwaliteit te verhogen. Je grijpt in op de natuur door genen en moleculen te modelleren naar onze behoeften. Of je bootst hun nuttige eigenschappen na op een heel ander terrein. Als bio-ingenieur heb je best een stevige portie creativiteit en boeien alle wetenschappelijke vakken jou. Kortom, bij een bio-ingenieur past niet één bepaalde job. Ontdek welke bio-ingenieur jij wilt worden via 'bio-ingenieurs aan het werk' en lees testimonials van VUB alumni en andere professionals.
Dit is wat studenten en oud-studenten vinden van de opleiding:
- Elyn Meert | Studente Bio-ingenieurswetenschappen
"De opleiding Bio-ingenieurswetenschappen is voor mij een perfecte mix van de verschillende takken van de wetenschap. Als student kan je ontdekken waar je echt mee verder wil. Naast een brede theoretische basis krijg je ook een grote portie labosessies waarin je de theorie kan toepassen. Die worden in de hogere jaren steeds groter en specifieker. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die deze studierichting te bieden heeft. Een troef van de VUB? Labosessies in kleine groepen. Daardoor ben je optimaal begeleid en kan je vragen stellen. Je kan altijd goed met alles meewerken en bent in alle stappen betrokken. Zo leer je zoveel mogelijk."
- Eva Tyteca | Oud-studente Bio-ingenieurswetenschappen
"Ik koos voor de VUB omwille van het vrijzinnige karakter. Ook het les volgen in kleine groepjes en het nauwe contact met de proffen sprak mij sterk aan. Ik ben een sociaal iemand en kom graag onder de mensen, maar ik gedij toch beter in kleine groepen dan in grote. Vanaf het 1ste jaar al heb ik gebruikgemaakt van die dichte contacten. Ik sprak de proffen aan als ik vragen had en die werden ook elke keer beantwoord.”
Lees het volledige verhaal
Het verschil met Biologie
Als bioingenieur ben je geboeid door het leven, van mens tot bacterie. Je bent gedreven, creatief en innovatief en wil nieuwe technologieën ontwikkelen voor de landbouw, het milieu, de gezondheidszorg, de maatschappij en de industrie. Als bioloog zit je vol vragen en ga je graag op onderzoek uit. Je bent nieuwsgierig, je wil begrijpen hoe je omgeving in elkaar zit. Je wil natuurfenomenen verklaren en voorspellen, en patronen herkennen in wat er dagelijks rondom jou gebeurt.
Het verschil met Biomedische Wetenschappen
Bio-ingenieur verschilt ook met de opleiding Biomedische Wetenschappen. Als biomedisch wetenschapper ben je geboeid door geneeskunde en biomedische processen die voorkomen bij de mens. Je wil alles weten van het wetenschappelijk onderzoek rond ziekte en gezondheid van de mensheid.
Maak kennis met je docenten
Volgens MIT Technology Review is ze een topinnovator, volgens New Scientist het grootste wetenschapstalent van de Lage Landen. De Brusselse bio-ingenieur prof. dr. Damya Laoui onderzoekt baanbrekende immunotherapieën tegen kanker én vond zelfs al een vaccin uit. Hierdoor werd ze uitgeroepen tot Wetenschapstalent van 2018. Ook maakt ze deel uit van de onderzoeksgroep Cellular and Molecular Immunology (CMIM). Prof. Dr. Damya Laoui zet zich onder anderen ook in om jongeren te stimuleren voor STEM-studies te kiezen. Ze wil in het bijzonder jongeren met een migratie-achtergrond meer zelfvertrouwen geven om universitaire studies te starten, en (jonge) vrouwen aanmoedigen om een wetenschappelijke carrière uit te bouwen.
Er is natuurlijk nog veel méér onderzoek nodig om alle kankers te bestrijden én te voorkomen. En daarvoor zijn soms proefdieren nodig... In de video die ze samen met de Universiteit van Vlaanderen maakte, gaat ze hier dieper op in.
Waarom studeren aan de VUB?
Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.
Werken en studeren combineren
Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Bio-ingenieur te volgen in avondonderwijs, een individueel studietraject op maat is wel mogelijk.
Studeren in het buitenland
Je kan naar het buitenland tijdens je studies Bio-ingenieurswetenschappen. Je kan op Erasmus, maar je kan ook in het 2de semester van de 3de bachelor les volgen aan een andere universiteit, binnen of buiten Europa. Ook voor je masterproef of stage kan je aan de slag in het buitenland.